Πριν από περίπου ένα χρόνο, η πανδημία του κορονοϊού εμφανίστηκε στη ζωή μας και έφερε τα πάνω – κάτω. Εμείς μείναμε (και συνεχίζουμε να μένουμε) σπίτι, ενώ τα παιδιά αποχωρίστηκαν για πολλούς μήνες το σχολείο. Και τώρα το εμβόλιο ήρθε. Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ούτε τα παιδιά, ούτε οι μέλλουσες μαμάδες και εκείνες που θηλάζουν θα εμβολιασθούν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι ισχύει για αυτές τις ομάδες; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στα ερωτήματα αυτά. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο πανδημίας από τον φονικό ιό του κορονοϊού, η κυρίαρχη ελπίδα για την αντιμετώπιση του είναι το εμβόλιο. Από την μεριά τους οι γονείς, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι από τους εμβολιασμούς των παιδιών τους και η όλη διαδικασία τους είναι οικεία, το θεωρούσαν σίγουρο ότι θα εμβολίαζαν και τα παιδιά τους. Με έκπληξη, λοιπόν, πληροφορήθηκαν ότι τα παιδιά δεν θα κάνουν το εμβόλιο για τον Κορονοϊό. Επίσης, δεν θα κάνουν το εμβόλιο ούτε οι εγκυμονούσες, ούτε οι μητέρες που θηλάζουν. Τι ισχύει λοιπόν; Το εμβόλιο είναι επικίνδυνο για αυτες τις κατηγορίες; Είναι περιττό; Και πώς θα προφυλαχθούν από τον κορονοϊό; Σε αυτες τις εύλογες απορίες θα ρίξουμε φως, με τις μέχρι τώρα γνώσεις και δεδομένα που διαθέτουμε.
Παιδιά κάτω από 18 ετών
Μέχρι αυτή την στιγμή, δεν έχουν γίνει μελέτες για την χρήση και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για παιδιά κάτω των 18 ετών. Επειδή οι ηλικίες αυτές ενώ μολύνονται από τον κορονοϊό εχει φανεί ότι δεν νοσούν βαριά, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στις ηλικίες πάνω από 18 ετών. Και τούτο, διότι θεωρήθηκε υπέρ επείγον να υπάρξει αξιόπιστο εμβόλιο για τις μεγαλύτερες ηλικίες όπου και σημειώνονταν οι περισσότεροι θάνατοι.
Επομένως, δεν σημαίνει ότι οι έρευνες έχουν απαγορεύσει τον εμβολιασμό των παιδιών. Απλώς δεν έχουν γίνει καν κλινικές μελέτες. Αυτή την στιγμή, κάποιες εταιρίες φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει μελέτες για παιδιά από 12-18 ετών. Σε κάποιες χώρες έχουν ήδη εμβολιασθεί παιδιά από 16-18 ετών. Όμως, ακόμη δεν υπάρχουν, επίσημες ανακοινώσεις. Μετά από τις έρευνες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το ποιες ηλικίες παιδιών θα εμβολιασθούν, με ποιο εμβόλιο και σε ποιες δοσολογίες. Φαίνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ότι μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα εμβολιασμού και για τα παιδιά.
Γυναίκες σε ενδιαφέρουσα
Δεν έχουν γίνει ακόμη έρευνες και ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου, αν γίνει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επειδή το εμβόλιο δεν περιέχει ζωντανό οργανισμό, δηλαδή δεν περιέχει τον ιό, αλλά ένα κομμάτι πληροφορίας για την ταυτότητα του ιού (το λεγόμενο mRNA) δεν περιμένουμε να συμβεί κάτι κακό αν εμβολιασθεί μια έγκυος ούτε για την ίδια, αλλά ούτε και για το έμβρυο της. Αν δηλαδή μια γυναίκα εμβολιασθεί για τον κορονοϊό χωρίς να ξέρει ότι είναι ήδη έγκυος ή μείνει έγκυος μετά τον εμβολιασμό, δεν περιμένουμε να πάθει τίποτα κακό. Ούτε και πρέπει να διακόψει την εγκυμοσύνη της.
Αν, λοιπόν, θα εμβολιασθούν οι έγκυες είναι ένα καθαρά τυπικό και διαδικαστικό θέμα, διότι πρώτα πρέπει να υπάρξουν μελέτες και ανακοινώσεις, καθώς αυτό ορίζει η μεθοδολογία των μελετών ενός εμβολίου.
Μητρικός Θηλασμός
Αφού μέχρι τώρα δεν υπάρχουν μελέτες για παιδιά και εγκύους, λογικά δεν πρέπει προς το παρόν να εμβολιάζονται οι μητέρες που θηλάζουν. Για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω, δεν περιμένουμε να συμβεί κάτι κακό ούτε στο μωρό, αλλά ούτε και στην μητέρα αν γινόταν το εμβόλιο. Υπάρχουν απλώς κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούνται στην ανάπτυξη όλων των εμβολίων.
Πρώτα το χορηγούμε σε ανθρώπους που δεν είναι έγκυες και δεν θηλάζουν και μετά αν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές μπαίνουν στην μελέτη και αυτές οι κατηγορίες. Μέχρι τότε θα πρέπει όλοι να τηρούν ευλαβικά τα γνωστά μέτρα προφύλαξης κατά του κορονοϊού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ