Site icon TLIFE

Εμβόλιο γρίπης 2021 – 2022: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης γράφει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Μπορεί ο κορονοιός να έχει κυριαρχήσει στη ζωή μας τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, τώρα ξεκινάει και η εποχή της κλασικής γρίπης. Η εποχή που το μικρό σου μπορεί να εμβολιαστεί, για να προστατευτεί από την πιο κλασική νόσο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Τι ισχύει για το φετινό εμβόλιο της γρίπης; O, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, μας εξηγεί. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό… 

Στα ράφια των φαρμακείων βρίσκεται πια το νέο εμβόλιο κατά της γρίπης για την περίοδο Σεπτέμβριο 2021 έως Ιούνιο 2022.

Γιατί χρειάζεται εμβολιασμός κάθε χρόνο;
Η γρίπη είναι μια άκρως μεταδοτική νόσος, η οποία, όμως, κάθε χρόνο προκαλείται απο διαφορετικούς τύπους στελεχών που μπορεί να αλλάζουν κάθε χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται να εμβολιάζονται τα παιδιά σχεδόν κάθε χρόνο, μέχρις ότου παραχθεί ένα εμβόλιο γρίπης, το οποίο θα γίνεται μια φορά και θα καλύπτει το παιδί για όλη την ζωή.

Κορονοϊός και γρίπη
Επίσης, γίνεται προσπάθεια ώστε να υπάρχει ένα εμβόλιο, το οποίο να περιέχει απο κοινού το εμβόλιο της γρίπης και το εμβόλιο του κορονοϊού, ώστε από του χρόνου που ελπίζουμε ότι ο κορονοϊός θα γίνει εποχικός, να μπορεί ένα άτομο να εμβολιαστεί με μια ένεση, η οποία να περιέχει και τους δυο ιούς.

Κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός παιδιών δοκιμάζονται από την προσβολή τους απο την γρίπη. Ένα μεγάλο ποσοστό απο αυτά τα άρρωστα γριπιασμένα παιδιά θα χρειασθούν εισαγωγή σε νοσοκομείο και ίσως σε μονάδα εντατικής νοσηλείας.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή;
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος να προσβληθεί ένα παιδί από γρίπη είναι κατά τους κρύους μήνες απο τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Γι’ αυτό, η καλύτερη εποχή για να εμβολιαστεί είναι όσο γίνεται πιο νωρίς το φθινόπωρο, ώστε να έχει χρόνο “να πιάσει ” αφού χρειάζονται 15-20 μέρες για να αποκτηθούν αντισώματα μετά την μέρα της ένεσης.

Όσα πρέπει να ξέρεις για το φετινό εμβόλιο
Το φετινό εμβόλιο προστατεύει έναντι τεσσάρων στελεχών της γρίπης: δυο υπότυπους του ιού Α και δυο τύπους του ιού Β. Το εμβόλιο δεν προστατεύει από το λεγόμενο κοινό κρυολόγημα, ούτε απο τους άλλους ιούς, παρά μόνο από τους συγκεκριμένους ιούς της γρίπης. Υπογραμμίζεται ότι κανένα από τα συστατικά του εμβολίου δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη.

Το φετινό εμβόλιο της γρίπης χορηγείται βαθιά ενδομυϊκά και οι δόσεις διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και αν έχει εμβολιαστεί ή όχι στο παρελθόν ξανά το παιδί από την γρίπη.

Τι ισχύει για τα παιδιά;
Τα παιδιά ηλικίας απο 6 μηνών και πάνω θα πρέπει να κάνουν μια ολόκληρη δόση των 0,5ml. Τα παιδιά από 6 μηνών έως 9 χρονών που δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν για την γρίπη, χρειάζεται να κάνουν και μια δεύτερη δόση μετά από ένα μήνα.

Όπως γίνεται με την χορήγηση όλων των άλλων εμβολίων και φαρμάκων, το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να συνταγογραφηθεί από τον παιδίατρο και να χορηγηθεί στο παιδί από τον ίδιο μετά απο λεπτομερή κλινική εξέταση, για να διαπιστώσει αν το παιδί είναι εντελώς καλά.

Ειδικότερα, φέτος που ο κορονοιός με τη μετάλλαξη Δέλτα μολύνει πολύ συχνά τα παιδιά, κρίνεται απαραίτητο να εμβολιαστούν με την γρίπη, ώστε να μην συνυπάρξει ταυτόχρονη λοίμωξη με τους δυο ιούς, διότι μπορεί η κλινική εικόνα να είναι βαριά και να απειληθεί η ζωή του παιδιού. Επίσης, επειδή τα συμπτώματα των δυο ιών μοιάζουν μεταξύ τους, θα είναι δύσκολο για τον παιδίατρο να ξεχωρίσει περί τίνος πρόκειται.

© 2024 tlife.gr