Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού έχει ήδη ξεκινήσει να “μετρά” από την 1η Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 του μήνα, όπως έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την τελευταία εικοσαετία στη χώρα μας. Μια γιορτή που αναφέρεται στη σημαντικότητα του θηλασμού, αλλά και στην αναγκαιότητα να “αγκαλιάζονται” οι μητέρες που επιλέγουν τον αποκλειστικό θηλασμό, τόσο από μία ενημερωμένη και δεμένη κοινότητα, όσο και από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία. Από το 1996, οπότε και θεσπίστηκε στην Ελλάδα η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, έως σήμερα, στόχος της διοργάνωσης είναι να ενημερωθούν οι νέες μητέρες, να “εκπαιδευτούν” σχετικά με τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος, αλλά και της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ μητέρας και βρέφους, αλλά και να “στηθεί” ένα υποστηρικτικό δίκτυο για τις γυναίκες που επιλέγουν τον αποκλειστικό θηλασμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με το μήνυμα “Θηλασμός: Θεμέλιο Ζωής”, η φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού θέτει τέσσερις βασικούς στόχους:
◊ Να πληροφορήσει
Το κοινό ενημερώνεται γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητες του θηλασμού, αλλά καλείται να κατανοήσει τη σημασία της κοινής προσπάθειας, του “πυκνού” δικτύου και της αλληλοϋποστήριξης, μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες.
◊ Να καθιερώσει
Αναγνωρίζεται ο ρόλος και το έργο κάθε μέλους που συμμετέχει στην προσπάθεια διάδοσης του οικουμενικού μηνύματος για το μητρικό θηλασμό.
◊ Να δικτυώσει
Η ανθρώπινη επαφή, η επικοινωνία και η κοινή στοχοθεσία είναι απαραίτητα κοινωνικά εφόδια για την επίτευξη του σκοπού.
◊ Να δραστηριοποιήσει
Είναι απαραίτητη η δουλειά και η από κοινού προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί ο στόχος της “αφύπνισης”. Το “Μαζί” είναι πλάι στο “Μπορούμε”!
Βασική θεματική της διοργάνωσης για το 2018 είναι ο κόσμος των ανισοτήτων, των κρίσεων και της φτώχειας, στον οποίο ο θηλασμός πρέπει να αποτελέσει το θεμέλιο για μια δια βίου καλή υγεία για τις μητέρες και τα μωρά. Όπως επισημαίνεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για το Θηλασμό (WABA): “Ο θηλασμός αποτρέπει την πείνα και τον υποσιτισμό σε όλες τις μορφές του και εξασφαλίζει επισιτιστική ασφάλεια για τα μωρά, ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση στο οικογενειακό εισόδημα, ο θηλασμός είναι ένας χαμηλού κόστους τρόπος θρέψης των παιδιών και συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας. Η διατροφή, η επισιτιστική ασφάλεια και η μείωση της φτώχειας είναι θεμελιώδη σημεία για την επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) των Ηνωμένων Εθνών”. Στόχος της φετινής καμπάνιας για τον μητρικό θηλασμό είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου και πιο ισότιμου κόσμου, που ξεκινά με τις προσπάθειες για τον τερματισμό της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και την εξασφάλιση της ευημερίας για όλους.
Μερικά κοινώς παραδεκτά οφέλη του μητρικού θηλασμού:
♦ Προσφέρει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα στα βρέφη
♦ Προστατεύει από την εμφάνιση αλλεργιών στα παιδιά
♦ Μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης χρόνιων ασθενειών μακροχρόνια
♦ Περιορίζει τα ποσοστά εμφάνισης παιδικής και ενήλικης παχυσαρκίας
♦ Ενισχύει το δεσμό μητέρας και βρέφους
♦ Βοηθά σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και στην εξοικονόμηση χρόνου
Σύμφωνα με στοιχεία της WABA, έχουν καταμετρηθεί 823.000 θάνατοι παιδιών, 20.000 θάνατοι μητέρων και οικονομικές απώλειες ύψους 302 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την έμπρακτη στήριξη του θηλασμού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Να σημειωθεί ότι ο υποσιτισμός ευθύνεται για το 45% των παιδικών θανάτων κάτω των πέντε ετών ετησίως.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ