Site icon TLIFE

Γαστρεντερίτιδα: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης συμβουλεύει πώς να βοηθήσεις στην γρήγορη ανάρρωση

Young mother taking care of her ill daughter

Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να την θεωρεί μια συνηθισμένη και αναμενόμενη ασθένεια, αλλά στην πραγματικότητα, παρά την συχνότητα της εμφάνισής της, πρόκειται για μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη λοίμωξη με δύσκολη συμπτωματολογία και συχνά απαιτητική αποκατάσταση. Ειδικά στην περίπτωση των παιδιών, όμως, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, ώστε να αναγνωρίσουν τα σημάδια και να αντιμετωπίσουν εγκαίρως την κατάσταση. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης, λοιπόν, εξηγεί πώς μπορείς να βοηθήσεις το μικρό σου να αναρρώσει γρήγορα από την γαστρεντερίτιδα:

Η γαστρεντερίτιδα με εμετούς και διάρροιες δεν εμφανίζεται, όπως νομίζουν πολλοί, μόνο το καλοκαίρι. Επειδή, συνήθως, πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις, κατά την διάρκεια του χειμώνα “μαστίζουν” τα παιδιά που συχνάζουν σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Μάλιστα, η γαστρεντερίτιδα θεωρείται η νούμερο ένα αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.

Εμφανίζεται περισσότερο σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, αλλά αφορά όλες τις ηλικίες. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν το παιδί απαιτούν συχνά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η γαστρεντερίτιδα και ειδικά η αφυδάτωση που προκαλεί στον οργανισμό.

Η γαστρεντερίτιδα είναι πολύ μεταδοτική. Μεταδίδεται από παιδί σε παιδί και από ενήλικα σε παιδί μέσω μολυσμένων χεριών ή μολυσμένου φαγητού και νερού.

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι:
♦ διάρροιες
♦ πόνος στην κοιλιά
♦ εμετοί
♦ πυρετός

Αν τα συμπτώματα είναι ελαφριά, τότε η γαστρεντερίτιδα θα διαρκέσει λίγες ημέρες και δεν θα χρειασθεί φαρμακευτική αγωγή και συγκεκριμένα αντιβίωση.

Αν κάνει πολλές διάρροιες και εμετούς, τότε το παιδί χάνει πολλά υγρά και ηλεκτρολύτες από τον οργανισμό του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αφυδατωθεί και έτσι να χρειασθεί νοσηλεία με ορό και φαρμακευτική αγωγή.

Η εικόνα της έναρξης της αφυδάτωσης ξεκινά από το στόμα του, όπου εμφανίζεται ξηρότητα του εσωτερικού λόγω έλλειψης σάλιου. Δηλαδή, η γλώσσα και τα χείλη είναι στεγνά. Στις σοβαρότερες αφυδατώσεις, παρατηρείται μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, καταβολή και υπνηλία. Επίσης, μειώνεται και η ποσότητα των ούρων. Δηλαδή, το παιδί δεν κάνει τσίσα και αν είναι μωρό, οι πάνες είναι στεγνές.

Η θεραπεία στο σπίτι είναι η προσπάθεια αναπλήρωσης των χαμένων υγρών. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικές δίαιτες και με χορήγηση υγρών πλούσιων σε ηλεκτρολύτες. Η επικοινωνία με τον παιδίατρο είναι απαραίτητη, ώστε να μην γίνουν λάθη που θα οδηγήσουν σε επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Γενικά μέτρα προφύλαξη :
♦ το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών είναι η κορωνίδα της προφύλαξης, ειδικά πριν το φαγητό και μετά την χρήση της τουαλέτας είναι απαραίτητο
♦ σωστός και συχνός καθαρισμός της τουαλέτας και των ειδών υγιεινής
♦  πολύ καλό πλύσιμο των φρούτων και των ωμών λαχανικών με άφθονο νερό, σόδα ή ξύδι
♦ καλό ψήσιμο των φαγητών και ειδικά των κρεάτων
♦  καλή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2025 tlife.gr