Site icon TLIFE

Επείγοντα μέτρα κατά του bullying ζητά η Ευρώπη

Επείγουσα έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά του σχολικού εκφοβισμού και την προστασία των παιδιών απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (ΕΑΝ), την προεδρία και το συντονισμό του οποίου έχει “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, στη διάρκεια του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου. Στο περιθώριο του συνεδρίου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης έθεσαν τις στρατηγικές προτεραιότητες του Δικτύου.

Το συνέδριο έδωσε έμφαση στην επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανησυχητική αύξηση που λαμβάνουν οι νέες μορφές του σχολικού εκφοβισμού, από τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό μέχρι τη ρητορική μίσους και εντοπίζοντας μια σειρά από καλές πρακτικές και εργαλεία για την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων αντιμετώπισης, τόσο στο επίπεδο των κρατών-μελών, όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών. Η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης των Σχολείων για την αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού θα αποτελέσει την πλατφόρμα για τη δημιουργία από το Δίκτυο ενός ενιαίου εργαλείου πιστοποίησης για τα σχολεία στην Ευρώπη. Το συνέδριο επιβεβαίωσε τη στρατηγική ανάγκη προώθησης αυτής της διαδικασίας σε μια προσπάθεια να παράσχει κοινές κατευθυντήριες γραμμές και διαδικασίες στις σχολικές κοινότητες.

“Στο σημερινό ψηφιακό κόσμο, ο σχολικός εκφοβισμός έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκος, λαμβάνοντας νέες μορφές. Ούτε η Ιταλία, ούτε καμία κοινωνία μπορεί να ανεχτεί ότι τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι αφαιρούν την ίδια τους τη ζωή. Πρέπει να ακούμε προσεκτικά τα παιδιά μας, να εκπαιδεύουμε αυτά και τους ενήλικες και να προσφέρουμε τα κατάλληλα εργαλεία πρόληψης και αντιμετώπισης” τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΑΝ και του ΔΣ του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” κ. Κώστας Γιαννόπουλος. Ο Πρόεδρος του ΕΑΝ έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα του Δικτύου τη δημιουργία ενός εργαλείου Πιστοποίησης για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού που θα θέτει τις σχολικές κοινότητες στο επίκεντρο της λύσης του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή στιγμή, ο κ. Paolo Picchio, πατέρας της Carolina, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες του συνεδρίου την τραγική ιστορία της κόρης του που υπήρξε το πρώτο αναγνωρισμένο θύμα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού στην Ιταλία. Μετά την απώλεια της κόρης του το 2013, ο Paolo Picchio αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα κατά του σχολικού εκφοβισμού, ιδρύοντας ένα εξειδικευμένο Κέντρο στο Μιλάνο για τη θεραπεία των παιδιών και των νέων ανθρώπων που έχουν ανάγκη υποστήριξης ως συνέπεια του προβλήματος. “Η Carolina άφησε ένα ισχυρό μήνυμα, το οποίο μετατράπηκε σε εθνική νομοθεσία. Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να μην υποφέρουν. Τα σχολεία πρέπει να αποτελέσουν την πηγή της πρόληψης και της εκπαίδευσης”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Picchio.

Στην ομιλία της, η κ. Elena Ferrara, Ιταλίδα Γερουσιαστής, η οποία κατάρτισε το πρώτο νομοσχέδιο-ορόσημο για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό στην Ιταλία μετά την αυτοκτονία της 14χρονης Carolina, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: “Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι να δημιουργήσουμε μια εκπαιδευτική συμμαχία στην Ευρώπη μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας, αλλά και τους γονείς, προκειμένου να κατανοήσουμε αυτό που διαδραματίζεται στο διαδίκτυο”.

Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν χρήσιμες εμπειρίες και πρακτικές από διαφορετικές χώρες και εκπαιδευτικά συστήματα γύρω από τα νομικά εργαλεία, τα πρωτόκολλα και τις μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης, όπως και τα προγράμματα πρόληψης για το σχολικό εκφοβισμό και τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό. Ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και Επίτιμο Μέλος του ΕΑΝ, κ. Peter Smith, ανέλυσε τους πολιτιστικούς παράγοντες στην κατανόηση του φαινομένου με δεδομένες τις διαφορές στις κοινωνίες ως προς τις αξίες, το εκπαιδευτικό και κανονιστικό πλαίσιο, τις τεχνολογικές υποδομές και τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες.

Πηγή: iatropedia.gr

© 2024 tlife.gr