Όσο κι αν η δική σου διατροφή βασίζεται σε ισορροπημένους κανόνες και φροντίζεις να περιλαμβάνεις όλες τις ομάδες τροφών στην καθημερινότητά σου, με μέτρο και έμφαση στο υγιεινό διαιτολόγιο, το να “περάσεις” το ίδιο πρότυπο στο μικρό σου αποδεικνύεται πάντα μια μεγάλη πρόκληση. Ακόμη και οι καλύτερες προθέσεις μπορούν να πέσουν… στο κενό, όταν μιλάμε για μικρά παιδιά! Από την άλλη, ίσως καταφέρεις να καθιερώσεις μία κανονικότητα στα γεύματα του παιδιού όσο είναι ακόμα σε μικρή ηλικία, αλλά όταν φτάσει στο κομβικό σημείο των τριών ετών να αλλάξουν τα πάντα. Διότι σε αυτή τη φάση τα μικρά τείνουν να παρουσιάζουν επιλεκτικότητα στο τι, πώς και πότε θα φάνε, εισάγοντας έτσι μια περίοδο που τεστάρει την υπομονή των γονιών, αλλά και αυξάνει το στρες με την επίμονη άρνησή τους να δοκιμάσουν οτιδήποτε καινούριο ή με τη φασαριόζικη αντίδρασή τους σε οτιδήποτε… πράσινο! Πώς μπορείς, λοιπόν, να εντάξεις με ήπιο τρόπο περισσότερα φαγητά και καλύτερο διατροφικό πρόγραμμα στο παιδί σου;
Ξεκινώντας από τη βάση των πραγμάτων, θα πρέπει να αποδεχθείς το γεγονός πως αυτή είναι μία φυσιολογική φάση στη ζωή κάθε παιδιού προσχολικής ηλικίας! Είναι ακριβώς αυτή η περίοδος στην οποία αρχίζουν να έχουν άποψη και να απαιτούν διαφορετικά πράγματα. Επομένως, το να είσαι ήρεμη, φροντιστική και ανεκτική απέναντι στο μικρό σου είναι η καλύτερη επιλογή, για να το βοηθήσεις να ξεπεράσει αυτή τη φάση και να μην του δημιουργηθεί μεγαλύτερη δυσκολία. Ωστόσο, αν βλέπεις ότι η στρατηγική που ακολουθείς έως τώρα δεν αποδίδει καρπούς, τότε θα πρέπει να αλλάξεις… ρώτα και να δοκιμάσεις νέες λύσεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις οκτώ tips που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αυτή την “άβολη” φάση και να καταφέρεις να κάνεις το μικρό σου να συμπαθήσει όλα τα φαγητά!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
♦ Καθιέρωσε τα οικογενειακά γεύματα σε καθημερινή βάση
Τα οφέλη των οικογενειακών γευμάτων είναι πολλά για τα παιδιά, όπως έχουμε δει και εδώ, αλλά ειδικά στην περίπτωση των επιλεκτικών με το φαγητό τους παιδιά έχουν τεράστια σημασία. Ακριβώς επειδή τα μικρά είναι μιμητικά όντα και “ξεπατικώνουν” τις συμπεριφορές και συνήθειες των γονιών τους, το να κάθεστε όλοι μαζί στο τραπέζι και να σας παρακολουθεί να τρώτε τόσα διαφορετικά πράγματα θα ωθήσει πιο εύκολα και το ίδιο στη δοκιμή τους, μιας και θα του προσφέρει ασφάλεια και αίσθηση κανονικότητας.
♦ Φτιάξε ένα πρόγραμμα γευμάτων και τήρησέ το
Καθιερώνοντας συγκεκριμένες ώρες που σερβίρεται το φαγητό ή τα σνακ στο σπίτι, θα βοηθήσει τα παιδιά να ρυθμίσουν την όρεξή τους και να βρουν ένα σταθερό ρυθμό στην καθημερινότητά τους. Άλλωστε, στα παιδιά αρέσει και λειτουργεί η σταθερότητα και το πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, ίσως σε βοηθήσει αν ορίσεις και συγκεκριμένη διάρκεια για κάθε γεύμα, ώστε να αποφύγεις το… αέναο παιχνίδισμα του μικρού σου με το πιάτο του. Ένα καλό χρονικό περιθώριο είναι τα 20 με 30 λεπτά.
♦ Φρόντισε να παρέχεις ευρεία γκάμα τροφίμων
“Εκθέτοντας” το παιδί σε μεγάλη ποικιλία τροφών και φαγητών, με διαφορετικές γεύσεις και υφές, θα τα βοηθήσεις να αποδεχτούν και περισσότερα τρόφιμα με τον καιρό. Άλλωστε, αν δώσεις την ευκαιρία στο μικρό σου να δοκιμάσει νέες γεύσεις, έτσι θα μπορέσει να καταλήξει σε περισσότερα πράγματα που του αρέσουν.
♦ Δημιούργησε χαρούμενη ατμόσφαιρα στο τραπέζι
Η ώρα του φαγητού θα πρέπει να είναι πάντα ευχάριστη και χαρούμενη και όχι γεμάτη στρες και ανησυχία. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είσαι ευδιάθετη και ήρεμη όταν κάθεστε στο τραπέζι να φάτε παρέα, ώστε να μην πιεστεί και το μικρό σου.
♦ Περίγραψε όσα υπάρχουν στο πιάτο του
Οι περιγραφές των φαγητών μπορεί να βοηθήσουν πολύ τα παιδιά που δυσκολεύονται να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. Αντί, λοιπόν, να σκέφτεσαι πως δεν θα του αρέσει κάτι, καλύτερα να λειτουργήσεις με στόχο να δοκιμάσει κάτι που ξέρει περίπου τι είναι! Άλλωστε, όπως ξέρεις, στα παιδιά αρέσει να γνωρίζουν τι περιμένουν!
♦ Μαγειρέψτε παρέα ή ετοιμάστε ένα γεύμα
Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στο μαγείρεμα και έχουν θέση στην κουζίνα, αισθάνονται και πιο άνετα στο τραπέζι, γιατί ξέρουν τι να περιμένουν. Έτσι, είναι προετοιμασμένα για όσα θα βρουν το πιάτο τους και θα ανησυχούν για τις διαφορετικές γεύσεις και υφές που μπορεί να ανακύψουν σε ένα πιάτο.
♦ Ξέχνα τις φράσεις “πρέπει” και “δοκίμασε”
Υπάρχει ένα ένστικτο που λειτουργεί στα παιδιά και εμφανίζεται όταν προσπαθείς να τα πείσεις να κάνουν κάτι. Γι’ αυτό αν προσπαθήσεις να μειώσεις την πίεση και να εξαφανίσεις το υποχρεωτικό υπόβαθρο της διαδικασίας, τότε ίσως τα βοηθήσεις να αντιμετωπίσουν με πιο ήπιο τρόπο το γεύμα τους. Πρόσφερέ του, λοιπόν, τα διαφορετικά φαγητά κι αν δεν ενδώσει, μην το κάνεις τεράστιο θέμα.
♦ Αποδέξου πως το παιδί σου περνάει μια φάση
Αυτό ίσως είναι το πιο δύσκολο βήμα για τους περισσότερους γονείς. Και όμως, είναι απαραίτητο να αποδεχθείς το γεγονός πως πρόκειται για μία φάση και θα ξεπεραστεί, καθώς το παιδί μεγαλώνει. Δεν μπορείς να το αναγκάσεις να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα νωρίτερα απ’ ό,τι προορίζεται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ