Ο τοκετός παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ζωής. Όσο κι αν η επιστήμη μας έχει δώσει όλες της απαντήσεις, εκείνη η στιγμή που φέρνεις μια καινούρια ζωή στον κόσμο, δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί μυστήριο. Αν δεν έχεις γεννήσει η ίδια για να ξέρεις από πρώτο χέρι πως είναι μια γέννα, θα έχεις ακούσει σίγουρα πολλά να λέγονται για εκείνες τις τόσο ξεχωριστές στιγμές. Από την μια υπάρχουν γυναίκες που θα σου μιλήσουν για την μαγεία ενός τοκετού και από την άλλη υπάρχουν και εκείνες που θα σου πουν πόσο εξαντλητική και επώδυνη είναι αυτή η εμπειρία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ευτυχώς θα υπάρχουν γύρω μας πάντα εκείνες οι μαμάδες που είναι παραπάνω από πρόθυμες να σου μιλήσουν και για τα καλά αλλά και για τα δύσκολα ενός τοκετού.
Παρακάτω ακολουθούν 8 από τις πιο συνηθισμένες απορίες που περιβάλλουν τον τοκετό και οι απαντήσεις σε αυτές από γυναίκες που έχουν ήδη γίνει μαμάδες., όπως τις ανέλυσε το αμερικανικό site, Healthline…
1. Πόσο πολύ πονάει στ’ αλήθεια;
Ξέρουμε όλες ότι ένας τοκετός είναι επώδυνος, αλλά πόσο επώδυνος είναι στ’ αλήθεια; Πονάει σαν μια γρατζουνιά ή σαν ένα σπασμένο πόδι; Μια μαμά λέει, χαρακτηριστικά πως, “Ο τοκετός είναι σαν να σε έχει τυλίξει ένας βόας γύρω από την κοιλιά και να σε σφίγγει συνεχώς όλο και πιο γρήγορα και με όλο και περισσότερη δύναμη”. Μια άλλη μητέρα ήταν πιο απόλυτη στην απάντησή τους, αφού λέει πως είναι ένας πόνος που αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του και δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο. “Πες μου πόσο πολύ σε πόνεσε όταν έσπασες το πόδι σου και άσε με μετά να γελάσω, γιατί δεν συγκρίνεται με τίποτα με τον πόνο ενός τοκετού”.
2. Τοκετοί που διαρκούν “άπειρες” ώρες. Μύθος ή μια οδυνηρή πραγματικότητα;
Με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ θα δεις πως μια γέννα, ειδικά να είναι η πρώτη μια γυναίκας, κρατά συνήθως από 8 έως 12 ώρες. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι γυναίκες των οποίων ο τοκετός κρατά πολύ περισσότερες ώρες, όπως μια από τις συνεντευξιαζόμενες του Healthline, η οποία “πάλευε” για δυο ολόκληρες μέρες, πριν τελικά οι γιατροί αποφασίσουν να της κάνουν καισαρική ή όπως η μαμά της δημοσιογράφου, η οποία μετά την τρίτη της εγκυμοσύνη αρρώστησε βαριά, αφού το μωρό έκανε έμεινε στην κοιλιά τρεις εβδομάδες παραπάνω.
3. “Σκίζεται” αλήθεια ο κόλπος κατά τη διάρκεια της γέννας;
Η απάντηση είναι πως “ναι”. Έρευνες έχουν δείξει πως το 53 με 79 τοις εκατό των γυναικών βιώνουν βλάβη στο περίνεο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η βλάβη προκύπτιε σχίσιμο ή από μια χειρουργική περικοπή που ονομάζεται επισειδοτομή, την οποία κάνει ο γιατρός εάν το θεωρεί απαραίτητο. Το τραύμα μπορεί να κάνει καιρό να ανακάμψει και μπορεί ακόμη και να αλλάξει μόνιμα την αίσθηση της συνουσίας και μερικές φορές να οδηγήσει σε ακράτεια ούρων ή πρωκτού.
Οι μαμάδες που μίλησαν στην αμερικανική ιστοσελίδα, είπαν πως αυτό όντως ισχύει. Μια από αυτές είπε πως μετά την πρώτη της γέννα έβαζε ελαιόλαδο στην περιοχή για να λειτουργεί σαν λιπαντικό και να μην ξανασκιστεί, ενώ μια άλλη είπε πως το κεφάλι του μωρού της ήταν τόσο μεγάλο που το δέρμα της δεν άντεξε και σκίστηκε.
4. Να πάρεις ή να μην πάρεις παυσίπονα;
Το ερώτημα του αν είναι σωστό να κάνεις επισκληρίδιο ή όχι είναι ένα από τα πιο φλέγοντα στα διάφορα μπλογκ για μαμάδες. Μια από τις μαμάδες της συνέντευξης δήλωσε πως αποφάσισε να διαλέξει την εντελώς φυσική οδό, ενώ μια δεύτερη είπε πως έκανε τελικά επισκληρίδιο, αλλά δεν έπιασε και ένιωσε κάθε ράμμα που της έκανε ο γιατρός κατά την επισειδοτομή. Υποστήριξε όμως τη απόφασή της να κάνει την επισκληρίδιο, “Αν έσπαγα κάποιο κόκκαλο θα έπαιρνα παυσίπονα για να μην αισθάνομαι τον πόνο, γιατί λοιπόν να μην το κάνω και κατά την διάρκεια της γέννας, που πονάει και ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο;”.
Μια τρίτη μαμά, είπε πως δεν έκανε επισκληρίδιο σε καμία από τις τέσσερις γέννες της, αφού η εμπειρία από μόνη της, είναι σαν ένα φυσικό ναρκωτικό. Όπως και να χει, δεν φαίνεται να υπάρχει μια σωστή ή λάθος απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Είναι σημαντικό να κάνεις αυτό που είναι το σωστό για εσένα, αφού κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και μην αφήσεις κανέναν να σε κάνει να αισθανθείς άσχημα για όποια απόφαση κι αν πάρεις.
5. Κάνεις όντως “κακά” μπροστά σε όλους;
Αν έλπιζες πως αυτό είναι ένας μύθος, τότε θα σε στεναχωρήσω. Σύμφωνα, με τους γιατρούς αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Μια μαμά δήλωσε χαρακτηριστικά πως, “Καλό θα είναι να προσπαθήσεις να πας τουαλέτα πριν ξεκινήσει για τα καλά ο τοκετός, αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν πετύχει να θυμάσαι πως αυτή είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση και να προσπαθήσεις να απολαύσεις κάθε στιγμή του τοκετού χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα άλλο”.
6. Κάνουν όντως δουλειά οι ανάσες;
Η γενική αίσθηση είναι πως οι ανάσες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο νομίζει ο πολύ κόσμος, υπάρχουν όμως και οι μαμάδες που παραδέχονται πως τις βοήθησαν, έστω και για κάποιες ώρες.
7. Φωνάζεις στους γιατρούς και τις νοσοκόμες; Κι αν όντως το κάνεις αυτό, αισθάνεσαι άσχημα μετά;
Αυτό είναι ακόμα ένα σημείο που οι ταινίες μας έχουν λίγο παραπλανήσει, αλλά είναι γεγονός πως η γέννα είναι μια από τις λίγες στιγμές στη ζωή που μας επιτρέπεται να έχουμε νεύρα με όλους γύρω μας. Βέβαια, δεν είναι όλες οι μαμάδες το ίδιο και δεν εκμεταλλεύονται όλες αυτήν την ευκαιρία για να βγάλουν λίγο τα νεύρα τους. Μια από τις γυναίκες του ρεπορτάζ δήλωσε, πως προσπάθησε να συγκρατήσει τις φωνές της, επειδή ήταν μια από τις πρώτες ομοφυλόφιλες που γεννούσαν στο μαιευτήριο όπου είχε πάει και δεν ήθελε να κάνει κακή εντύπωση. Μια άλλη όμως, παραδέχτηκε πως δεν κρατήθηκε καθόλου και έβαλε τις φωνές σε όλους. Παραδέχτηκε όμως πως μετά αισθανόταν τόσο άσχημα για αυτό το γεγονός που αποφάσισε να δώσει στην κόρη της το όνομα της μαίας.
8. Αλλάζει ο τρόπος που σε βλέπει ο σύντροφός σου;
Μια από τις μαμάδες παραδέχτηκε πως φοβόταν ότι η γυναίκα της δεν θα την έβλεπε ξανά με τον ίδιο τρόπο, κάτι που πλέον συνειδητοποιεί ότι δεν χαζό εκ μέρους της. Παρ’ όλες τις τρομακτικές ιστορίες που ίσως ακούσεις για τους τοκετούς, η αλήθεια είναι πως οι πιο πολύ έχουν ευτυχισμένο τέλος και οι περισσότερες οικογένειες δένονται ακόμα πιο πολύ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ