Δεν υπάρχει πιο όμορφη εικόνα (και ιδέα) από το να μπορείς να… φοράς το μωρό σου και να το κουβαλάς μαζί σου, όπου κι αν βρίσκεσαι! Αυτή η αίσθηση κοντινότητας και ευκολίας που μπορεί να προσφέρει ένας μάρσιπος αγκαλιάς είναι από τις ανεκτίμητες αξίες της ζωής με ένα βρέφος ή ένα νήπιο. Μπορείς ανά πάσα στιγμή να κάνεις ό,τι χρειάζεται, χωρίς να αποχωριστείς το παιδί σου ή να αναγκαστείς να αναβάλεις μια δουλειά. Και, όμως, αυτό το “θείο δώρο” που λέγεται… babywear μπορεί να έχει και τους πιο λανθασμένους χειρισμούς από τη μαμά και τον μπαμπά που το χρησιμοποιούν!
Πολύ συχνά, οι γονείς είναι πιθανό να δυσκολευτούν στον τρόπο που δένουν το μάρσιπο, να μπερδευτούν με τα υφάσματα και τους κρίκους -ανάλογα με τον τύπο bebywear που διαθέτουν-, και τότε το αποτέλεσμα, πέρα από συνήθως τραγελαφικό, μπορεί να είναι κάποιες φορές ακόμη και επικίνδυνο! Όσο, λοιπόν, κι αν θεωρείς πως ο μάρσιπος σου έχει… λύσει τα χέρια, δεν πρέπει να ξεχνάς πως η ασφάλεια και η σωστή στάση του σώματος του μωρού είναι το ζητούμενο, ενώ το ίδιο ισχύει και για εσένα, που πρέπει να επιτυχείς το σωστό τρόπο στήριξης της μέσης σου, καθώς κουβαλάς το παιδί σου!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για αυτό το λόγο, ρίξε μια ματιά παρακάτω για να δεις ποια είναι τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς όταν χρησιμοποιούν babywear, ώστε να τα αποφύγεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
♦ Αγοράζουν λάθος νούμερο
Ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς όταν αγοράζουν ένα μάρσιπο είναι πως δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στο μέγεθός του, καταλήγοντας να παίρνουν κάποιον που δεν είναι κατάλληλος για το μωρό και τους ίδιους. Η καλύτερη λύση, λοιπόν, είναι να το δοκιμάζεις πριν το προμηθευτείς!
♦ Δεν διαβάζουν τις οδηγίες χρήσεως
Μπορεί να σου φανεί εύκολη και κάπως… φυσική η διαδικασία του δεσίματος ενός μάρσιπου, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητο να δώσεις προσοχή στον τρόπο που εφαρμόζεται. Αφιέρωσε ελάχιστο χρόνο για να κατανοήσεις πώς λειτουργεί και ποιες στάσεις είναι πιο βολικές για το μωρό σου, ώστε να είναι πάντα ασφαλές.
♦ Τοποθετούν το παιδί πολύ χαμηλά
Άλλη μία πολύ κοινή περίπτωση είναι αυτή που βλέπεις ένα μωρό να… βυθίζεται στο μάρσιπο και να κρέμονται τα πόδια του. Αυτό είναι όχι μόνο για το παιδί επικίνδυνο, αλλά και για εσένα. Το κεφάλι του παιδιού πρέπει πάντα να ακουμπάει στο στήθος σου (αν είναι φορεμένο μπροστά) και στον ώμο σου (αν είναι φορεμένο στην πλάτη). Όταν το δένεις, λοιπόν, φρόντισε να σπρώξεις ελαφρώς την πλάτη του μωρού και αν μετακινείται (αν, δηλαδή, η κοιλιά του είναι σε απόσταση από το σώμα σου), τότε σημαίνει πως πρέπει να το σφίξεις!
♦ Νομίζουν πως μπορούν να κάνουν τα πάντα
Σαφώς, η ευκολία που δίνει ο μάρσιπος και το γεγονός πως έχεις συνεχώς επάνω σου το μωρό σου είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σε παρασύρει στο να κάνεις κινήσεις επικίνδυνες για εκείνο. Το να “φοράς” το παιδί σου και να μαγειρεύεις, για παράδειγμα, είναι μεγάλο λάθος, καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί!
♦ Καλύπτουν το πρόσωπο του μωρού με ύφασμα
Μπορεί να συμβαίνει κατά λάθος, μπορεί να συμβαίνει και συνειδητά λόγω άγνοιας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το μωρό να τοποθετηθεί στο μάρσιπο με τρόπο που να καλύπτεται το πρόσωπό του. Είναι απαραίτητο να μπορείς ανά πάσα στιγμή να βλέπεις το πρόσωπο του μωρού!
♦ Δεν στηρίζουν σωστά και επαρκώς το κεφάλι
Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, ένα βρέφος δεν έχει αναπτύξει την ικανότητα να στηρίζει μόνο του το κεφαλάκι του. Για αυτό και πάντα όταν το σηκώνεις ή το έχεις στην αγκαλιά σου, φροντίζεις να κρατάς το κεφάλι του με τα χέρια σου. Το ίδιο οφείλει να κάνει και ο μάρσιπος, ώστε να μην κρέμεται το κεφάλι του μωρού και τραυματιστεί με αυτό τον τρόπο.
♦ Αφήνουν τα πόδια του παιδιού να κρέμονται
Όσο το μωρό είναι ακόμα μικρό και άρα δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του, είναι επικίνδυνο να τοποθετείται στο μάρσιπο με τρόπο που να κρέμονται τα πόδια του. Και αυτό, διότι μπορεί να προκληθεί δυσπλασία του ισχίου! Τους πρώτους μήνες, λοιπόν, το μωρό πρέπει να είναι σε ύπτια στάση με τα γόνατά του λυγισμένα (εμβρυϊκή) ή αν το τοποθετήσεις σε όρθια στάση, τότε τα γόνατά του θα πρέπει να είναι και πάλι λυγισμένα και να στερεώνονται δεξιά και αριστερά σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ