Μπορεί τόσο οι συστάσεις των παιδιάτρων, όσο και οι συμβουλές της μαμάς σου, αλλά και η κοινή λογική να υπαγορεύουν πως πρέπει να ετοιμάζεις στο σπίτι τις βρεφικές κρέμες για το μικρό σου, ωστόσο η καθημερινότητα μπορεί πολλές φορές να είναι πολύ σκληρή και ο χρόνος σου ελάχιστος! Παρ’ όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεσαι και εσύ, ο πιο ασφαλής τρόπος για το μωρό σου είναι να μαγειρεύεις μόνη σου τις κρέμες που του δίνεις, ώστε να έχεις τη δυνατότητα ελέγχου των υλικών που θα χρησιμοποιήσεις, αλλά και τις δοσολογίες των υπόλοιπων στοιχείων που θα προσθέσεις, όπως λιπαρά και αλάτι -που δεν μπορείς να είσαι σίγουρη ότι τηρούνται στις έτοιμες τροφές. Μην τρομοκρατείσαι, όμως, δεν είσαι η μόνη που ενδεχομένως κάποιες φορές να επιλέξει να προσφέρει στο μικρό της μία συσκευασμένη κρέμα που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Άλλωστε, η γκάμα πλέον είναι τόσο μεγάλη, που μπορείς να προμηθεύεσαι βρεφικές κρέμες και από καταστήματα με (αυστηρώς) βιολογικά προϊόντα. Έχεις σκεφτεί, όμως, ποιοι κίνδυνοι μπορεί να… καραδοκούν στις συσκευασμένες βρεφικές τροφές του εμπορίου;
Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις μια σύντομη λίστα με τους πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να κρύβονται στις έτοιμες βρεφικές κρέμες:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
♦ Συντηρητικά
Ο κυριότερος κίνδυνος στις συσκευασμένες τροφές του εμπορίου είναι τα πρόσθετα συντηρητικά που ενδέχεται να περιέχουν, προκειμένου να διατηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δίνεις μεγάλη προσοχή όταν προμηθεύεσαι μία αντίστοιχη κρέμα και να ελέγχεις διεξοδικά την ετικέτα με τα συστατικά της. Ένα από τα στοιχεία που θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις είναι το ακριλαμίδιο, μία χημική ένωση που μπορεί να σχηματίζεται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος ενός βρεφικού γεύματος και η οποία θεωρείται καρκινογόνα όταν προσλαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις. Σύμφωνα με έρευνα σε μεγάλη γκάμα βρεφικών κρεμών, σε έναν τύπο τροφής στην Πολωνία εντοπίστηκαν επίπεδα ακριλαμιδίου πολύ υψηλότερα ακόμη και από εκείνα στα οποία εκτίθεται ένας ενήλικας. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητος ο έλεγχος, αλλά και η καθοδήγηση από τον παιδίατρο σχετικά με την κατάλληλη τροφή που θα προμηθευτείς.
♦ Φυτοφάρμακα
Αυτή είναι μία κατηγορία που μπορεί να συναντήσεις τόσο στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσο και στις αγοραστές κρέμες. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα επίπεδα φυτοφαρμάκων που μετρώνται στο φλοιό των φρέσκων μήλων είναι αντίστοιχα με εκείνα που συναντώνται στις επεξεργασμένες βρεφικές κρέμες με μήλο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί οι ποσότητες να είναι και μεγαλύτερες. Για να αποφύγεις την έκθεση του παιδιού, όμως, στα χημικά φυτοφάρμακα, ο πιο ασφαλής τρόπος είναι είτε να προμηθεύεσαι βιολογικά φρούτα και λαχανικά από τα οποία θα παρασκευάσεις σπιτικές κρέμες, είτε να αγοράζεις οργανικές βρεφικές τροφές, που δεν περιέχουν χημικά συστατικά.
♦ Αλάτι
Όταν ετοιμάζεις τις βρεφικές τροφές στο σπίτι, είτε πρόκειται για κρέμα με κρέας, είτε με λαχανικά, ξέρεις ότι δεν πρέπει να προσθέτεις αλάτι κατά το μαγείρεμα. Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν μπορείς πάντα να ελέγξεις στις συσκευασμένες τροφές που προμηθεύεσαι από τα καταστήματα. Ωστόσο, ο βρεφικός οργανισμός δεν είναι σε θέση να μεταβολίσει σωστά το αλάτι, επομένως είναι απαραίτητο να ελέγχεις τις ποσότητες που προσλαμβάνει. Σύμφωνα με έρευνα, η πρόσληψη αλατιού στη βρεφική ηλικία δεν είναι μόνο αχρείαστη, αλλά πολύ περισσότερο μπορεί να προκαλέσει υπέρταση και υψηλή πίεση στην ενήλικη ζωή. Επιπλέον, τονίζει πως τα επίπεδα αλατιού που εντοπίζεται στις επεξεργασμένες βρεφικές τροφές είναι, αν όχι υψηλά, τότε σίγουρα υπαρκτά, ενώ δεν θα έπρεπε.
♦ Νιτρικό άλας
Τα νιτρικά άλατα είναι χημικές ενώσεις που θεωρούνται εν γένει βλαβερές και για τον ενήλικο πληθυσμό και ευθύνονται για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, αφού επιβαρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, όπως αποδεικνύει έρευνα, ορισμένες βρεφικές τροφές ενδέχεται να περιέχουν ποσότητες νιτρικών αλάτων, με πιο πιθανές εκείνες που περιέχουν ποικιλία λαχανικών, μπανάνες, καρότα, σπανάκι, αρακά και φασολάκια ή παντζάρια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ