Μπορεί το διάστημα της εγκυμοσύνης σου να έκανες ό,τι περνούσε από το χέρι σου για να ισορροπήσεις τις διατροφικές συνήθειές σου, ώστε να παρέχεις το ιδανικό περιβάλλον στο μωρό που μεγάλωνε μέσα σου, αλλά μετά την γέννησή του πόσο προσέχεις τον εαυτό σου; Η αλήθεια είναι πως μετά την γέννα, οι περισσότερες μητέρες ξεκινούν ένα πρόγραμμα διατροφής γεμάτο στερήσεις και υπερβολές, στην προσπάθειά τους να επανέλθουν στην σωματική κατάσταση και το βάρος που είχαν πριν την εγκυμοσύνη. Και αυτό είναι ένα huge λάθος, αφού κατά την διάρκεια του θηλασμού είναι απαραίτητο να τρέφεται σωστά η μητέρα, τόσο για τον δικό της οργανισμό, όσο και για την υγεία του βρέφους. Βλέπεις, οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές βελτιώνουν την θρεπτική σύσταση του μητρικού γάλακτος, την ποιότητά του και κατ’ επέκταση την υγεία του παιδιού σε μακροχρόνια βάση.
Επομένως, η καλή διατροφή κατά τον θηλασμό είναι ζωτικής σημασίας, αφού όπως και στην εγκυμοσύνη, το σώμα της μητέρας βάζει σε προτεραιότητα το μωρό. Αυτό σημαίνει, πως αν εκείνη δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τότε το μωρό θα αντλήσει όσα χρειάζεται, αφήνοντας τον οργανισμό της μαμάς αποδυναμωμένο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γι’ αυτό και παρακάτω μπορείς να δεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνεις κατά την διάρκεια του θηλασμού, καθώς και τα τρόφιμα που θα σου παρέχουν όσα χρειάζεσαι.
Βιταμίνη D:
Εάν η μητέρα έχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό της, τότε θα είναι υψηλή και η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνη D. Και εφόσον είναι σημαντική για την ανάπτυξη και υγεία των οστών του μωρού, επηρεάζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την γλυκόζη του αίματος, τότε τροφές όπως το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να μπουν άμεσα στο πρόγραμμά σου. Παρ’ όλα αυτά, επειδή η περιεκτικότητα των τροφίμων δεν είναι μεγάλη, το συμπλήρωμα διατροφής ενδεχομένως να κριθεί απαραίτητο.
Φυλλικό οξύ:
Το φυλλικό οξύ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην σύνθεση του DNA, ενώ την ίδια στιγμή η μητέρα που θηλάζει χρειάζεται ελαφρώς περισσότερο φυλλικό απ’ ό,τι όταν ήταν έγκυος. Ευτυχώς, το βρίσκουμε σε πολλές τροφές, όπως στα λαχανικά με πράσινα φύλλα, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ασβέστιο:
Μόνο ένα μικρό ποσοστό ασβεστίου περιέχεται στο μητρικό γάλα, αλλά παρ’ όλα αυτά, το μωρό μπορεί εύκολα να το απορροφήσει και συνήθως η ποσότητα είναι αρκετή. Ωστόσο, το ασβέστιο παραμένει σημαντικό για την μητέρα, όπως και για τα οστά και τα δόντια του μωρού. Γι’ αυτό και καλό είναι να συμπεριλάβεις στην διατροφή σου γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψητά φασόλια, αμύγδαλα, σαρδέλες, σουσάμι και σύκα όταν είναι η εποχή τους. Επίσης, πολλά δημητριακά και φυτικά ροφήματα είναι πλέον εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως μπορείς να τα ψάξεις στην αγορά.
Ψευδάργυρος:
Πρόκειται για ένα στοιχείο σημαντικό για την ανάπτυξη των ιστών και άρα απαραίτητο για το μωρό. Επομένως, προτίμησε τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες στην σύστασή τους, ώστε να αναπληρώσεις αυτό που αντλεί το μωρό. Μιλάμε, λοιπόν, για το κρέας, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα γαλακτοκομικά.
Ιώδιο:
Είναι στοιχειώδες για τον θυρεοειδή αδένα, τόσο της μητέρας, όσο και του μωρού, και άρα είναι σημαντικό για την νευρολογική ανάπτυξη του παιδιού. Οι περισσότερες μητέρες δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες ιωδίου από την διατροφή τους, καθώς το νάτριο που καταναλώνουμε προέρχεται από επεξεργασμένες τροφές που δεν περιέχουν ιωδιούχο αλάτι. Ωστόσο, οι πιο ωφέλιμες τροφές για αυτή την κατηγορία είναι τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και το επιτραπέζιο αλάτι με προσθήκη ιωδίου.
Τέλος, από την διατροφή σου αυτή την περίοδο δεν πρέπει να λείπουν τα υγρά και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, αφού μέσω του θηλασμού ο οργανισμός αφυδατώνεται. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι στα περίπου οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα ή ακόμη περισσότερο αν το διαιτολόγιο δεν περιέχει πολλά λαχανικά και φρούτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ