Site icon TLIFE

Έρευνα: Πώς επηρεάζεται ο παιδικός εγκέφαλος από την στέρηση ύπνου;

Ξέρεις ή μάλλον βιώνεις τον τρόπο που επηρεάζει τον οργανισμό σου η αϋπνία ή οι λίγες ώρες ύπνου στην καθημερινότητά σου. Η κόπωση είναι μεγάλη, ενώ το σημείο του εγκεφάλου που επηρεάζεται άμεσα είναι ο μετωπιαίος λοβός, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται δραματικά η μνήμη σου. Με λίγα λόγια, ο εγκέφαλος είναι το όργανο που πλήττεται από την στέρηση ύπνου και εκείνο που υπολειτουργεί στην περίπτωση των ενηλίκων. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση των παιδιών; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Frontiers in Human Neuroscience, ο μειωμένος χρόνος ύπνου επηρεάζει τον εγκέφαλο των παιδιών με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι τους ενήλικες και ενδέχεται να ευθύνεται για τις επιπτώσεις στην ορθή ανάπτυξή του.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η ομάδα μελέτης μέτρησε την εγκεφαλική δραστηριότητα σε παιδιά αφότου είχαν κοιμηθεί καλά κατά την διάρκεια της νύχτας και ξανά αφού είχαν κοιμηθεί τον μισό από τον προβλεπόμενο χρόνο νυχτερινού ύπνου. Η μελέτη παρατήρησε ότι η ανάγκη για περισσότερο ύπνο αποτυπώνεται στα οπίσθια μέρη του παιδικού εγκεφάλου και επηρεάζονται οι βρεγματοϊνιακές περιοχές και η μυελίνη που βοηθούν τα μηνύματα να διακινηθούν πιο γρήγορα και εύκολα, μειώνοντας την ταχύτητά τους.

Παρ’ όλα αυτά, θα χρειαστεί περισσότερη μελέτη σχετικά με την θεματική για να καθοριστούν οι ακριβείς επιπτώσεις της στέρησης ύπνου στην γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.

© 2025 tlife.gr