Site icon TLIFE

Babywearing: Πού οφείλεται η επιτυχία του και ποια είναι τα οφέλη για το μωρό σου;

Θα έχεις προσέξει ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μαμάδες επιλέγουν το babywearing ως βασικό εξοπλισμό για την καθημερινότητά τους με τα μωρά τους. Κατά πάσα πιθανότητα και εσύ έχεις στο σπίτι σου μερικά ring slings και pouches, κάποιο mei tai ή και ένα απλό wrap και ήδη θα γνωρίζεις πόσο πρακτικός είναι ο σύγχρονος μάρσιπος αγκαλιάς! Πέρα, όμως, από την ευκολία κινήσεων που προσφέρει το babywearing στη μητέρα και τον πατέρα, είναι και ένας φανταστικός τρόπος για να ηρεμεί το μωρό όταν είναι ανήσυχο, αλλά και μια μέθοδος που αποδεδειγμένα αυξάνει την κοντινότητα και τη στενότητα της σχέσης που αναπτύσσει το παιδί με τους γονείς τους, χάρη στην επαφή που έχει μαζί τους.

Όπως έχει αποδείξει και η διάσημη έρευνα των Hunziker και Barr που διενεργήθηκε το (μακρινό) 1986 και μέχρι σήμερα δεν έχει… καταρριφθεί, “φορώντας” μια μητέρα το μωρό της μέσω του babywearing, καταφέρνει να μειώσει το κλάμα του έως και κατά 43% σε σχέση με εκείνες που προτιμούν άλλους τρόπους αντιμετώπισης της ανησυχίας του. Συγκεκριμένα, η έρευνα που είναι δημοσιευμένη και στην αμερικανική περιοδική έκδοση Pediatrics ανακάλυψε πως “τα βρέφη που απολαμβάνουν το ‘κουβάλημα’ από τους γονείς τους εμφανίζουν μειωμένο κλάμα και αναστάτωση κατά 43% σε γενικό επίπεδο και κατά 51% λιγότερο κατά τις απογευματινές ώρες”. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, το babywearing μπορεί να μειώσει τη φυσιολογική συχνότητα και τα διαφορετικά μοτίβα κλάματος του μωρού κατά τους πρώτους τρεις της ζωή του.

Γιατί, όμως, μπορεί να συμβαίνει αυτό; Παρ’ ό,τι δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα ευρήματα, ο διάσημος Αμερικανός παιδίατρος Dr. William Sears (και βασικός υποστηρικτής του attachment parenting) θεωρεί πως ο λόγος που το babywearing καταφέρνει να καθησυχάσει τα μωρά έγκειται στο γεγονός πως το παιδί συνδέεται περισσότερο με τους γονείς του. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο μάρσιπο αγκαλιάς, το μωρό βιώνει όσα βιώνει και ο γονιός (από την αναπνοή και τον ρυθμό της καρδιάς του, έως τις εικόνες που βλέπει και τις κινήσεις του) και αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως όσο πιο ήρεμος είναι ο γονιός, τόσο χαλαρό θα είναι και το παιδί.

© 2025 tlife.gr