Γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι: Όσα πρέπει να ξέρεις για να προστατεύσεις το παιδί σου

Μπορεί εσύ και το μικρό σου να απολαμβάνετε τις διακοπές σας, υπάρχουν, όμως, μερικές ασθένειες, οι οποίες δεν πάνε διακοπές. Ή μάλλον, για να το θέσω καλύτερα, πάνε μαζί σας. Μία από τις πιο συνηθισμένες; η γαστρεντερίτιδα. Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί και τι πρέπει να κάνεις, για να την αντιμετωπίσεις πλήρως; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, μας εξηγεί! Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια περίοδος που την έχουμε ανάγκη για ξεκούραση και ξεγνοιασιά, όμως, δεν παύει ποτέ να ελοχεύει ο κίνδυνος για κάποια αρρώστια. Γι’ αυτό, χρειάζεται πολλή προσοχή, ώστε να μην συμβεί κάτι που θα χαλάσει τις καλοκαιρινές διακοπές.

Μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις που μπορεί να συμβεί, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, είναι και η γαστρεντερίτιδα. Όπως το φανερώνει και η λέξη, πρόκειται για μία λοίμωξη που προκαλείται στο πεπτικό σύστημα του παιδιού, δηλαδή στο στομάχι και το έντερο.

Οι ψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων, ειδικά από την αλλοίωση των τροφίμων, τόσο των ωμών, όσο και των μαγειρεμένων. Τα μικρόβια εισέρχονται από το στόμα στο στομάχι και από εκεί στο έντερο και έτσι δημιουργείται η λοίμωξη. Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας μπορεί να είναι ελαφριά, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι τόσο θορυβώδη που να χρειασθεί και νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται με:

  • εμετό
  • διάρροια
  • πόνο στην κοιλιά
  • πυρετό

Τα συμπτώματα μπορεί να περιοριστούν μόνο σε εμετό ή μόνο σε διάρροια, αλλά είναι πιθανόν να υπάρχουν και όλα μαζί.

Ο κίνδυνος από την γαστρεντερίτιδα είναι μήπως το παιδί πάθει αφυδάτωση. Δηλαδή η απώλεια πολλών υγρών αφυδατώνει το παιδί και αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων και νοσηλεία σε νοσοκομείο για όρο, διότι απειλείται η ζωή του. Γι’ αυτό, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση με οδηγίες από τον γιατρό, οι οποίες θα εξαρτηθούν από την ηλικία που έχει το παιδί και την βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Στις ελαφριές περιπτώσεις και σε περίπτωση εμετού, αρχικά μειώνουμε την χορήγηση υγρών και τροφών για 3-4 ώρες και μετά αρχίζουμε επανασίτηση, για να διαπιστώσουμε αν το στομάχι του “αντέχει”. Για την αντιμετωπίσει της διάρροιας, προσέχουμε την διατροφή, χορηγώντας ρύζι, ρυζάλευρο, φρυγανιά και γενικά στεγνές τροφές. Αν δεν συνυπάρχει και εμετός, τότε χορηγούμε άφθονα υγρά, νερό ή ηλεκτρολύτες.

Στην περίπτωση του πυρετού, χορηγούμε αντιπυρετικά. Αν,όμως, έχει πόνο στην κοιλιά, τότε είμαστε πολύ προσεχτικοί στην χορήγηση αντιπυρετικών, διότι η αναλγησία που προκαλείται μπορεί να καλύψει κάποια εικόνα οξείας χειρουργικής κοιλιάς.

Θεωρείται βέβαιο ότι η συμβουλή του γιατρού, είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί μια γαστρεντερίτιδα στοιχειωδώς στο σπίτι. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, τότε θα χρειασθεί εισαγωγή και αντιμετώπιση σε νοσοκομείο με χορήγηση υγρών και φαρμάκων ενδοφλεβίως. Η διάρκεια της γαστρεντερίτιδας μπορεί να είναι από 2-3 μέρες μέχρι και αρκετές εβδομάδες.

 

Υ.Γ. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μπορείς να στείλεις την ερώτηση σου εδώ: mazanis@tlife.gr και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164