Ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά… task που αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητά σου με το παιδί, πέρα από το θέμα του ύπνου, του ντυσίματος, του διαβάσματος και του παιχνιδιού, είναι και το ζήτημα του φαγητού! Αν δεν ανήκεις στην κατηγορία των τυχερών μαμάδων, που τα μικρά τους δεν έχουν καμία ιδιαιτερότητα, “παραξενιά” ή εξεζητημένη προτίμηση στο τι τρώνε, τότε ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να πείσεις ένα 5χρονο/9χρονο/18χρονο (!), να φάει τα γεμιστά του ή να αφήσει κάτω εκείνο το ξεχασμένο ξυλάκι παγωτό που βρήκε “θαμμένο” κάπου στην κατάψυξη! Και όμως, το να διδάξεις στα παιδιά ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρότυπο διατροφής δεν είναι η μόνη challenging διαδικασία! Γιατί, ήξερες πως αρκετές από τις τροφές που τα παιδιά καταναλώνουν σε καθημερινή βάση μπορούν να τους προκαλέσουν συναισθηματικές… εκρήξεις;
Και όμως, υπάρχουν συστατικά που επηρεάζουν τη διάθεση και τη συναισθηματική κατάσταση των μικρών! Ένα από τα πιο κοινά παραδείγματα που σίγουρα γνωρίζεις είναι τα γλυκά! Όπως θα ξέρεις πολύ καλά, σχεδόν “απαγορεύεται” να καταναλώνουν τα παιδιά οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη από το απόγευμα και μετά και ο λόγος δεν είναι μονάχα οργανικός, αλλά και ψυχολογικός, μιας και η ζάχαρη προκαλεί υπερδιέγερση που δεν τα αφήνει να ησυχάσουν και κατ’ επέκταση να κοιμηθούν το βράδυ. Ίσως βάσει εμπειρίας να έχεις ανακαλύψει και άλλες τροφές που προκαλούν είτε υπερδιέγερση, είτε κακή διάθεση στο μικρό σου, αλλά είσαι σίγουρη πως γνωρίζεις τη γενικότερη λίστα;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν όχι, ρίξε μια παρακάτω για να δεις ποια είναι τα συστατικά που μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση του παιδιού σου και γιατί καλό θα ήταν να τα αποφεύγει!
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Είναι πολλές οι περιπτώσεις που παιδιά έχουν εμφανίσει αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος ή δυσανεξία στη λακτόζη. Πέρα, όμως, από τις οργανικές συνέπειες, όπως οι κολικοί, τα κρυώματα και οι ωτίτιδες, αυτές οι αλλεργίες έχουν πολύ συχνά ως σύμπτωμα την ιδιαίτερα “ευαίσθητη” ιδιοσυγκρασία τους, κάνοντας τα παιδιά ευερέθιστα, ιδιόρρυθμα ή ακόμη και επιθετικά!
Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής
Σε πολλές χώρες τα τεχνητά χρώματα έχουν απαγορευτεί εξαιτίας των επιβλαβών συνεπειών των χημικών που περιέχουν, μιας και έχουν συνδεθεί με τη ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), την υπερδιέγερση, το άγχος και τους πονοκεφάλους στα παιδιά. Επιπλέον, οι βρώσιμες τεχνητές χρωστικές μπορούν να προκαλέσουν και διάφορες συμπεριφορικές αλλαγές, που οι γονείς συχνά αποδίδουν στην κατανάλωση γλυκών, αφού τα εν λόγω χρώματα συναντώνται κυρίως στη ζαχαροπλαστική. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα το τεχνητό χρώμα να “κρύβεται” και σε άλλες τροφές… υπεράνω υποψίας, όπως το ψωμί και το γιαούρτι!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ζάχαρη
Όπως είπαμε και παραπάνω, αλλά και όπως ήδη γνωρίζεις από την προσωπική εμπειρία σου, η ζάχαρη προκαλεί υπερδιέγερση! Ωστόσο, επειδή περιέχεται σε σχεδόν όλες τις τροφές που καταναλώνει ένα παιδί, εκτός κι αν κάνει πολύ συγκεκριμένη διατροφή με προϊόντα ολικής άλεσης, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να την αποφύγεις, αλλά σίγουρα μπορείς να την ελαττώσεις! Και αυτό γιατί, έχει αποδειχθεί πως η ζάχαρη εμφανίζει μακροπρόθεσμα αρκετές αρνητικές συνέπειες, όπως κατάθλιψη, αϋπνία και ανησυχίες στον ύπνο, καθώς και μαθησιακές δυσκολίες.
Τα συντηρητικά τροφίμων
Τα χημικά συντηρητικά και τα ενισχυτικά γεύσης είναι μία ακόμη κατηγορία συστατικών που θεωρούνται ιδιαιτέρως επιβλαβή για την υγεία των παιδιών (και όχι μόνο), αλλά επιπλέον έχει σημειωθεί πως μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη συμπεριφορά και τη διάθεσή τους, όπως υπερδιέγερση, αλλά και πονοκεφάλους.
Οι αλλεργιογόνες τροφές
Τα πιο κοινά συστατικά που προκαλούν αλλεργίες στα παιδιά είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, η σόγια και το καλαμπόκι. Όταν ένα παιδί έχει αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποια από αυτές τις τροφές μπορεί να εμφανίσει τόσο ζητήματα υγείας, όσο και συμπεριφοράς. Αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί από αλλεργιολόγο, αφού πολύ συχνά οι συμπεριφορικές επιπτώσεις που έχουν τα αλλεργιογόνα τρόφιμα “παρεξηγούνται” για κάτι άλλο, όπως η ΔΕΠ-Υ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ