Site icon TLIFE

Εκπαίδευση… στην τουαλέτα: 4 tips για να βοηθήσεις το μικρό σου να κόψει την πάνα

Καθώς το μικρό σου μεγαλώνει, είναι πολλές οι στιγμές-ορόσημα που σηματοδοτούν μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας. Από το πρώτο συνειδητό χαμόγελό του και την ένταξη των στερεών τροφών στη διατροφή του, έως την πρώτη φορά που θα σταθεί όρθιο και φυσικά τις πρώτες λέξεις του, η καθημερινότητά σας θα είναι διάσπαρτη από κομβικά σημεία, τα οποία θα υποδεικνύουν την ανάπτυξή του και τα νέα κατορθώματά του! Ανάμεσα, λοιπόν, σε αυτές τις τόσο σημαντικές αλλαγές που αναμένεται να έρθουν στη ζωή σας είναι και η μετάβαση από την πάνα… στην τουαλέτα! Και ενώ όλες οι προηγούμενες περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται στις προσωπικές κατακτήσεις του μικρού σου και είναι αποτέλεσμα της συνεχούς ανάπτυξής του, τόσο σωματικής, όσο και πνευματικής, ωστόσο η εκπαίδευση στην τουαλέτα είναι μια διαδικασία που αφορά και εσένα, καθώς το παιδί σου θα χρειαστεί τη βοήθεια και τη στήριξή σου για να το καταφέρει! Άλλωστε, πρόκειται για μια βασική ένδειξη ανεξαρτητοποίησης και για εκείνο, αλλά και για εσένα, και παρά τις δυσκολίες και τα απρόοπτα που θα προκύψουν, σίγουρα είναι μια χαρούμενη και συναρπαστική στιγμή -όταν επιτευχθεί!

Εάν, λοιπόν, το μικρό σου έχει φτάσει στην κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσετε την “εκπαίδευση”, τότε η καλοκαιρινή περίοδος είναι η καλύτερη για να ξεκινήσετε τις προσπάθειες. Άλλωστε, όπως επισημαίνει και ο παιδίατρος του Tlife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης: “Οι ζεστοί καλοκαιρινοί μήνες είναι η καλύτερη περίοδος για να κόψει ένα παιδί την πάνα. Τα λιγότερα ρούχα και η καλύτερη ψυχική διάθεση διευκολύνουν την προσπάθεια και βοηθούν, ώστε τα ‘ατυχήματα’ να είναι λιγότερα”.

Και επειδή το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτή την περίοδο είναι η κατάλληλη προετοιμασία γύρω από τη διαδικασία της μετάβασης, παρακάτω θα δεις τέσσερα tips που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε με ηρεμία την κατάσταση και να καταφέρετε να “απελευθερωθείτε” από την πάνα γρήγορα και με… ασφάλεια.

 

♦ Υπολόγισε την ετοιμότητα του παιδιού
Όσο και αν προσπαθείς να διδάξεις στο παιδί τη διαδικασία της τουαλέτας, εάν εκείνο δεν είναι έτοιμο, τότε το σχέδιο αποδέσμευσης από την πάνα θα… αποτύχει. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο επίπεδα ετοιμότητας, το σωματικό και το συναισθηματικό. Και ενώ το σωματικό μπορεί να τοποθετείται ανάμεσα στα δύο με τρία έτη της ηλικίας του, όταν αρχίζει να έχει μεγαλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης και των σφιγκτήρων του, ωστόσο το συναισθηματικό επίπεδο ετοιμότητας μπορεί να αποδειχτεί μεγαλύτερη πρόκληση. Μιας και πρόκειται για μια περίπτωση ανεξαρτητοποίησης, το παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολία στη μετάβαση και να προσπαθήσει να προσκολληθεί στο στάδιο της πάνας. Γι’ αυτό και χρειάζεται να ξεκινήσεις την εκπαίδευση σε μια περίοδο που το μικρό σου είναι χαρούμενο και ήρεμο, χωρίς πρόσθετο άγχος και αγωνία που προέρχονται από άλλους παράγοντες.

 

♦ Προετοιμάσου για τα “ατυχήματα”
Αρκετοί γονείς, όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα “ατυχήματα” του μικρού τους, αμφισβητούν την ετοιμότητα του παιδιού, αλλά και τη δική τους επιλογή να αρχίσουν την εκπαίδευση για την τουαλέτα. Και κάπως έτσι, σταματούν κάθε προσπάθεια, θεωρώντας πως ήταν πρόωρη. Στην πραγματικότητα, αυτά τα ατυχήματα είναι απαραίτητα στη διαδικασία εκμάθησης κι αυτό γιατί τα παιδιά πρέπει να μάθουν την αίσθηση του βρεγμένου (που δεν γνώρισαν με την πάνα), καθώς και την αναγκαιότητα να κρατιούνται μέχρι να φτάσουν στην τουαλέτα (και όχι να τα “αφήνουν” αυτόματα στην πάνα). Με λίγα λόγια, τα εν λόγω ατυχήματα είναι ένδειξη πως μαθαίνουν και όχι πως αποτυγχάνουν! Γι’ αυτό και πρέπει να δείξεις υπομονή για όσο χρειαστεί και να μην αποθαρρύνεσαι -και αποθαρρύνεις το παιδί.

 

♦ Εμπιστεύσου την ανάγκη του παιδιού
Πάρε για παράδειγμα τον εαυτό σου και την αίσθηση καταπίεσης που μπορεί να σου δημιουργείται στο γραφείο όταν ο επικεφαλής σου σε ρωτάει 25 φορές αν έκανες μια δουλειά -την οποία ούτως ή άλλως έχεις προγραμματίσει να κάνεις μέσα στην ημέρα. Το πιο πιθανό είναι πως δεν θα έχεις καν την διάθεση να το κάνεις, χάνοντας ακόμη και το κίνητρο της “καλής θέλησης” ή της “υποχρέωσης”. Κάπως έτσι λειτουργεί και η εκπαίδευση της τουαλέτας. Όταν είσαι συνεχώς πάνω από το παιδί, κάνοντας την ερώτηση “Μήπως θέλεις να πας τουαλέτα”, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσεις να προσπαθεί να το πετύχει, γιατί σταματάει να “ακούει” την ανάγκη του. Σταμάτα, λοιπόν, να το πιέζεις και εμπιστεύσου το γεγονός πως μπορεί να καταλάβει πότε έρχεται η στιγμή να πάει στην τουαλέτα.

 

♦ Ξέχνα εντελώς την πάνα
Η τακτική της χρήσης μιας πάνας-βρακάκι στη διάρκεια της εκμάθησης της τουαλέτας μπορεί να αποδειχθεί πολύ λανθασμένη κίνηση, καθώς δείχνει στο παιδί πως δεν το εμπιστεύεσαι, ενώ την ίδια στιγμή δεν του επιτρέπουν να μάθει και να συνηθίσει την (άσχημη) αίσθηση του βρεγμένου. Άλλωστε, και η πάνα-βρακάκι δεν διαφέρει σε τίποτα από την απλή πάνα που γνωρίζει έως τώρα, επομένως δεν βιώνει την αλλαγή στην καθημερινότητά του. Γι’ αυτό και η καλύτερη επιλογή είναι ένα κανονικό εσώρουχο ή ακόμη και χωρίς καθόλου ρούχα, ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί από την ασφάλεια που του προσέφερε η πάνα του. Παρ’ όλα αυτά, δεν πειράζει να χρησιμοποιείς πάνα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού κατά μέσο όρο τα ατυχήματα το βράδυ μπορεί να συνεχιστούν έως και 12 μήνες μετά την εκμάθηση της τουαλέτας.

© 2025 tlife.gr