Site icon TLIFE

Η δύσκολη ώρα των Πανελλαδικών εξετάσεων: Πώς θα βοηθήσεις το παιδί σου

Η επίσημη έναρξη των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων έφτασε και το κλίμα σε κάθε σπίτι που περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν έφηβο είναι τουλάχιστον τεταμένο. Ξεκινά ξανά μια περίοδος αγχωτική, πιεστική και ιδιαιτέρως κουραστική και απαιτητική για τους υποψηφίους και κατ’ επέκταση τις οικογένειές τους. Το στρες της απόδοσης και της πολυπόθητης επιτυχίας ή της πιθανής αποτυχίας είναι ικανά να επηρεάσουν σε μέγιστο βαθμό τους νεαρούς εξεταζόμενους και εκείνο που χρειάζεται είναι να διαθέτουν ένα “σταθερό” περιβάλλον κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου διαστήματος. Αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να στηρίξεις το παιδί σου και ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να απαλύνεις την ψυχολογική πίεση αυτής της περιόδου, η ψυχολόγος και ψυχοπαιδαγωγική σύμβουλος Χρυσούλα Μαυράκη σου δίνει καθοριστικές οδηγίες και συμβουλές:

Μετά από 13 χρόνια σχολείου, η ώρα της… Κρίσεως έφθασε για όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων. Προηγήθηκαν, βέβαια, οι απολυτήριες εξετάσεις του Λυκείου, αλλά αυτό ήταν σχετικά εύκολο. Το άγχος, η πίεση και η αγωνία αφορούν στις Πανελλαδικές, γιατί με αυτό το στόχο, το σκοπό, το έπαθλο είχε σηματοδοτηθεί ολόκληρη σχεδόν η σχολική ζωή τους. Γονείς και εκπαιδευτικοί, γι’ αυτές μιλούσαν, με αυτές απειλούσαν, πίεζαν, νουθετούσαν, συμβούλευαν.

Και έτσι, οι υποψήφιοι έρχονται να εξετασθούν φορτισμένοι με το άγχος μιας οπωσδήποτε επιτυχίας, αλλιώς ακυρώνονται όλα τα προηγούμενα χρόνια και οι κόποι της σχολικής ζωής.

Η οπτική αυτή είναι εσφαλμένη και φυσικά επιβαρυντική για την ψυχολογική διάθεση του παιδιού. Τα χρόνια στο σχολείο είχαν στόχο να δώσουν μια γενική παιδεία στο μαθητή που τη χρειάζεται οπωσδήποτε στην ενήλικη ζωή του. Οι Πανελλαδικές έχουν στόχο την είσοδο σε μια Σχολή ενδιαφέροντος του υποψηφίου και αποτελούν μια ξεχωριστή προσπάθεια. Αν στεφθεί με επιτυχία, ο νέος έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το στόχο του, να σπουδάσει δηλαδή αυτό που τον ενδιαφέρει, για να εργασθεί πάνω σ’ αυτό αργότερα. Αν η προσπάθεια αποτύχει, ο νέος θα πρέπει να αναλύσει τους λόγους της αποτυχίας, να ανασυγκροτηθεί και να προσπαθήσει εκ νέου, δεδομένου ότι αν χαθεί μια μάχη, δεν χάνεται ο πόλεμος. Άλλωστε, υπάρχουν εναλλακτικές που θα μπορεί να μελετήσει και να επιλέξει.

Για αυτό το λόγο, ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εξετάσεις με ψυχραιμία και αυτοέλεγχο, που θα τον βοηθήσουν να αποδώσει καλύτερα. Θα πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, χωρίς υπερβολές της τελευταίας στιγμής που θα τον επιβαρύνουν περισσότερο.

Οι γονείς οφείλουν να συμπαρασταθούν στο παιδί τους με αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. Ξέρουν τη ζωή καλύτερα από το παιδί τους και γνωρίζουν ότι θα πρέπει να του ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση, να του δώσουν αισιοδοξία, να του δείξουν εμπιστοσύνη, αλλά συγχρόνως να δώσουν στις εξετάσεις το πραγματικό μέγεθός τους και να μην υπερβάλουν. Θα πρέπει να προτρέπουν το παιδί να προσπαθήσει, αλλά να το διαβεβαιώνουν ότι πάντα ανοίγουν “πόρτες”, δηλαδή νέες προοπτικές σε εκείνον που θέλει να προσπαθήσει και να αγωνισθεί στον επόμενο… γύρο.

Προσοχή θα πρέπει, επίσης, να δοθεί στη διατροφή, τον ύπνο και την ανάπαυση των παιδιών πριν την εξέταση. Το ξενύχτι, η ασιτία, ο καφές, μάλλον θα επιβαρύνουν παρά θα βοηθήσουν τον υποψήφιο να αποδώσει. Πάνω απ’ όλα, όμως, τα παιδιά θα πρέπει να είναι βέβαια, ότι οι γονείς τα αγαπούν χωρίς όρους και όρια και ότι αυτό δεν αλλάζει με την επιτυχία ή την αποτυχία. Το γήπεδο είναι δικό τους και αυτά παίζουν μπάλα. Οι γονείς είναι στην κερκίδα για να χαρούν με τη νίκη τους και να τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν την πίκρα της ήττας, ενώ προετοιμάζονται για ένα νέο αγώνα.

Καλή τους επιτυχία! Καλή δύναμη στην προσπάθειά τους!

© 2025 tlife.gr