Ok, ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε ένα τεχνολογικά εξελιγμένο περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που παρατηρείς μωρά και νήπια γύρω σου τα οποία πριν καλά-καλά πουν τις πρώτες ολοκληρωμένες λέξεις και προτάσεις τους, μπορούν να σηκώσουν το smartphone ή το tablet της μαμάς τους και να κοιτάζουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχει αποθηκευμένα! Και έπειτα έρχονται τα “δύσκολα” χρόνια της προεφηβείας και της εφηβείας και το (μεγάλο) μικρό σου ξεκινά τις πιέσεις για το Instagram! Όλοι οι φίλοι του έχουν λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και το ίδιο θέλει να κάνει κι εκείνο. Αν αποφασίσεις να ενδώσεις στις πιέσεις, τότε σημαίνει πως έχεις την απαραίτητη εμπιστοσύνη στο παιδί σου, πως δεν θα κάνει κακή χρήση των social media και πως θα είναι προσεκτικό. Μπορείς, όμως, ποτέ να έχεις “τυφλή” εμπιστοσύνη σε ένα ανήλικο παιδί; Και πολύ περισσότερο, μπορείς να νιώσεις ήσυχη πως απέναντί του έχει ένα συνομήλικο άτομο που γνωρίζει; Τι κάνεις, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση;
Η αλήθεια είναι πως, τόσο τα smartphones και τα tablets, όσο και το ίδιο το application του Instagram, παρέχουν έως ένα βαθμό τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να “θωρακίσεις” κατά κάποιο τρόπο το μικρό σου απέναντι σε κακόβουλες ενέργειες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σκεφτείς και το ενδεχόμενο να… υπερχρεωθεί ο λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας, λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης των δεδομένων από το παιδί; Μήπως, λοιπόν, χρειάζεται και εκεί να βάλεις ένα… στοπ;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για όλους τους παραπάνω λόγους και για ακόμη περισσότερους, παρακάτω θα βρεις τέσσερα βήματα που θα σε βοηθήσουν να προστατεύσεις το μικρό σου (και το πορτοφόλι σου) από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
⇒ Ρυθμίσεις απορρήτου
Μέσω αυτών θα εξασφαλίσεις πως στις φωτογραφίες και τα βίντεο που “ανεβάζει” το παιδί σου στο Instagram θα έχουν πρόσβαση μονάχα οι ακόλουθοί του. Θα πρέπει να εξηγήσεις το μικρό σου πόσο σημαντικό είναι να επιλέγουν με προσοχή ποια θα είναι τα άτομα που θα βλέπουν το περιεχόμενό του και πως αν δεν γνωρίζει κάποιο άτομο, δεν θα έπρεπε να δεχθεί το αίτημά του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς γίνεται; Πήγαινε στο προφίλ του παιδιού > Πάτησε στις ρυθμίσεις προφίλ πάνω δεξιά > Σύρε τη ρύθμιση για δημιουργία Ιδιωτικού Λογαριασμού
⇒ Αλληλεπίδραση με συγκεκριμένους φίλους
Αυτό το βήμα δεν έχει να κάνει τόσο με τις ρυθμίσεις του application, όσο με την ίδια τη συμπεριφορά του παιδιού. Αρχικά θα πρέπει να του εξηγήσεις πως δεν χρειάζεται να “ανεβάζει” τα πάντα στο λογαριασμό του ή ότι τουλάχιστον δεν χρειάζεται όλοι οι followers να βλέπουν τα πάντα. Αρχικά, λοιπόν, θα πρέπει να μάθει να φιλτράρει το υλικό που μοιράζεται στα social media και έπειτα να δημιουργήσει διάφορα ιδιωτικά γκρουπ με τους φίλους του (μέσω των direct messages), ώστε να ανταλλάσσουν εκεί τις φωτογραφίες και τα βίντεο που θέλουν.
Πώς γίνεται; Πήγαινε στο εικονίδιο της σαΐτας > Πάτησε το “+” που βρίσκεται πάνω δεξιά > Επίλεξε τους followers που θέλεις να προσθέσεις στο γκρουπ
⇒ Απενεργοποίηση της ένδειξης τοποθεσίας
Είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του κάθε γονέα, αλλά πολλοί δεν θα ήθελαν να αναγράφεται στο Instagram η ακριβής τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το παιδί τους ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποφευχθεί μέσω των ρυθμίσεων του smartphone!
Πώς γίνεται; Πήγαινε στις ρυθμίσεις τηλεφώνου > Πάτησε στο εικονίδιο Απόρρητο > Πάτησε στις Υπηρεσίες Τοποθεσίας > Βρες το εικονίδιο του Instagram > Πάτησε την ένδειξη “Ποτέ”
⇒ Χρήση λιγότερων δεδομένων σύνδεσης
Για να αποφύγεις τους υπέρογκους λογαριασμούς τηλεφώνου που έρχονται κάθε μήνα, μπορείς να προχωρήσεις σε μία μικρή ρύθμιση στο Instagram, ώστε να μειωθεί ο όγκος των δεδομένων που χρησιμοποιούνται (3G, 4G), όταν το παιδί δεν είναι συνδεδεμένο σε Wi-Fi. Πώς; Καθορίζοντας στο προφίλ του να μην βλέπει βίντεο ή περιεχόμενο που “ρουφάει” τα δεδομένα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, όταν βρίσκεται εκτός δικτύου! Ίσως, όμως, να χρειαστεί να κάνεις αρχικά μια εκτενή συζήτηση μαζί του σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις τις οικογένειας και το γεγονός πως οφείλει να σέβεται το όριο που προϋποθέτει τη χρήση του κινητού του.
Πώς γίνεται; Πήγαινε στο προφίλ του παιδιού > Πάτησε στις ρυθμίσεις προφίλ πάνω δεξιά > Πήγαινε στις ρυθμίσεις > Βρες την επιγραφή “Χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας” > Πάτησε το κουμπί “Να χρησιμοποιούνται λιγότερα δεδομένα”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ