Site icon TLIFE

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Γιορτάζοντας το θηλασμό και τις ευεργετικές ιδιότητές του

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού έχει ήδη ξεκινήσει να “μετρά” από την 1η Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 του μήνα, όπως έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την τελευταία εικοσαετία στη χώρα μας. Μια γιορτή που αναφέρεται στη σημαντικότητα του θηλασμού, αλλά και στην αναγκαιότητα να “αγκαλιάζονται” οι μητέρες που επιλέγουν τον αποκλειστικό θηλασμό, τόσο από μία ενημερωμένη και δεμένη κοινότητα, όσο και από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία. Από το 1996, οπότε και θεσπίστηκε στην Ελλάδα η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, έως σήμερα, στόχος της διοργάνωσης είναι να ενημερωθούν οι νέες μητέρες, να “εκπαιδευτούν” σχετικά με τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος, αλλά και της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ μητέρας και βρέφους, αλλά και να “στηθεί” ένα υποστηρικτικό δίκτυο για τις γυναίκες που επιλέγουν τον αποκλειστικό θηλασμό.

Με το μήνυμα “Στηρίζουμε το Θηλασμό Μαζί”, η φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού θέτει τέσσερις βασικούς στόχους:

Να πληροφορήσει
Το κοινό ενημερώνεται γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητες του θηλασμού, αλλά καλείται να κατανοήσει τη σημασία της κοινής προσπάθειας, του “πυκνού” δικτύου και της αλληλοϋποστήριξης, μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες.

Να καθιερώσει
Αναγνωρίζεται ο ρόλος και το έργο κάθε μέλους που συμμετέχει στην προσπάθεια διάδοσης του οικουμενικού μηνύματος για το μητρικό θηλασμό.

Να δικτυώσει
Η ανθρώπινη επαφή, η επικοινωνία και η κοινή στοχοθεσία είναι απαραίτητα κοινωνικά εφόδια για την επίτευξη του σκοπού.

Να δραστηριοποιήσει
Είναι απαραίτητη η δουλειά και η από κοινού προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί ο στόχος της “αφύπνισης”. Το “Μαζί” είναι πλάι στο “Μπορούμε”!

Οι θεματικές ενότητες της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1):

Θεματική Ενότητα 1:
Διατροφή: Ο θηλασμός προσφέρει στα μωρά βέλτιστη τροφή και προστασία ενάντια στις λοιμώξεις.
Επισιτιστική ασφάλεια: Το μητρικό γάλα είναι ασφαλής και προστατευμένη πηγή τροφής ακόμη και σε περιόδους ανθρωπιστικών κρίσεων.
Μείωση φτώχειας: Ο θηλασμός είναι ένας οικονομικός τρόπος σίτισης των βρεφών που δεν επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Θεματική Ενότητα 2:
Επιβίωση: Ο θηλασμός βελτιώνει σημαντικά την υγεία, την ανάπτυξη και την επιβίωση των μωρών και των παιδιών.
Υγεία και Ευημερία: Ο θηλασμός βελτιώνει σημαντικά την υγεία, την ανάπτυξη και την επιβίωση των μωρών και των παιδιών καθώς επίσης και των μητέρων, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Θεματική Ενότητα 3:
Περιβάλλον: Το μητρικό γάλα είναι μία φυσική, ανανεώσιμη τροφή η οποία είναι περιβαλλοντικά ασφαλής, παράγεται και παρέχεται χωρίς να προκαλεί μόλυνση στο περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται συσκευασία ή να προκαλεί απόβλητα.
Κλιματική αλλαγή: Η παραγωγή υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και η κατανάλωσή τους προκαλούν εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου (GHG) τα οποία επιταχύνουν το παγκόσμιο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Θεματική Ενότητα 4:
Γυναικεία παραγωγικότητα: Οι εργοδότες επωφελούνται από το να έχουν πιο ευχαριστημένο και πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό λόγω της μικρότερης απουσίας των εργαζομένων, της μεγαλύτερης αφοσίωσης και των λιγότερων αλλαγών προσωπικού.
Εργασία: Η προστασία της γονεϊκότητας και άλλες εργασιακές πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να συνδυάσουν τον θηλασμό με την εργασία με αποδοχές.

Μερικά κοινώς παραδεκτά οφέλη του μητρικού θηλασμού:

  • Προσφέρει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα στα βρέφη
  • Προστατεύει από την εμφάνιση αλλεργιών στα παιδιά
  • Μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης χρόνιων ασθενειών μακροχρόνια
  • Περιορίζει τα ποσοστά εμφάνισης παιδικής και ενήλικης παχυσαρκίας
  • Ενισχύει το δεσμό μητέρας και βρέφους
  • Βοηθά σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και στην εξοικονόμηση χρόνου

Τέλος, το αποτέλεσμα της αξιολόγησης 194 κρατών (Global Breastfeeding Scorecard) διαπίστωσε ότι μόνο το 40% των παιδιών κάτω των έξι μηνών θηλάζουν αποκλειστικά (τρέφονται μόνο με μητρικό γάλα) και μόνο 23 χώρες έχουν ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού άνω του 60%. Μια νέα ανάλυση, επίσης, δείχνει πως μια ετήσια επένδυση μόνο $4,70 δολαρίων ανά νεογέννητο απαιτείται για την αύξηση του παγκόσμιου ποσοστού αποκλειστικού θηλασμού σε παιδιά κάτω των έξι μηνών στο 50% έως το 2025. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα μπορούσε να σώσει τη ζωή 520.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών και να αποφέρει οικονομικά οφέλη $300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 10 ετών, ως αποτέλεσμα του μειωμένου κόστους ασθενειών και υγειονομικής περίθαλψης και της αύξησης της παραγωγικότητας. (2)

(1) Πηγή: WABA-Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού
(2) Με στοιχεία της Unicef

Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock

© 2024 tlife.gr