Το καθάρισμα των αυτιών αποτελεί έναν μικρό, καθημερινό βραχνά για τις νέες μανούλες αλλά και γι’ αυτές που έχουν μεγαλύτερα παιδιά. Ειδικότερα εάν έχει μαζευτεί το λεγόμενο “κερί” (κυψελίδα) τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Μερικές από τις ανησυχίες των μητέρων είναι: κάθε πότε να καθαρίζουν τα αυτιά; Ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος; Είναι επικίνδυνο αν έχει κερί; Υπάρχει περίπτωση τραυματισμού κατά τη διάρκεια του καθαρισμού; Και πολλά άλλα. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού δίνει οδηγίες!
Καταρχήν, τα αυτάκια του παιδιού ξεκινάμε να τα περιποιούμαστε και να τα καθαρίζουμε από τις πρώτες μέρες της ζωής και συνεχίζουμε μέχρι το παιδί να αυτονομηθεί και να το κάνει μόνο του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπάρχει ένας ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ για όλες τις ηλικίες: ΠΟΤΕ δεν βάζουμε την μπατονέτα ΜΕΣΑ στον ακουστικό πόρο!
Κινδυνεύουμε να σπρώξουμε το κερί πιο βαθιά και να βουλώσουμε τον ακουστικό πόρο αλλά και να τραυματίσουμε το εσωτερικό δέρμα του αυτιού. Την μπατονέτα την περνάμε έξω-έξω και άκρη-άκρη, στην είσοδο της τρύπας του αυτιού και μαζεύουμε ό,τι έχει έρθει έξω από μόνο του. Το κερί παράγεται φυσιολογικά από τους τοπικούς αδένες του αυτιού και το προστατεύει από τη σκόνη, τα μικρόβια, τα ξένα σώματα. Το κερί εμφανίζεται σαν ψίχουλα, καστανοχρυσού χρώματος και ο οργανισμός το στέλνει προς τα έξω με τις κινήσεις που κάνουν τα κύτταρα του τοπικού δέρματος του αυτιού. Αν εμείς σπρώξουμε την μπατονέτα προς τα μέσα τότε αλλάζουμε τη φορά της κίνησης αυτής και το κερί αντί έρθει προς τα έξω πηγαίνει προς τα μέσα και το αυτί βουλώνει.
Μερικά αυτιά παιδιών μπορεί να παράγουν υπερβολική ποσότητα κεριού που σε συνδυασμό πολλής σκόνης που υπάρχει στο περιβάλλον πήζει και φράζει τον ακουστικό πόρο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προσωρινή βαρυκοΐα αλλά και πρόκληση ωτίτιδας. Ειδικότερα μετά από το μπάνιο, η είσοδος νερού προκαλεί διόγκωση της κυψελίδας (γίνεται σαν σφουγγάρι) και το παιδί αρχίζει να πονά.
Πώς καταλαβαίνετε ότι το παιδί έχει πρόβλημα;
1. Με γυμνό μάτι, βλέπουμε το κερί να φράζει τον ακουστικό πόρο ή να τρέχει προς τα έξω.
2. Το παιδί αρχίζει να μην ακούει καλά ειδικά από τη μεριά που έχει το κερί.
3. Το μεγαλύτερο παιδί παραπονιέται ότι νιώθει το αυτί του “γεμάτο” ή “βαρύ” ή ότι “κουδουνίζει”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι πρέπει να κάνουμε;
1. Αφαιρείτε μόνο το κερί που βρίσκεται έξω από τον ακουστικό πόρο.
2. Συμβουλεύεστε τον παιδίατρό του. Αν δεν έχει ωτίτιδα, θα προσπαθήσει να το ξεπλύνει με φυσιολογικό οροό.
3. Μπορεί να σας συστήσει να βάζετε ειδικές σταγόνες για μερικές μέρες στην προσπάθεια να διαλυθεί το κερί και να τρέξει προς τα έξω.
4. Αν οι σταγόνες δε λιώσουν το κερί μετά από 5-6 μέρες θα το δει ΩΡΛ για να αφαιρέσει το κερί με ειδικό μηχάνημα τύπου ηλεκτρικής σκούπας.
Πώς βάζετε τις σταγόνες στο αυτί;
1. Βάζετε το κεφάλι του παιδιού στο πλάι πάνω σε μαξιλάρι ή στον καναπέ ή στον μηρό σας.
2. Τοποθετείτε προσεκτικά το στόμιο των σταγόνων άκρη- άκρη στην είσοδο του ακουστικού πόρου.
3. Πιέστε το μπουκαλάκι και ρίξτε τις σταγόνες που έχει ορίσει ο παιδιάτρός του.
4. Πατήστε με το δάχτυλό σας την είσοδο του ακουστικού πόρου, πομπάροντας προς τα μέσα 5 φορές ώστε να προχωρήσουν οι σταγόνες όσο γίνεται πιο βαθιά.
5. Κρατήστε το κεφάλι του παιδιού σε αυτή τη θέση για 3 έως 5 λεπτά.
6. Γυρίστε το κεφάλι του από την άλλη πλευρά και επαναλαμβάνετε τις κινήσεις 1-5.
7. Επαναλαμβάνετε το ίδιο όσες φορές έχει ορίσει ο παιδίατρός του. Συνήθως είναι 3 φορές την ημέρα για 5 μέρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ