Site icon TLIFE

Έμπειρες μαμάδες δίνουν συμβουλές σε μητέρες με νεογέννητα!

Το πρώτο μωρό είναι μια δύσκολη εμπειρία, πέρα από πολύ ευχάριστη. Είναι κάτι καινούριο, κάτι που δεν ξέρεις, κάτι που δεν έχεις ξανακάνει και στην πράξη οι συμβουλές του γιατρού δεν αρκούν πάντα. Η εμπειρία έρχεται με τον καιρό και το άγχος σιγά σιγά μειώνεται. Σήμερα λοιπόν ακολουθούν συμβουλές από πιο έμπειρες μανούλες. Γυναίκες που πέρασαν το στρες της πρώτη στιγμής και τώρα μπορούν να σου δώσουν μερικά πολύτιμα tips αν μόλις γύρισες σπίτι με το νεογέννητο.

1. Μην κάνεις το σπίτι σου ησυχαστήριο
Δεν είναι ανάγκη να κάνεις ησυχία όσο το μωρό σου κοιμάται. Στη μήτρα σου έκανε θόρυβο και τα νεογέννητα είναι συνηθισμένα στη φασαρία. Άνοιξε την τηλεόραση, βάλε σκούπα, πλύνε τα πιάτα. Με αυτόν τον τρόπο το μωρό σου θα συνηθίσει να κοιμάται με θόρυβο και εσύ θα μπορείς να κάνεις κανονικά τις δουλειές σου.

 

2. Χαλάρωσε το μωρό σου όταν κλαίει
Αν το μωρό σου αρχίσει να κλαίει προσπάθησε να το χτυπήσεις απαλά στην πλάτη, σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό που χτυπά η καρδιά. Αυτό βοηθά τα μωρά να ρευτούν και τους δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας.

 

3. Βοήθησε το νεογέννητό σου να “πιαστεί” στο στήθος σου
Αν έχεις πρόβλημα με το θηλασμό τότε μπορείς να βάλεις θηλές σιλικόνης πάνω στις δικές σου για να βοηθήσεις στη διαδικασία. Αυτή είναι μια συμβουλή που δίνουν και οι σύμβουλοι γαλουχίας.

 

4. Να είσαι προετοιμασμένη
Στις 3 περίπου εβδομάδες τα μωρά αρχίζουν και αποκτούν ένα πρόγραμμα στον ύπνο και έτσι θα μπορείς να επικεντρωθείς λίγο παραπάνω στον εαυτό σου αλλά και στις ανάγκες του νεογέννητού σου. Ένας τρόπος να μειώσεις το άγχος που πιθανόν να αισθάνεσαι είναι να τα έχεις όλα έτοιμα για την επόμενη φορά που το μωρό σου θα πεινάσει. Αν για παράδειγμα το ταΐσεις στις 11 το βράδυ, ετοίμασε όσα θα χρειαστείς για το επόμενο τάισμα που θα είναι γύρω στις 02 το πρωί και φρόντισε να έχεις και ένα ποτήρι νερό δίπλα σου, για εσένα την ίδια, για να μην χρειαστεί να σηκώνεσαι μέσα στη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκμεταλλεύσου τις ώρες που το παιδί σου θα κοιμάται για να γυμναστείς, να κάνεις μπάνιο, να απαντήσεις στα μέιλ σου ή και να κοιμηθείς.

 

5. Κράτα το μωρό σου ξύπνιο, όσο το ταΐζεις
Αν δεις ότι το μωρό σου αρχίζει και κοιμάται όσο το ταΐζεις, μπορείς να του κάνεις απαλά λίγο μασάζ στα μάγουλα για να το βοηθήσεις να φάει γρηγορότερα. Αν τα μωρά πίνουν όσο γάλα χρειάζονται, θα κοιμούνται και περισσότερο ανάμεσα στα ταΐσματα, πράγμα που σημαίνει ότι εσύ και ο σύντροφός σου θα μπορείτε να έχετε πιο ήσυχες νύχτες.

 

6. Βοήθα το μωρό σου να συνδεθεί με τον μπαμπά του
Να φροντίζεις το μωρό να περνά αρκετό χρόνο μόνο του με τον μπαμπά του. Το άγγιγμα και η φωνή του πατέρα είναι διαφορετικά από τα δικά σου και θα βοηθήσουν στη διαδικασία σύνδεσής τους, δίνοντας σου παράλληλα και λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Επιπλέον, αυτό βοηθά το μωρό να συνηθίσει και άλλους ανθρώπους πέρα από εσένα. Οι πρώτες φορές μάλλον θα είναι δύσκολες. Να φροντίζεις το μωρό να έχει φάει καλά και να είναι ξεκούραστο. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πολύ πιθανό να μην σε χρειαστούν για τις επόμενες δυο ώρες. Αν μείνεις κοντά τους όσο δένονται, φρόντισε να μην σε βλέπει το μωρό και ακόμα και αν κλάψει μην σπεύσεις να πας να το ηρεμήσεις. Το μωρό θα μάθει ότι μπορεί να παρηγορηθεί και από άλλους ανθρώπους εκτός από εσένα. Ο σύντροφός σου θα μπορούσε επίσης να κάνει μόνος του μπάνιο το μωρό ή να το βάζει εκείνος για ύπνο στην κούνια.

 

7. Κάντε την κούνια να θυμίζει ζεστή φωλιά
Είναι πολύ πιθανό το μωρό σου να κλαίει αν πας να το βάλεις στην κούνια, ενώ έχει κοιμηθεί πάνω σου. Αυτό μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι του αρέσει η ζεστασιά της αγκαλιάς σου. Μπορείς λοιπόν, πριν σκεπάσεις το μωρό να έχεις βάλει την κουβερτούλα του πάνω από μια θερμοφόρα και να την αφήσεις να ζεσταθεί για μερικά λεπτά, έτσι το μωρό θα αισθάνεται μεγαλύτερη ζεστασιά και ασφάλεια.

 

8. Ένα μικρό κόλπο για καλύτερο ύπνο
Αν δεις ότι το μωρό κλαίει και έχει γκρίνια πριν κοιμηθεί, δοκίμασε να τρίψεις λίγο τη μυτούλα του με το δάχτυλό σου. Ξεκίνα από την κορυφή της μύτης και φτάσε μέχρι την άκρη. Θα δεις ότι τα μάτια του θα γίνουν πιο βαριά και θα πέσει για ύπνο γρήγορα.

 

9. Άσε το μωρό να σου “πει” τι θέλει
Ειδικά αν είσαι πρώτη φορά μανούλα, θα θέλουν όλοι να σου δώσουν και από μια συμβουλή για το πως να το μεγαλώσεις. Αυτό μπορεί να καταντήσει κουραστικό και θα χρειαστεί πολλές φορές να μάθεις να τους αγνοείς και να θυμάσαι ότι αυτό είναι το δικό σου παιδί. Το παιδί σου θα αρχίσει να κλαίει όταν πεινάσει, ακόμα κι αν δεν έχουν περάσει τρεις ώρες από το τελευταίο τάισμα. Αν λοιπόν, αφήσεις το παιδί να σου “πει” πότε πεινάει ή πότε νυστάζει, θα δεις ότι και εκείνο αλλά και εσύ θα είστε πιο ευτυχισμένοι.

 

10. Είναι πολλοί οι λόγοι που κάνουν ένα μωρό να κλαίει
Μπορεί να νομίζεις ότι το μωρό σου θα κλαίει μόνο αν πεινάει, νυστάζει ή βαριέται. Τα μωρά όμως κλαίνε και γκρινιάζουν και επειδή μπορεί να έχουν κουραστεί. Πολλές φορές αυτό που χρειάζονται τα μωρά είναι λιγότερα παιχνίδια και περισσότερος ύπνος και ξεκούραση.

 

11. Τα πρώτα μπάνια του μωρού
Με το που πέσει ο ομφάλιος λώρος, θα μπορείς επιτέλους να κάνεις κανονικά μπάνιο το μωρό σου. Για να μην σου κρυώνει το μωρό όσο εσύ ετοιμάζεις το μπάνιο του, μπορείς να του βάλεις μια ζεστή πετσέτα στην κοιλίτσα του για να αισθάνεται πιο άνετα και να μην κλάψει. Επίσης, αν το σπίτι σου δεν είναι πολύ ζεστό, μπορείς λίγο πριν το μπάνιο να ανάψεις τη θέρμανση, για να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά με το ζεστό νερό και τον κρύο αέρα.

© 2025 tlife.gr