Site icon TLIFE

Breastfeeding mom: Τα μυστικά της διατροφής στην διάρκεια του μητρικού θηλασμού (Part I)

Μπορεί το διάστημα της εγκυμοσύνης σου να έκανες ό,τι περνούσε από το χέρι σου για να ισορροπήσεις τις διατροφικές συνήθειές σου, ώστε να παρέχεις το ιδανικό περιβάλλον στο μωρό που μεγάλωνε μέσα σου, αλλά μετά την γέννησή του πόσο προσέχεις τον εαυτό σου; Η αλήθεια είναι πως μετά την γέννα, οι περισσότερες μητέρες ξεκινούν ένα πρόγραμμα διατροφής γεμάτο στερήσεις και υπερβολές, στην προσπάθειά τους να επανέλθουν στην σωματική κατάσταση και το βάρος που είχαν πριν την εγκυμοσύνη. Και αυτό είναι ένα huge λάθος, αφού κατά την διάρκεια του θηλασμού είναι απαραίτητο να τρέφεται σωστά η μητέρα, τόσο για τον δικό της οργανισμό, όσο και για την υγεία του βρέφους. Βλέπεις, οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές βελτιώνουν την θρεπτική σύσταση του μητρικού γάλακτος, την ποιότητά του και κατ’ επέκταση την υγεία του παιδιού σε μακροχρόνια βάση.

Επομένως, η καλή διατροφή κατά τον θηλασμό είναι ζωτικής σημασίας, αφού όπως και στην εγκυμοσύνη, το σώμα της μητέρας βάζει σε προτεραιότητα το μωρό. Αυτό σημαίνει, πως αν εκείνη δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τότε το μωρό θα αντλήσει όσα χρειάζεται, αφήνοντας τον οργανισμό της μαμάς αποδυναμωμένο.

Γι’ αυτό και παρακάτω μπορείς να δεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνεις κατά την διάρκεια του θηλασμού, καθώς και τα τρόφιμα που θα σου παρέχουν όσα χρειάζεσαι.

Σίδηρος:
Μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικός, όσο ήταν στην εγκυμοσύνη, αλλά παραμένει στις πρώτες θέσεις των αναγκών σου. Βλέπεις, το μητρικό γάλα δεν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, ωστόσο παραμένει η βασική και καλύτερη πηγή για το μωρό σου. Φρόντισε, λοιπόν, να βάλεις στην διατροφή σου μοσχάρι, φασόλια, αυγά, σπανάκι, φακές και δημητριακά. Επίσης συνδύασέ τα με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, για παράδειγμα δημητριακά με φρέσκες φράουλες και φασόλια με ντομάτες.

Βιταμίνη B12:
Τα βρέφη έχουν πολύ μικρά ποσοστά βιταμίνης Β12 στον οργανισμό τους και για αυτό τον λόγο θα αντλήσουν όσο χρειάζονται από το μητρικό γάλα. Και επειδή η Β12 είναι σημαντική για την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, βάλε στην διατροφή σου τόνο, σολομό, αυγά, γαλακτοκομικά, κρέας και δημητριακά.

Χολίνη:
Μεγάλη ποσότητα χολίνης μεταφέρεται με το μητρικό γάλα στο μωρό και γι’ αυτό πρέπει η μητέρα να αναπληρώνει τα ποσοστά του στοιχείου που αντλούνται από τον οργανισμό της, για να παραμείνει υγιής. Επομένως, τροφές όπως αυγά, μοσχάρι και σολομός δεν πρέπει να λείπουν.

Βιταμίνη Β6:
Η ισορροπημένη αύξηση βάρους και η καλή ανάπτυξη του μωρού είναι συνδεδεμένη με την βιταμίνη Β6. Επειδή, λοιπόν, η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε αυτή αλλάζει εύκολα ανάλογα με την διατροφή, το ψάρι, τα λαχανικά που είναι πλούσια σε άμυλο, όπως η πατάτα, και τα φρούτα (εκτός από τα εσπεριδοειδή) θα σε βοηθήσουν.

Βιταμίνη Α:
Τα βρέφη έχουν χαμηλά ποσοστά βιταμίνης Α στον οργανισμό τους και εξαρτώνται πλήρως από το μητρικό γάλα για να την προσλάβουν, ώστε να έχουν υγιές δέρμα, ιστούς και οφθαλμούς. Θα πρέπει, λοιπόν, να συμπεριλάβεις στην διατροφή σου πράσινα, πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά και φρούτα, όπως οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα καρότα και το πεπόνι, καθώς και γάλα, αυγά, συκώτι και μουρουνέλαιο.

© 2024 tlife.gr