Θυμάσαι όταν ήσουν μικρή και ως το μικρότερο παιδί της οικογένειας φορούσες συχνά τα ρούχα των μεγαλύτερων αδερφών σου; Όχι; Είσαι μοναχοπαίδι; Ok, τότε να σε ενημερώσω πως κατά τη διάρκεια των 80s και των 90s ήταν μια πολύ διαδεδομένη… πρακτική, κατά την οποία τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας φορούσαν (κάποια στιγμή στη ζωή τους) τα παλιά ρούχα των μεγαλύτερων παιδιών. Και να σου πω κάτι; Αυτή η συνήθεια επέστρεψε τα τελευταία χρόνια και μάλιστα έχει γίνει ένα είδος trend, ειδικά στις οικογένειες που είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες απέναντι στο περιβάλλον και ακολουθούν πιο οικολογικά συνειδητοποιημένο τρόπο ζωής! Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια περισσότερο δια-οικογενειακή συνήθεια, που σημαίνει πως αν έχεις μια αδερφή/ξαδέρφη/κολλητή φίλη η οποία μόλις απέκτησε μωρό, ενώ το δικό σου παιδί έχει κλείσει ήδη (ας πούμε) τα δύο, τότε είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο να της παραχωρήσεις τα μεταχειρισμένα ρούχα -ή και διάφορα βρεφικά παιχνίδια και αντικείμενα- τα οποία εσύ και το μικρό σου δεν χρειάζεστε πια!
Αυτή η πρακτική, που στο εξωτερικό αποκαλείται hand-me-down, στηρίζεται στη λογική της μικρότερης κατανάλωσης υλικών και υλών, μιας και η γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών σημαίνει πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα ρούχα τους καθίστανται ακατάλληλα λόγω μεγέθους και άρα βρίσκουν το δρόμο τους προς τον… κάδο απορριμάτων. Αντ’ αυτού, δωρίζοντας τα ρούχα σε μια φιλική ή συγγενική οικογένεια, θα αφήσεις μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον, μιας και συμβάλλεις στη διαδικασία ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Άσε, που με αυτή τη λογική κάνεις τεράστια οικονομία, είτε δωρίζοντας, είτε λαμβάνοντας ρούχα και αντικείμενα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να δώσεις σε κάποιον αγαπημένο σου τα παλιότερα αντικείμενα που το μικρό σου δεν φορά πια, θα πρέπει να βεβαιώνεσαι πως πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις!
⇔ Έλεγξε αν υπάρχει ανάκληση κάποιου προϊόντος
Το τελευταίο που θα ήθελες να συμβεί όταν δέχεσαι ή δωρίζεις κάποιο παιδικό αντικείμενο είναι να έχει ανακληθεί από τον κατασκευαστή του για λόγους ασφαλείας και να μην το ξέρεις! Γι’ αυτό θε πρέπει πάντα να κάνεις εκτεταμένο έλεγχο για να σιγουρευτείς πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ειδικά όταν πρόκειται για έπιπλα, καθίσματα αυτοκινήτου ή παιχνίδια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇔ Φρόντισε να είναι πάρα πολύ καθαρά
Πέρα από το γεγονός πως πρόκειται για βασικούς κανόνες ευγενείας, το να παραχωρήσεις ρούχα και παιχνίδια που δεν είναι καθαρά, αφότου έχουν χρησιμοποιηθεί από το παιδί σου, σημαίνει μπορεί να μεταφέρεις μικρόβια, αλλεργιογόνα και βακτήρια στο παιδί που θα τα χρησιμοποιήσει. Το ίδιο ισχύει και στην αντίστροφη περίπτωση, κατά την οποία εννοείται πως πρέπει να πλύνεις και να καθαρίσεις καλά όσα αντικείμενα σου δίνουν για το μικρό σου πριν τα χρησιμοποιήσει!
⇔ Βεβαιώσου πως είναι σε καλή κατάσταση
Όταν διαχωρίζεις τα αντικείμενα που πρόκειται να δωρίσεις σε ένα άλλο παιδί, θα πρέπει πρώτα να τσεκάρεις αν είναι σε καλή κατάσταση ή αν έχουν φτάσει στο τέλος της… ζωής τους! Βεβαιώσου πως τα ρούχα δεν είναι πολύ φθαρμένα και τα παιχνίδια δεν έχουν ραγίσματα ή δεν τους λείπουν κομμάτια. Διαφορετικά, θα πρέπει να επισκεφτείς τον κάδο της ανακύκλωσης!
⇔ Να είσαι ακριβής με τα μεγέθη
Το παιδί που θα λάβει τα αντικείμενα είναι μιας συγκεκριμένης ηλικίας και έχει αντίστοιχα συγκεκριμένες ανάγκες. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς να δώσεις στη μαμά του όλα τα πράγματα που δεν χρειάζεσαι, εφόσον δεν ταυτίζονται ηλικιακά με το παιδί! Να θυμάσαι πως σκοπός της διαδικασίας είναι να φανείς χρήσιμη σε μια άλλη μητέρα και όχι να… ξεφορτωθείς όσα αντικείμενα δεν σου χρησιμεύουν πλέον!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ