Site icon TLIFE

Φουσκωτές πισίνες: Έξι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην πισίνα των παιδιών

Close up baby boy clutch the edge of kidde pool with nature background

Ο Ιούλιος είναι η “καρδιά” του καλοκαιριού, μιας και βρίσκεται στη μέση των τριών (αμιγώς) καλοκαιρινών μηνών. Αυτό σημαίνει πως έχουμε ακόμη περίπου ένα μήνα πριν ξεκινήσουν οι άδειες από την δουλειά, μιας και ο περισσότερος κόσμος προσανατολίζεται προς τον Αύγουστο για τις καλοκαιρινές διακοπές. Επομένως, απομένει άλλος ένας μήνας, κατά τον οποίο θα χρειαστεί να παραμείνετε στην πόλη με τα παιδιά. Έλα όμως, που τα μικρά σου σε εκλιπαρούν σε καθημερινή βάση να πάτε στη θάλασσα, αψηφώντας το γεγονός πως εσύ πρέπει να δουλεύεις από οκτώ έως 12 ώρες την ημέρα, χωρίς αυτό να σου επιτρέπει να δεις την παραλία ούτε σε carte postale! Γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανό να έχεις ήδη προμηθευτεί μία ευφάνταστη και πολύχρωμη φουσκωτή πισίνα για τη βεράντα ή την αυλή σου, προκειμένου να μπορέσουν τα μικρά σου να… υποκριθούν ότι κολυμπούν, αλλά τουλάχιστον να πλατσουρίζουν και να δροσίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας! Και ενώ μπορεί να μοιάζει η ιδανική λύση για τα παιδιά τους καυτούς καλοκαιρινές μήνες, ωστόσο ένας μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας “ελλοχεύει” στην πλαστική πισίνα σας!

Όπως είδαμε και εδώ, κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα καλοκαιρινά αντικείμενα μπορούν να “κρύβουν” αρκετούς κινδύνους για τα παιδιά. Ωστόσο, οι φουσκωτές πισίνες ίσως να συγκεντρώνουν έναν παράγοντα παραπάνω (ή και καμιά… δεκαριά) που τις καθιστούν, υπό ορισμένες συνθήκες, ακατάλληλες για τα μικρά σου! Αρκεί να σκεφτείς πως στην πραγματικότητα η πλαστική πισίνα είναι μια μικρή λίμνη με στάσιμο νερό. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει πως πολλοί μικροοργανισμοί βρίσκουν τις ιδανικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν μέσα της. Γι’ αυτό και σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αμερικής, το φρέσκο και καθαρό νερό είναι απαραίτητο μετά από κάθε παιχνίδι στην φουσκωτή πισίνα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης των παιδιών σε ανεπιθύμητες μολύνσεις. Αν, ωστόσο, η πισίνα είναι αρκετά μεγάλη για διαρκές άδειασμα και γέμισμα με φρέσκο νερό, τότε ίσως πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να προμηθευτείς ένα σύστημα φιλτραρίσματος και απολύμανσης.

Αν, λοιπόν, θέλεις να αποφύγεις τους ξαφνικούς στομαχόπονους μέσα στο καλοκαίρι, ρίξε μια ματιά παρακάτω στους σημαντικότερους ανεπιθύμητους “επισκέπτες” που μπορεί να ελλοχεύουν στην φουσκωτή πισίνα!

♦ Σιγκέλλα
Το συγκεκριμένο βακτήριο αγαπάει να… περνάει το χρόνο του σε στάσιμα νερά και συχνά εμφανίζεται σε πισίνες που δεν έχουν κατάλληλο σύστημα ανατροφοδότησης και απολύμανσης. Μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει σιγκέλλωση, δηλαδή μόλυνση που παρουσιάζει στομαχόπονο, πυρετό και διάρροια.

♦ Ούρα
Είτε θέλεις να το παραδεχθείς, είτε όχι, τα παιδιά κάνουν τα τσίσα τους στις πισίνες. Κι αυτό ισχύει και για τα δικά σου. Επομένως, αντιλαμβάνεσαι πως είναι απαραίτητο να αλλάζεις τακτικά το νερό της πισίνας.

♦ Επιπεφυκίτιδα
Οι πισίνες που περιέχουν χλώριο μπορούν συνήθως να καταπολεμήσουν την εξάπλωση της οφθαλμικής πάθησης. Στο στάσιμο νερό της φουσκωτής πισίνας, όμως, η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα.

♦ Εσερίχια κόλι
Άλλο ένα βακτήριο που εμφανίζεται τακτικά στο νερό και εκείνο της φουσκωτής πισίνας μοιάζει ιδανικό για την ανάπτυξή του. Καλό είναι, λοιπόν, τα παιδιά που νοσούν να μπαίνουν στην πισίνα, ώστε να μην μεταδώσουν τη μόλυνσή τους.

♦ Αντηλιακό και ιδρώτας
Οτιδήποτε βρίσκεται στην επιδερμίδα του παιδιού σου είναι βέβαιο πως θα καταλήξει στην φουσκωτή πισίνα σας. Το αντηλιακό και ο ιδρώτας είναι οι πρώτοι επιλαχόντες, αλλά συνοδεύονται και από κάθε είδους βρωμιά μπορεί να υπάρχει πάνω τους, όπως χώμα και σκόνη. Και μπορεί να μην παθογόνα στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν είναι επιθυμητά!

♦ Κρυπτοσπορίδιο
Ένα μολυσματικό παράσιτο που ελλοχεύει στο στάσιμο νερό και προέρχεται κυρίως από τις ανθρώπινες ακαθαρσίες. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο τα παιδιά που νοσούν να μην μπαίνουν στην πισίνα, ενώ με την τακτική ανανέωση του νερού θα καταφέρεις να κρατήσεις υγιή τα μικρά σου.

© 2024 tlife.gr