Θυμάσαι όταν ήσουν μικρή πόσο σθεναρά απέφευγες το μπάνιο; Ήταν μια διαδικασία που αν μπορούσες να την “εξορίσεις” από την καθημερινότητά σου, θα το έκανες με μεγάλη ευχαρίστηση. Μην νομίζεις ότι είσαι η μόνη! Βλέπεις, σχέση ανάμεσα στα παιδιά και το μπάνιο, θα μπορούσες να πεις ότι είναι διαταραγμένη, αν όχι ανύπαρκτη. Τώρα, όμως, όχι απλά έχεις μεγαλώσει και η επαφή σου με το μπάνιο έχει αποκατασταθεί, αλλά πολύ περισσότερο έχεις γίνει μητέρα και έχεις αποκτήσει ένα αξιολάτρευτο μωράκι! Και κάπου εδώ αρχίζουν πάλι τα δύσκολα και θα αρχίσεις να θυμάσαι εκείνες τις εποχές που απέφευγες το μπάνιο με κάθε θυσία! Και όμως, αν έχεις την κατάλληλη πληροφόρηση, τα πρώτα μπάνια του μικροσκοπικού νεογέννητού σου μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι μπορεί να φαντάζεσαι και λιγότερο ανθεκτικά απ’ ό,τι ενδεχομένως πιστεύεις!
Γι’ αυτό και παρακάτω μπορείς να βρεις έναν σύντομο και κατατοπιστικό οδηγό για τα πρώτα μπάνια του μωρού σου, ώστε να αποβάλεις το περιττό άγχος και να εξοπλιστείς με θάρρος και αποφασιστικότητα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Fact #1: Ένα βρεφικό σφουγγάρι είναι το μόνο gadget που χρειάζεσαι
Κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες ζωής τους και μέχρι να πέσει ο δεμένος ομφάλιος λώρος, το νεογέννητο χρειάζεται να κάνει μπάνιο μόνο με ένα σφουγγαράκι. Φρόντισε, λοιπόν, ο χώρος να είναι ζεστός και τοποθέτησε το παιδί σε μια σταθερή και ασφαλή επιφάνεια για το μπανάκι του. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός σου, όπως το σαπούνι, η πετσέτα και η καθαρή πάνα θα πρέπει να είναι δίπλα σου. Με ζεστό νερό και σαπουνάδα, λοιπόν, ξεκίνησε να πλένεις το μωράκι σιγά-σιγά και με αργές κινήσεις ανά περιοχή, χρησιμοποιώντας το σφουγγάρι του.
Fact #2: Η θερμοκρασία του νερού και του χώρου είναι πολύ σημαντικές
Τα μωρά μπορούν να τόσο να ζεσταθούν, όσο και να κρυώσουν πολύ πιο εύκολα από τους ενήλικες. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχεις ελέγξει την θερμοκρασία του νερού με αυστηρότητα πριν έρθει σε επαφή με το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα! Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τσεκάρεις την θερμοκρασία με τον αγκώνα ή τον καρπό του χεριού σου, που είναι περιοχές με μεγαλύτερη ευαισθησία στην θερμότητα απ’ ό,τι τα δάχτυλα. Επιπλέον, φρόντισε ο χώρος του μπάνιου να είναι ζεστός, για να αποφύγεις να κρυώσει το μικρό σου! Αυτό μπορείς να το πετύχεις ακόμη και αφήνοντας ζεστό νερό να τρέχει στην μπανιέρα λίγα λεπτά πριν το μπανάκι, ώστε να δημιουργηθούν θερμοί ατμοί στον χώρο.
Fact #3: Δεν χρειάζεσαι παιχνίδια μπάνιου ακόμα
Μπορεί να είχες υπερενθουσιαστεί στις προγεννητικές αγορές σου και να εφοδιάστηκε ένα σωρό καραβάκια, παπάκια και κουβαδάκια για το μπάνιο του μικρό σου! Όπως αντιλαμβάνεσαι, τώρα δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να βγουν από τις συσκευασίες τους. Βλέπεις, ο ρόλος τους είναι να διεγείρουν το ενδιαφέρον, τις κινήσεις και την αντίληψη του παιδιού, στοιχεία που σε αυτή την ηλικία δεν είναι ανεπτυγμένα. Το νερό και το μπάνιο προκαλούν από μόνα τους τις αισθήσεις του μωρού, επομένως οτιδήποτε άλλο είναι περιττό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Fact #4: Το μπάνιο δεν είναι πάντοτε μια χαλαρωτική διαδικασία
Το μπάνιο θεωρείται μία από τις πιο χαλαρωτικές στιγμές για τα μωρά και μάλιστα προτιμάται να γίνεται πριν την ώρα του ύπνου για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Παρ’ όλα αυτά, τις πρώτες φορές μπορεί να μην είναι τόσο εύκολα τα πράγματα και να έρθεις αντιμέτωπη με ένα μωρό που αντιδρά, κλαίει και κινείται έντονα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, απλά θα χρειαστεί να είσαι πιο προσεκτική κατά την διάρκεια του μπάνιου. Το πιο πιθανό είναι ότι πολύ σύντομα τα πράγματα θα αλλάξουν και το μικρό σου θα αρχίσει να ευχαριστιέται το μπανάκι του.
Fact #5: Τα καθημερινά μπάνια δεν είναι απολύτως απαραίτητα
Εφόσον κάθε αλλαγή συνοδεύεται από προσεκτικό καθαρισμό και λίπανση της ευαίσθητης περιοχής γύρω από την πάνα, το μπάνιο δεν χρειάζεται να είναι μια καθημερινή διαδικασία. Μάλιστα, ακόμη και τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι ικανοποιητικές για το μικρό σου. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες, τα πολύ συχνά μπάνια είναι πιθανό να δημιουργήσουν ξηρότητα στο ευαίσθητο βρεφικό δέρμα. Μέχρι, λοιπόν, το μωρό να γίνει πιο ενεργητικό και να κινείται περισσότερο, μπορείς να αποφύγεις την καθημερινή ρουτίνα μπάνιου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ