Σου έχει συμβεί, παρατηρώντας το παιδί σου, τις ασχολίες και τις κινήσεις του, να αναρωτηθείς τι θα κάνει μεγαλώνοντας; Με τι θα ασχοληθεί, τι θα θελήσει να κάνει στη ζωή του, ποια θα είναι η κλίση του; Αυτό ίσως είναι ένα δυσανάλογα μεγάλο, αλλά δικαιολογημένο άγχος που μπορεί να απασχολήσει του γονείς, ακόμη και όταν το παιδί τους είναι σε… βρεφική ηλικία! Ναι, δεν έχει σημασία αν απέναντί σου έχεις ένα μωρό, οι αγωνίες είναι ίδιες για κάθε γονιό και σε όποιο ηλικιακό group και αν ανήκουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως η αναζήτηση των δεξιοτήτων και των δυνατοτήτων των παιδιών είναι μια φυσιολογική και ίσως απαραίτητη αναζήτηση για τους γονείς. Διότι, τα παιδιά είναι… εύπλαστα και μπορούν από πολύ μικρά να δεχτούν καθοδήγηση, ώστε να αναπτύξουν συγκεκριμένες ικανότητες. Πέρα από την εκπαίδευση και την πνευματική και μαθησιακή καλλιέργεια, η δημιουργικότητα είναι μία από τις σημαντικότερες αξίες που μπορείς να εμφυσήσεις στο παιδί!
Η δημιουργικότητα είναι ίσως από τα πιο αναγκαία χαρακτηριστικά που χρειάζεται να αναπτύξει ένα παιδί. Και αν είχες την εντύπωση πως το “ταλέντο” και η δημιουργική προσωπικότητα είναι πράγματα έμφυτα που δεν έχουν σχέση με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί, τότε μάλλον έκανες λάθος! Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία μπορούν να αρχίσουν να… μαθητεύουν στη “σχολή” δημιουργικότητας, αρκεί να τους δείξεις το δρόμο! Μέσα από το κατάλληλο παιχνίδι και τις περισσότερο καλλιτεχνικές διεξόδους στην καθημερινότητά τους είναι βέβαιο ότι και θα καταφέρουν να βρουν τομείς που θα αγαπήσουν, αλλά και θα ανακαλύψουν και θα καλλιεργήσουν την κλίση τους σε αυτές τις δεξιότητες. Άλλωστε, έχε στο μυαλό σου πως η δημιουργικότητα είναι η νέα μορφή ευφυίας, αφού έχει ήδη αρχίσει να καταλαμβάνει τον εργασιακό χώρο και να θεωρείται η πιο ραγδαία εξελισσόμενη δύναμη στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει πως σε αντίθεση με τις τωρινές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, το μέλλον των παιδιών διαγράφεται με κεντρικό γνώμονα το ταλέντο και τις δημιουργικές ικανότητες!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν, λοιπόν, ψάχνεις τρόπους που θα βοηθήσουν το μωρό σου μεγαλώνοντας να ανακαλύψει και να αναπτύξει τη δημιουργικότητα που “κρύβει” μέσα του, μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες παρακάτω!
Βάλε του να ακούει μουσική
Τα μωρά έχουν τη μαγική ικανότητα να αντιλαμβάνονται τη μουσική ως μέσο επικοινωνίας! Μπορούν να ξεχωρίσουν τους μουσικούς τόνους και όταν ακούν διαφορετικές νότες θεωρούν ότι κάτι προσπαθούν να τους πουν. Επιπλέον, μέσα από τη μουσική και ειδικά την κλασική, ο εγκέφαλος των βρεφών μπαίνει σε εγρήγορση, ακριβώς εξαιτίας της προσπάθειας να καταλάβουν τι προσπαθεί να τους πει η μουσική και αναπτύσσεται η αίσθηση του χώρου και του όγκου γύρω τους, καθώς η μουσική φτάνει στα αφτιά τους.
Μίλησέ του τραγουδιστά
Αν υιοθετήσεις έναν πιο μελωδικό τόνο όταν του μιλάς, το μωρό θα ενθουσιαστεί, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να αντιληφθεί αυτά που του λες, θα προσπαθήσει να σε κατανοήσει. Αυτό μπορείς να το κάνεις είτε λέγοντας “γλυκόλογα”, είτε όταν επιχειρείς να του μάθεις λέξεις και νοήματα. Αν παράλληλα χρησιμοποιείς και χειροπιαστά παραδείγματα, τότε η αντίληψή του θα είναι ακόμη καλύτερη. Για παράδειγμα, αν θέλεις να του μάθεις τη λέξη “μαλακό” και του δώσεις ένα μαλακό ύφασμα να κρατήσει με τα χεράκια του, ενώ του μιλάς μελωδικά, τότε θα το διευκολύνεις πολύ στην κατανόηση.
Δώσε του να παίξει με μπάλες και τουβλάκια
Όταν το μωρό φτάσει στην κατάλληλη ηλικία (μετά τους δύο μήνες) ώστε να μπορεί να πιάνει και να κρατάει πράγματα στα χέρια του, ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που μπορείς να του δώσεις είναι μπάλες και τουβλάκια, τα οποία θα το βοηθήσουν να αναπτύξει και πάλι καλύτερη αίσθηση του χώρου και του όγκου. Θα καταφέρει πολύ γρήγορα να κατανοήσει τις τρεις διαστάσεις και την έκταση των αντικείμενων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άφησέ το να παίξει με λάθος τρόπο
Ίσως το πιο εποικοδομητικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις το παιδί ελεύθερο να ανακαλύψει μόνο του ένα παιχνίδι, ακόμη και αν είναι ο λάθος τρόπος. Δεν είναι ανάγκη να του υποδείξεις πώς παίζεται ένα παιχνίδι, αντίθετα είναι σημαντικό να πειραματιστεί μέχρι να βρει μόνο του τη διέξοδο, δημιουργικά και με φαντασία! Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γεμίσεις το σπίτι με καινούρια παιχνίδια, αλλά καλύτερα να το αφήσεις να βρει εναλλακτικούς τρόπους να παίξει ακόμη και με εκείνα που έχει βαρεθεί!
Γίνε αστεία με το παιδί
Κάνε αστείες φάτσες, αστείες φωνές και γκριμάτσες στο μωρό σου, δεν πρόκειται να σε… κρίνει! Αντίθετα, βλέποντάς σε να είσαι ελεύθερη και αστεία μαζί του θα αρχίσει να σε μιμείται και αυτό θα αυξήσει μεγαλώνοντας την αίσθηση του χιούμορ που έχει! Θα δυναμώσει την αυτοπεποίθησή του και θα το απελευθερώσει από ταμπού.
Σβήσε την τηλεόραση
Πολλές φορές μπορεί να μπεις στον πειρασμό να αφήσει το παιδί να ησυχάσει βλέποντας τηλεόραση, αλλά αυτό μπορεί να… ανακόψει τη δημιουργική ανάπτυξή του. Δεν είναι το γεγονός πως η τηλεόραση είναι απαραίτητα κακή για τα παιδιά, αλλά όλα εκείνα που δεν κάνει όσο παρακολουθεί κάτι στην τηλεόραση. Για παράδειγμα, δεν ακούει τη φωνή σου και δεν αντιδρά σε αυτή, δεν παίζει με τα παιχνίδια του και δεν αυξάνει την αντίληψή του. Με λίγα λόγια, μπαίνει σε περισσότερο παθητική λήψη πληροφοριών, χωρίς άμεση αλληλεπίδραση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ