Ενώνουμε δυνάμεις για την αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού

Ο σχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση, είναι τα αποτελέσματα επαναλαμβανόμενης άσκησης βίας, από παιδιά και νέους. Πρόκειται για πράξεις παιδικής ή νεανικής παραβατικότητας που η οικογένεια, η κοινωνία, η Πολιτεία αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλουν να τα προλαμβάνουν, να τα αντιμετωπίζουν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Το κατά πόσο ένας νέος άνθρωπος ή ένα παιδί θα προχωρήσει σε πράξεις εκφοβισμού γνωρίζουμε ότι συνδέεται στενά με τους οικογενειακούς δεσμούς που έχει και συνολικά με το περιβάλλον που μεγαλώνει. Για αυτό και ο ρόλος μας ως γονείς, στη σύγχρονη κοινωνία, συναντά πολλές προκλήσεις και επιτάσσει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να σέβονται τους συνανθρώπους τους, να αντιλαμβάνονται σωστά τη διαφορετικότητα και να διαθέτουν ενσυναίσθηση.

Στον χώρο του σχολείου, όμως, ο ρόλος αυτός περνά στους εκπαιδευτικούς. Με αυτόν τον γνώμονα, η Κυβέρνηση προχώρησε στη θεσμοθέτηση μέτρων με τον νέο Νόμο 5029/2023 “Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή»: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις”, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα, η Πολιτεία, με τον νέο νόμο, στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας και εκφοβισμού εντός των εκπαιδευτικών δομών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας:

  • Μέσα από την εκπαίδευση των μαθητών στη συναντίληψη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, με ειδικά προγράμματα κατά της βίας και των διακρίσεων.
  • Με την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών επιμορφώνοντάς τους σε σχετικά θέματα.
  • Με την ενίσχυση της σχολικής κοινότητας με τον θεσμό του Συμβούλου Σχολικής Ζωής, για όλα τα θέματα που οι μαθητές θέλουν να μοιράζονται με έναν ειδικό, δίπλα τους, αλλά και την αύξηση των ψυχολόγων που απασχολούνται στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Eπιπλέον, πολύ κομβικό βήμα αποτελεί η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας με επιλογή ανώνυμης ή επώνυμης αναφοράς από τους μαθητές και επώνυμης από τους γονείς.

Και θέλω βέβαια να εξάρω αυτή την πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, μιας και προσωπικά, επί πολλά χρόνια έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού προγράμματος κατά του εκφοβισμού, στη χώρα μας, το οποίο υλοποιείται από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ένα πρόγραμμα, που έχει προσεγγίσει βιωματικά, μέχρι σήμερα, με την πολύ σημαντική υποστήριξη των Ολυμπιονικών μας, πάνω από 45.000 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε περίπου 400 σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να τονίσω ότι όλες και όλοι μας από όποια θέση και αν βρισκόμαστε, όποιον ρόλο και να υπηρετούμε, είναι χρέος μας να αγωνιζόμαστε και να ενώνουμε διαρκώς τις δυνάμεις μας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας, μιας κοινωνίας με περισσότερη αλληλεγγύη, σεβασμό, κατανόηση και ενσυναίσθηση. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στις νέες γενιές.

Ντόρα Πάλλη Πετραλιά
Υποψήφια Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Υπεύθυνη Τομέα Αθλητισμού ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164