Site icon TLIFE

Έτσι θα ενισχύσεις τον οργανισμό του παιδιού σου και θα αρρωσταίνει λιγότερο

Το καλοκαίρι αποτελεί πια μακρινό παρελθόν, η επιστροφή στα σχολεία έχει γίνει για τα καλά και οι μανούλες κάνουν και ξανακάνουν την ίδια, κλασική ερώτηση στον παιδίατρο: «τι πρέπει να κάνουμε ώστε να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και εκείνο να αρρωσταίνει λιγότερο»; Ο παιδίατρος του Tlife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης γνωρίζει την απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Μόλις ολοκληρώσεις την ανάγνωση του άρθρου αυτού θα την ξέρεις και εσύ.

«Γιατρέ μήπως πρέπει να δώσουμε στο παιδί βιταμίνες ή ζελεδάκια ή κάποιο άλλο, μαγικό σιρόπι»; Τίποτα από όλα αυτά δεν πρέπει να κάνουμε σύμφωνα με τον παιδίατρο. Ούτε οτιδήποτε άλλο μας έχει συμβουλεύσει το Πανεπιστήμιο των Φιλενάδων και τα διάφορα fake news που κυκλοφορούν εκεί έξω σε αφθονία. Οι παιδίατροι είναι εκείνοι που κρατούν το μυστικό της καλής υγείας του παιδιού μας και αυτούς θα είναι καλό να εμπιστευόμαστε. Και μόνο αυτούς!

Καταρχάς, ξεκινάμε με την εξαίρεση: αν κάποιο παιδί έχει ειδικές ανάγκες λόγω κάποιου προβλήματος, ο παιδίατρος θα έχει δώσει ειδικές και εξατομικευμένες οδηγίες. Εναλλακτικά σε κάθε άλλη περίπτωση, το τρίπτυχο της καλής υγείας για ένα παιδί είναι το παρακάτω:

  1. Σωστή Διατροφή: αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρεθούν από την διατροφή του παιδιού η ζάχαρη και το αλάτι, τα τηγανητά, το βούτυρο και τα λίπη. Στατιστικώς, τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα θεωρούνται παχύσαρκα παιδιά σε σχέση με αντίστοιχες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα έρχονται τρίτα παγκοσμίως στην παχυσαρκία της κοιλιάς. Δυστυχώς η ζάχαρη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και μάλιστα καλά κρυμμένη. Σε ερωτηματολόγιο που έχει δοθεί σε παιδιά και γονείς έχει βρεθεί ότι δεν υπολογίζουν ότι τα γλυκά, οι καραμέλες, τα παγωτά, τα δημητριακά κλπ έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Επίσης το αλάτι είναι περιττό , καθώς από μόνα τους τα τρόφιμα περιέχουν ποσότητες φυσικού αλατιού. Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να γίνει έγχρωμη, δηλαδή να εμπλουτίζεται κάθε ημέρα με διάφορα φρούτα και λαχανικά. Αυτά έχουν τις απαραίτητες βιταμίνες και δεν χρειάζεται να παίρνουν κανένα συμπλήρωμα. Ειδικά αν σε καθημερινή βάση το παιδί τρώει πέντε ελιές, ένα κουταλάκι μέλι και ένα κουταλάκι ταχίνι έχει καταναλώσει τις σούπερ τροφές.
  2. Συχνή Άσκηση: Τα παιδιά στην Ελλάδα δυστυχώς δεν ασκούνται. Κάθονται πολλές ώρες την ημέρα ενώ θα πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 1-2 ώρες σε αερόβια άσκηση. Δηλαδή τρέξιμο , κολύμβηση και οτιδήποτε έχει κίνηση. Η καθιστική ζωή προκαλεί παχυσαρκία και μειώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντιθέτως η κίνηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα και παράγονται ουσίες που αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα. Δεν χρειάζεται κανείς να διαθέτει πολλά χρήματα για να πηγαίνει σε γυμναστήρια. Η Ελλάδα με το ήπιο κλίμα της προσφέρει όλο το χρόνο δυνατότητες άσκησης σε εξωτερικούς χώρους. Τα παιδιά πρέπει να παίζουν διότι έτσι επενδύουν στην υγεία τους και το μέλλον τους.
  3. Ικανοποιητικός Ύπνος: Τα σημερινά παιδιά δεν κοιμούνται αρκετά. Αργούν να κοιμηθούν το βράδυ και επίσης βλέπουν τηλεόραση και οθόνες πριν την κατάκλιση. Αυτό προκαλεί κούραση και εκνευρισμό, έχουν εφιάλτες, δεν ξεκουράζονται και το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη απόδοση στις δραστηριότητες τους, αλλά και η μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο οργανισμός για να παράξει τις ουσίες που χρειάζονται για να πολεμήσει τις αρρώστιες, πρέπει να είναι ξεκούραστος. Και αυτό το προσφέρει ο καλός ύπνος. Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται το λιγότερο 8 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Σε αυτά τα τρία βασικά και απαραίτητα σημεία, μπορούμε να προσθέσουμε και:

  • τον καλό και συχνό αερισμό του χώρου στο οποίο το παιδί περνάει πολλές ώρες, παραδείγματος χάρη το δωμάτιό του ή η τάξη στο σχολείο. 
  • τον εμβολιασμό του παιδιού με όλα τα απαραίτητα εμβόλια που προβλέπονται για την ηλικία του.

Αν ακολουθηθούν οι παραπάνω, γενικές οδηγίες, τότε να είστε σίγουρες ότι ο οργανισμός του παιδιού σας έχει θωρακιστεί πολύ καλά έτσι ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις του χειμώνα.

© 2025 tlife.gr