Ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα στη ζωή του μικρού σου είναι η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό και έπειτα στην τουαλέτα. Όσο, όμως, κι αν νομίζει πως έχεις προετοιμαστεί για αυτή την περίοδο, παίρνοντας συμβουλές και οδηγίες από τον παιδίατρο, διαβάζοντας βιβλία και παρακολουθώντας βίντεο στο youtube με… αληθινές μαρτυρίες άλλων μαμάδων-vloggers, η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει πλήρως για όσα πρόκειται να ζήσεις. Βλέπεις, η εκπαίδευση στην τουαλέτα είναι αρκετά απαιτητική διαδικασία, τόσο για εσένα, όσο και για το μικρό σου, που καλείται να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που λειτουργούσε έως τώρα και να μάθει να ελέγχει το σώμα και τις ανάγκες του! Γι’ αυτό και νιώθω υποχρεωμένη να σου μιλήσω για τις βαθύτερες και πιο σκληρές αλήθειες που αφορούν την εκπαίδευση της τουαλέτας!
Όπως έχουμε δει και εδώ, το καλοκαίρι είναι ιδανική περίοδος για να περάσετε στη διαδικασία της μετάβασης, εφόσον το παιδί είναι έτοιμο σωματικά και πνευματικά για κάτι τέτοιο. Επιπλέον, εδώ είδαμε μερικά βασικά tips, που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τα απρόοπτα που πρόκειται να προκύψουν, αλλά και να υποστηρίξεις το μικρό σου όσο πιο πολύ γίνεται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρακάτω, λοιπόν, ήρθε η στιγμή να δεις την σκληρή πραγματικότητα! Γιατί αυτές είναι οι τέσσερις σκληρές αλήθειες γύρω από την εκπαίδευση του παιδιού στην τουαλέτα…
Reality bite #1: Η κατάλληλη στιγμή δεν είναι δική σου επιλογή
Εσύ μπορεί να θέλεις να ξεκινήσεις την εκμάθηση της τουαλέτας στο παιδί σου, θεωρώντας πως έχει φτάσει η κατάλληλη στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το μικρό σου είναι απαραίτητα έτοιμο για κάτι τέτοιο! Γι’ αυτό και πρέπει να σιγουρευτείς πως είναι σε θέση να ξεκινήσει την εκπαίδευσή του, αν δεν θέλεις να φοβηθεί, να στρεσαριστεί και τελικά να τα παρατήσει. Υπάρχουν “σημάδια” που θα σου δείξουν πότε το μικρό σου είναι έτοιμο να μπει σε αυτή τη φάση, όπως η συστολή του όταν κάνει τα “κακά” του, όπως για παράδειγμα να κρύβεται πίσω από τον καναπέ, όταν το πρόγραμμά του είναι σταθερό και γενικά όταν βλέπεις πως δείχνει ενδιαφέρον παρατηρώντας τους γονείς του να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Ακόμη και έτσι, όμως, η όλη διαδικασία μπορεί να το φοβίσει και να το αποτρέψει. Γι’ αυτό και χρειάζεται να εξοπλιστείς με υπομονή και να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Reality bite #2: Άσχημα… πράγματα θα καταλήξουν στο πάτωμά σου
Πρέπει να το πάρεις απόφαση, πριν ξεκινήσεις την διαδικασία: τσίσα και κακά θα καταλήξουν αρκετές φορές στο πάτωμα, τον καναπέ και το χαλί. Σίγουρα στο στρώμα του παιδικού κρεβατιού και οπωσδήποτε στα πλακάκια της τουαλέτας. Βλέπεις, αρκετές φορές το μικρό σου δεν θα προλάβει να φτάσει εγκαίρως στην τουαλέτα. Σε άλλες περιπτώσεις, ενδεχομένως να βιαστεί να σηκωθεί από τη λεκάνη πριν τελειώσει. Ό,τι κι αν συμβεί, πέρα από την περίσσεια υπομονή και το έξτρα θάρρος με τα οποία θα εξοπλιστείς, θα χρειαστεί να φροντίσεις να έχεις πάντα εύκαιρο απορροφητικό χαρτί και απορρυπαντικό για όλες τις επιφάνειες, ώστε να μαζέψεις το… αναγκαίο κακό!
Reality bite #3: Μπορεί να αντιμετωπίσεις πισωγυρίσματα
Μπορεί να πιστεύεις ότι όλα έχουν πάει καλά και η εκπαίδευση έχει ολοκληρωθεί, με το μικρό σου να μπορεί να ελέγξει πλήρως το σώμα του και να πηγαίνει εγκαίρως στην τουαλέτα, αλλά υπάρχει πάντα η (αυξημένη) πιθανότητα το παιδί να κάνει πισωγυρίσματα. Είναι μια πολύ φυσιολογική φάση και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, από την διατροφή του έως μια αλλαγή στο πρόγραμμά του. Προετοιμάσου, λοιπόν, για αυτό το ενδεχόμενο, ώστε να μην αντιδράσεις καταπιεστικά απέναντι στο παιδί. Είναι απαραίτητο να είσαι διακριτική απέναντί του και να μην του προσθέτεις άγχος και ανασφάλεια. Αν νομίζεις ότι δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς, τότε ζήτησε οπωσδήποτε την βοήθεια του παιδιάτρου, ο οποίος θα διαγνώσει το πρόβλημα και θα σε καθοδηγήσει καταλλήλως!
Reality bite #4: Ας μην ξεχνάμε το σκούπισμα
Η εκπαίδευση στην τουαλέτα δεν αφορά μόνο την ίδια την τουαλέτα κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάς. Πέρα από την ίδια τη διαδικασία, το παιδί θα χρειαστεί να μάθει να καθαρίζεται προσεκτικά και επαρκώς. Μέχρι, όμως, να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να το σκουπίσεις πολλές (πολλές!) φορές!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ