Εμβόλιο κατά του Κορονοϊού: Γιατί τα παιδιά 5 – 11 ετών πρέπει να το κάνουν

Ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και η καθημερινότητα μας το υπενθυμίζει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο. Ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για να περιοριστεί η διασπορά και να μειωθούν οι αυστηρές νοσηλείες. Σήμερα, λοιπόν, ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, γράφει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον εμβολιασμό στις ηλικίες 5 – 11 ετών. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό… 

Το ξέραμε από καιρό ότι θα ερχόταν η στιγμή που και τα παιδιά κάτω από 12 ετών θα έπρεπε να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδιδόταν και μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα μεταξύ των παιδιών και ιδιαίτερα μεταξύ των 4 έως 11 ετών.

Τι έδειξαν οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες;
Στην Αμερική που οι εμβολιασμοί αυτών των ηλικιών ξεκίνησαν από τον Οκτώβριο του 2021, έχουν γίνει μέχρι τώρα πάνω από δέκα εκατομμύρια δόσεις. Δηλαδή έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με μια δόση ένα στα τρία παιδιά αυτών των ηλικιών. Επίσης, σε Καναδά και Ισραήλ ξεκίνησαν να εμβολιάζονται αυτες οι ηλικίες, με το ίδιο εμβόλιο της Pfizer. Στην Ευρώπη ξεκίνησαν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες οι ίδιοι εμβολιασμοί. Στην Ελλάδα μέχρι τώρα έχουν εμβολιασθεί 30.000 παιδιά πέντε έως 11 ετών. Από 3 Ιανουαρίου θα διατεθούν άλλες 120.000 δόσεις, ώστε να εμβολιασθούν 60.000 παιδιά με τις δύο δόσεις. Επειδή οι παραδόσεις γίνονται κάθε μήνα, και αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, οι επόμενες δόσεις θα έρθουν στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιθυμία των γονιών για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ήταν απρόσμενη και γι’ αυτό εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα όλα τα διαθέσιμη ραντεβού.

Οι συνήθεις απορίες των γονιών είναι οι εξής δύο:
• Γιατί θα πρέπει να εμβολιασθούν τα παιδιά αυτών των ηλικιών;
• Είναι ασφαλή τα εμβόλια και υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα μετα από χρόνια;

Και για τα δύο ερωτήματα υπάρχουν επιστημονικές απαντήσεις:
Τα παιδιά πρέπει να εμβολιασθούν για να προστατέψουν την υγεία τους. Το ένα στα τέσσερα κρούσματα κορονοϊού είναι παιδιά. Πολλά από αυτά τα παιδιά θα παρουσιάσουν συμπτώματα και θα χρειασθεί να πάρουν φάρμακα. Μερικά θα νοσηλευτούν σε νοσοκομείο, αλλά θα μπουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας και εκατοντάδες σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει την ζωή τους.

Έστω και αν η πορεία της νόσου στα παιδιά είναι πιο ελαφριά και έστω και αν η πιθανότητα απώλειας της ζωής είναι μικρή, κανείς δεν μπορεί να αδιαφορήσει μπροστά στην οποιαδήποτε ταλαιπωρία και στο θάνατο ενός παιδιού που θα μπορούσε να είχε σωθεί από την στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο.

Επίσης, ένα παιδί που νοσεί θα μεταδώσει τον ιό σε άλλα παιδιά, αλλά και στο σπίτι του όπου υπάρχουν γονείς και παππούδες που θα μπορούσαν να κολλήσουν. Τα παιδιά στο βαθμό που τους αναλογεί είναι μέρος του προβλήματος της διασποράς και της μετάδοσης του κορονοϊού και της πανδημίας.

Σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου…
Όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, στις τελευταίες μελέτες που εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ για τις παρατηρήσεις των παρενεργειών σε δέκα εκατομμύρια εμβολιασμούς παιδιών αυτών των ηλικιών, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν θορυβώδεις αντιδράσεις και μάλλον είναι λιγότερες από εκείνες που εμφανίζονται στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Επίσης, από ό,τι φαίνεται δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το μέλλον, δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν εισέρχεται μέσα στα κύτταρα του οργανισμού και δεν μπορεί να επηρεάσει το DNA. Επομένως, δεν μπορεί να επηρεασθεί ούτε η γονιμότητα, ούτε η περίοδος (έμμηνος ρήση), αλλά ούτε και τίποτα άλλο όσον αφορά την φυσιολογία του οργανισμού .

Δεδομένου ότι η δόση του εμβολίου είναι το ένα τρίτο της δόσης που γίνεται στα άτομα από 12 ετών και πάνω και δεδομένων των αποτελεσμάτων ασφάλειας, η σύσταση όλων των επισήμων επιστημονικών φορέων είναι υπέρ του εμβολιασμού των μικρών ηλικιών από 5 έως 11 ετών.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164