Τα αβγά είναι μία από τις πιο αγαπημένες τροφές των παιδιών. Μπορούν να τα καταναλώσουν σε πολλές μορφές, ενώ η θρεπτική τους αξία είναι αδιαμφισβήτητη. Εκτός, όμως, από τη γεύση τους, “κρύβουν” και μερικές διατροφικές παγίδες, όπως αυτή της σαλμονέλας. Για αυτό, σήμερα, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί όλα όσα πρέπει να προσέχεις γύρω από τα αβγό, αλλά και πώς να τα συντηρείς σωστά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όλοι γνωρίζουμε τη μεγάλη διατροφική αξία των αυγών, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Όμως, πολλοί είναι ακόμη οι γονείς που δεν γνωρίζουν ότι αν δεν μαγειρευτούν σωστά μπορεί να προκαλέσουν κάποιες σοβαρές λοιμώξεις! Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μετάδοση ενός μικροβίου που ονομάζεται σαλμονέλα. Το μικρόβιο αυτό κρύβεται μέσα στο αβγό και αν περάσει στο παιδί μπορεί να του δημιουργήσει διάφορα σοβαρά συμπτώματα όπως:
- διάρροια με πρόσμιξη αίματος
- πυρετό
- πόνο στην κοιλιά
- ναυτία
- κράμπες
- αφυδάτωση
Για όλα αυτά, το παιδί μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπευτική αγωγή, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής του (ενδοφλέβια χορήγηση ορού, φάρμακα, κλπ).
Πώς θα καταλάβεις ότι το αβγό έχει σαλμονέλα;
Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται με γυμνό μάτι! Η σαλμονέλα μπορεί να βρίσκεται έξω ή μέσα στο αβγό, το οποίο κατά τα άλλα φαίνεται ένα καθ’ όλα φυσιολογικό αβγό. Ακόμη και τα χωριάτικα αυγά ή και τα αβγά της γιαγιάς δεν είναι ασφαλή. Είναι λάθος να νομίζουμε πως επειδή οι κότες είναι δικές μας δεν έχουν το μικρόβιο!
Τι πρέπει να ξέρεις και τι πρέπει να κάνεις:
1. Αγοράζεις αβγά μόνο από καταστήματα που τα διατηρούν σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, δηλαδή σε μέρος δροσερό ή σε κατάλληλο ψυγείο.
2. Στο σπίτι διατηρείς τα αβγά στο ψυγείο.
3. Πέταξε τα σπασμένα, τα ραγισμένα, τα πολύ βρώμικα ή τα περίεργα σε εμφάνιση αβγά.
4. Όπου ακουμπήσουν τα αβγά, μετά πρέπει να καθαρίσεις και να πλύνεις καλά το μέρος πριν ακουμπήσουν άλλα τρόφιμα ή αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν για τρόφιμα.
5. Πλύνε πολύ καλά τα χέρια σου πριν και μετά την επαφή τους με αβγά.
6. Μην πλένεις τα αβγά πριν τα βάλεις στο ψυγείο.
Πως μαγειρεύεις τα αβγά;
1. Απαγορεύεται να τρώμε ωμό (μελάτο) αβγό. Αυτό που έκανες όταν ήσουν παιδί πριν αρκετά χρόνια… ξέχασέ το!
2. Με όποια συνταγή θέλεις να κάνεις τα αβγά (βραστό, τηγανητό, ψητό κλπ) πρέπει να τα μαγειρέψεις μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να γίνουν σκληρά. Δηλαδή, το βραστό αβγό πρέπει να είναι “πασχαλινό”.
3. Καταναλώστε τα μαγειρεμένα αυγά το πολύ μέσα στις επόμενες δύο ώρες.
4. Αν θέλετε να καταναλώσετε τα μαγειρεμένα αβγά τις επόμενες ημέρες, τότε πρέπει αμέσως να μπουν στο ψυγείο.
5. Τα μαγειρεμένα αβγά πρέπει να μεταφέρονται σε ισοθερμικά ψυγεία με παγοκύστη ή σε ψυγεία ειδικά για μεταφορά ευπαθών τροφίμων.
6. Μην αφήνεις άλλα τρόφιμα να έρχονται σε επαφή με ωμά αβγά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ