Site icon TLIFE

Διακοπές με το αυτοκίνητο: Τα 5 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις αν ταξιδεύεις με παιδιά

S

Η μεγάλη στιγμή έφτασε, οι άδειες ξεκινούν και επιτέλους μαζί τους αρχίζουν και οι καλοκαιρινές διακοπές! Αυτό σημαίνει πως σιγά-σιγά θα μαζέψεις παιδιά, σκυλιά, γατιά και ό,τι άλλο υπάρχει στο σπίτι, θα μπείτε σε ένα… υπερφορτωμένο αυτοκίνητο και θα ξεκινήσετε για τον κοντινότερο και δροσιστικότερο καλοκαιρινό προορισμό! Φυσικά, εφόσον θα ταξιδέψετε οδικώς, έχεις προνοήσει και έχεις εξασφαλίσει τα κατάλληλα εφόδια για τα μικρά σου, ξεκινώντας βεβαίως από τα παιδικά καθισματάκια αυτοκινήτου. Και όμως, πολλοί γονείς θεωρούν πως απλώς και μόνο ο εφοδιασμός με το ειδικό κάθισμα είναι αρκετός για ένα ασφαλές για τα παιδιά ταξίδι με το αυτοκίνητο. Ωστόσο, η ύπαρξη του καθίσματος δεν είναι ποτέ αρκετή αν δεν συνοδεύεται από τους υπόλοιπους κανόνες ασφαλείας που οφείλουν να τηρούνται. Ποιοι είναι αυτοί;

Ρίξε μια ματιά παρακάτω για να δεις τα πιο κοινά λάθη που γίνονται κατά την τοποθέτηση των παιδιών στο αυτοκίνητο και δες πώς θα τα αποφύγεις! Για να είναι και το φετινό roadtrip με τα παιδιά, ένα ασφαλές και απολαυστικό οικογενειακό ταξίδι!

Tip #1: Τοποθέτησε σωστά το κάθισμα
Ένα από τα πιο κοινά λάθη που γίνονται είναι όταν το παιδικό κάθισμα δεν έχει δεθεί σφιχτά στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει πως το ειδικό κάθισμα μετακινείται πολύ εύκολα και είναι ασφαλές για το παιδί. Για να βεβαιωθείς πως έχεις δέσει σωστά και αρκετά σφιχτά το καθισματάκι στη θέση του, τράβηξε την βάση του, στο σημείο που ακουμπάει στη θέση του αυτοκινήτου. Εφόσον δεν ανασηκώνεται ή δεν μετακινείται δεξιά και αριστερά για περισσότερο από δύο πόντους, τότε έχει τοποθετηθεί σωστά. Αν ξεπερνάει τα δύο εκατοστά η κίνησή του, τότε πρέπει να δέσεις πιο σφιχτά τις ζώνες ασφαλείας.

Tip #2: Αυξομείωσε σωστά τις ζώνες του καθίσματος
Πολλοί γονείς τείνουν να αφήνουν τις ζώνες του παιδικού καθίσματος πιο χαλαρές, θεωρώντας πως μπορεί να προκαλούν δυσφορία στα παιδιά, όταν είναι σφιχτές. Η σωστή τοποθέτησή τους, όμως, υπαγορεύει την απόλυτη εφαρμογή στο παιδικό σώμα. Για να βεβαιωθείς, λοιπόν, ότι τις έχεις δέσει σωστά, κάνε το τεστ με το τσίμπημα: στο ύψος των ώμων του παιδιού, τσίμπησε τη ζώνη με τα δάχτυλά σου και εάν δεν “ρυτιδιάζει” σημαίνει πως έχει μπει σωστά, διαφορετικά τέντωσέ τη. Επίσης, η οριζόντια ζώνη πρέπει να είναι εξίσου σφιχτή και να βρίσκεται στο ύψος περίπου της μασχάλης. Αν είναι πολύ χαλαρή και φτάνει στον αφαλό του παιδιού, τότε πρέπει να την τεντώσεις.

Tip #3: Τσέκαρε την ημερομηνία λήξης
Και βέβαια τα παιδικά καθίσματα έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει οπωσδήποτε να την ελέγχεις πριν ξεκινήσεις να οδηγήσει με το παιδί στο αυτοκίνητο! Συνήθως, το περιθώριο χρήσης ενός καθίσματος είναι έξι με 10 χρόνια. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, το ύφασμα στις ζώνες ασφαλείας, καθώς και τα πλαστικά μέρη του αρχίζουν να θεωρούνται αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας. Φρόντισε, λοιπόν, να είσαι εντός της προθεσμίας πριν τοποθετήσεις το παιδί στο κάθισμα και μην ρισκάρεις την ασφάλειά του, ειδικά στην περίπτωση που το κάθισμα είναι δανεικό ή πρόκειται για το κάθισμα του μεγαλύτερου παιδιού σου που τώρα χρησιμοποιεί το μικρότερο.

Tip #4: Σιγουρέψου ότι βάζεις το παιδί σε σωστή στάση
Τα βρεφικά καθίσματα, όπως ήδη γνωρίζεις, τοποθετούνται σε ύπτια στάση και αντίθετα με την φορά του αυτοκινήτου. Αυτό ισχύει τουλάχιστον μέχρι το παιδί να φτάσει στην ηλικία των δύο ετών! Το πιο κοινό λάθος των γονιών είναι να αλλάζουν πολύ νωρίτερα την στάση του παιδιού, θέτοντάς τα σε κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος. Μάλιστα, οι ειδικοί συνιστούν το παιδί να παραμείνει σε αυτή τη βρεφική στάση ακόμη και μετά τα δύο έτη, ωσότου το ύψος και το βάρος τους φτάσει το όριο που έχει οριοθετηθεί από τον κατασκευαστή του καθίσματος.

Tip #5: Ακολούθησε και εσύ τις οδηγίες ασφαλείας
Ίσως το πιο κοινό λάθος των γονέων είναι όταν δεν τηρούν οι ίδιοι τους κανόνες ασφαλείας. Αυτό δίνει προοδευτικά το “κακό” παράδειγμα στα παιδιά, που τους παρακολουθούν από μικρή ηλικία να επιβαίνουν στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνη, και μεγαλώνοντας αναμένεται να επιδείξουν την ίδια ανώριμη συμπεριφορά.

© 2024 tlife.gr