Site icon TLIFE

Έρευνα: Η υποστήριξη στη διάρκεια του θηλασμού “καταπολεμά” την επιλόχειο κατάθλιψη

Μπορεί οι πρώτες ημέρες στο σπίτι με το νεογέννητο μωρό σου να αποτελούν τις πιο ευτυχισμένες και χαρούμενες στιγμές της ζωής κάθε νέα μητέρας, ωστόσο είναι και η πιο απαιτητική περίοδος για εκείνη. Το στρες και η αγωνία για την καλή υγεία του μωρού, αλλά και τις ικανότητες της ίδιας ως μητέρας, είναι ικανά να “διακυβεύσουν” την ευτυχία του πρώτου καιρού και να δυσκολέψουν αρκετά την καθημερινότητα της γυναίκας, αλλά και του μωρού της. Ανάμεσα, λοιπόν, σε αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες είναι (παραδοσιακά) και ο μητρικός θηλασμός, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια από την πλευρά της μητέρας για να επιτύχει και τα πράγματα δεν είναι πάντοτε εύκολα. Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να έχει τόσο σωματικές, όσο και συναισθηματικές επιπτώσεις στη νέα μητέρα, με την επιλόχειο κατάθλιψη να κάνει συχνά την εμφάνισή της σε αυτή την περίοδο. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό η νέα μαμά να λαμβάνει την απαραίτητη στήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της απαιτητικής εποχής.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που διενεργήθηκε από την κλινική Priory Group της Μεγάλης Βρετανίας, οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν πως ο μητρικός θηλασμός μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την εμφάνιση της επιλόχειου κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, το 80% από τους 1000 γονείς που συμμετείχαν στη μελέτη της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσαν πως ο ανεπιτυχής ή επίπονος θηλασμός είναι βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση συμπτωμάτων στις νέες μητέρες, κάτι που το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας υπολογίζει πως επηρεάζει μία στις 10 γυναίκες.

Όπως επισημαίνει η ψυχίατρος Dr. Kathryn Hollins, ειδικός στην ψυχική υγεία παιδιών και γονέων και συνεργαζόμενο μέλος της κλινικής Priory Group: “Οι νέες μητέρες πρέπει να ωθούνται διακριτικά και με ευαισθησία στην ‘εξερεύνηση’ όλων των παραγόντων που μπορεί να επηρεάζουν και να εμποδίζουν το θηλασμό τους -και να γνωρίζουν πως η υπερβολική πίεση, αν και με καλές προθέσεις, από τους παιδίατρους και το περιβάλλον τους, μπορεί να έχει χειρότερα αποτελέσματα”.

Εκείνο που υποδεικνύουν τα ευρήματα της μελέτης που διενεργήθηκε από την κλινική Priory Group είναι πως η πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του θηλασμού χρειάζεται να γίνει προτεραιότητα για τις νέες μητέρες. Ο θηλασμός, για κάθε γυναίκα που γίνεται μητέρα, μπορεί να είναι τόσο στρεσογόνος που πολλές μητέρες σταματούν πολύ νωρίτερα να θηλάζουν ή δεν ξεκινούν ποτέ. Μάλιστα, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, μόνο το 81% των γυναικών θηλάζει, και από αυτό το ποσοστό, μόλις το 22% το κάνουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες.

Τα παραπάνω στατιστικά δεν προκαλούν έκπληξη, αφού υπάρχουν τόσο πολλοί λόγοι για τους οποίους μια μητέρα μπορεί να διακόψει το θηλασμό ή να μην τον επιλέξει εξαρχής, όπως το γεγονός πως ενδέχεται να είναι επίπονος, το μωρό ίσως να δυσκολεύεται να “πιάσει” τη θηλή, το γάλα μπορεί να είναι μειωμένο, ο χρόνος μπορεί να είναι περιορισμένος ή το βρέφος να θηλάζει πιο συχνά ή πιο αραιά από ό,τι πρέπει. Το ίδιο ισχύει και με άλλους παράγοντες για τους οποίους οι μητέρες μπορεί να νιώσουν ως αποτυχία τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να αισθανθούν θλίψη. Σύμφωνα με την Dr. Hollins: “Πολλές μητέρες θα θήλαζαν τα παιδιά τους ευχάριστα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν τους παρεχόταν από νωρίς επαγγελματική και οικογενειακή βοήθεια τη στιγμή που άρχιζαν να νιώθουν ευάλωτες απέναντι σε ένα πεινασμένο μωρό που κλαίει απαρηγόρητο επειδή δεν έχει καταφέρει να ‘πιάσει’ τη θηλή”.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ακόμη και αν μια μητέρα δεν επιλέξει το μητρικό θηλασμό και υιοθετήσει το μπιμπερό, η συναισθηματική και χειροπιαστή βοήθεια θα πρέπει να τους παρέχεται ανεξαρτήτως. Το τάισμα του μωρού εν γένει μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους νέους γονείς και χωρίς το κατάλληλο υποστηρικτικό δίκτυο ανθρώπων μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη εμπειρία.

© 2024 tlife.gr