Γαστρεντερίτιδα στο παιδί: Τα συμπτώματα και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να γνωρίζεις

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η εποχή είναι η εποχή των ιώσεων. Μία από τις πιο συνηθισμένες – και ενοχλητικές – είναι φυσικά η γαστρεντερίτιδα, η οποία μεταδίδεται εύκολα από παιδί σε παιδί, ειδικά στο πλαίσιο του σχολείου. Σήμερα, ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, μας παρουσιάζει τα συμπτώματα και σε ενημερώνει σχετικά με τα μέτρα πρόληψης. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Διανύουμε μια περίοδο με έντονα προβλήματα απο το πεπτικό σύστημα. Πάρα πολλά παιδιά και διαφορετικών ηλικιών εμφανίζουν εμετούς ή διάρροιες ή και τα δυο μαζί. Η πάθηση αυτή είναι τόσο έντονη, ώστε πολλά παιδιά αφυδατώνονται και για να θεραπευτούν νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Η γαστρεντερίτιδα είναι πολυ μεταδοτική. Μπορεί να μεταδοθεί από παιδί σε παιδί και από ενήλικα σε παιδί μέσω μολυσμένων χεριών ή αντικειμένων ή και μέσω μολυσμένου φαγητού και νερού. Τώρα, λόγω του χειμώνα και της στενής επαφής στα σχολεία και το σπίτι, η μετάδοση καθίσταται πολυ εύκολη. Βλέπουμε να κολλάει ένα μέλος μιας οικογένειας ή μιας τάξης σχολείου και σιγά σιγά να μολύνονται όλα τα υπόλοιπα μέλη.

Τα κυριότερα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν μια γαστρεντερίτιδα είναι:

•εμετός
•διάρροιες
•πόνος στην κοιλιά
•πυρετός.

Πότε είναι πιθανόν το παιδί να μπει στο νοσοκομείο;
Ο γιατρός θα εκτιμήσει την σοβαρότητα της κατάστασης από τον αριθμό των εμετών και των διαρροιών και απο την ηλικία του παιδιού. Όσο περισσότεροι είναι οι εμετοί και οι διάρροιες τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί θα πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο, ώστε να πάρει ορό για να ενυδατώνει.

Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί έχει αφυδάτωση;
Αν τα συμπτώματα είναι ελαφριά, τότε η γαστρεντερίτιδα θα διαρκέσει λίγες μέρες και δεν θα χρειασθεί ούτε φαρμακευτική αγωγή παρά μόνο διαιτητικές οδηγίες.
Η εικόνα της έναρξης της αφυδάτωσης ξεκινά απο το στόμα του όταν εμφανίζει ξηρότητα και μείωση του σάλιου. Δηλαδή η γλώσσα και τα χείλη είναι στεγνά. Στις σοβαρότερες μορφές αφυδάτωσης παρατηρείται μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, καταβολή και υπνηλία.

Τα μέτρα προφύλαξης που προτείνονται για την αποφυγή μόλυνσης γαστρεντερίτιδας είναι:

• Το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών
• Καλός καθαρισμός της τουαλέτας και των ειδών υγιεινής.
• Το καλό πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών με σόδα ή ξύδι
• Η καλή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο
• Το καλό ψήσιμο των φαγητών
• Η τήρηση των αποστάσεων από άτομα που φαίνονται άρρωστα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164