Site icon TLIFE

Γιατί τα μωρά εμφανίζουν ίκτερο και κιτρινίζει το δέρμα τους; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Ίσως να έχεις προσέξει πως το χρώμα στην επιδερμίδα του μωρού σου είναι ελαφρώς πιο κιτρινωπό από όσο θα έπρεπε. Αυτό είναι το τυπικό σημάδι του ίκτερου, μιας αρκετά κοινής πάθησης και θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες κινήσεις, ώστε να αποκατασταθεί η υγεία του μικρού σου. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί περί τίνος πρόκειται και πώς αντιμετωπίζεται:

Σχεδόν ένα στα τέσσερα μωρά θα παρουσιάσει ίκτερο στα πρώτα δύο έως πέντε εικοσιτετράωρα της ζωής του.
Ο ίκτερος είναι αυτή η κίτρινη χροιά που εμφανίζει το δέρμα του μωρού και οφείλεται σε μια ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα του μωρού η οποία ονομάζεται χολερυθρίνη και αυξάνεται πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Τι είναι η χολερυθρίνη;
Η χολερυθρίνη υπάρχει πάντα στον οργανισμό μας, διότι φυσιολογικά παράγεται από την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, επειδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν ένα συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Η αιμοσφαιρίνη που περιέρχεται μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια, μετά την καταστροφή τους, δημιουργεί τη χολερυθρίνη .

Ο οργανισμός αποβάλει την χολερυθρίνη μέσα από τα κόπρανα και τα ούρα του μωρού. Αν, όμως, δεν μπορεί να συμβεί αυτό ή υπάρχει πολλή χολερυθρίνη και δεν προλαβαίνει να αποβληθεί, τότε συσσωρεύεται στο σώμα του μωρού και προκαλεί τη χαρακτηριστική κίτρινη χροιά του δέρματος.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες του ίκτερου;

1. Φυσιολογικός ίκτερος των νεογνών:
Παρουσιάζεται την τρίτη με τέταρτη ημέρα της ζωής και δεν ξεπερνά τις τιμές του 12-15. Οφείλεται στην υψηλή αιμοσφαιρίνη που καταστρέφεται γρήγορα ή όταν το συκώτι του μωρού δεν είναι αρκετά ώριμο για να αποβάλει τη χολερυθρίνη ή το έντερο του νεογνού δεν λειτουργεί καλά και απορροφά τη χολερυθρίνη αντί να την αποβάλει με τα κόπρανα.

Ο φυσιολογικός ίκτερος τελειώνει την έβδομη με δέκατη τέταρτη μέρα της ζωής.

2. Ίκτερος από μητρικό γάλα:
Είναι πολύ σπάνιος. Συμβαίνει σε ποσοστό περίπου 1%. Οφείλεται σε μια ουσία που πιθνόν βρίσκεται στο μητρικό γάλα και εμποδίζει τη μεταφορά της χολερυθρίνης από το συκώτι στο έντερο. Εμφανίζεται συνήθως την πέμπτη μέρα της ζωής και μπορεί να παραμείνει και για τρεις μήνες, εφόσον το μωρό θηλάζει.

3. Ασυμβατότητα ομάδας αίματος:
Όταν η μητέρα έχει ομάδα αίματος Ο και το μωρό έχει Α ή Β, τότε μπορεί να γίνεται αιμόλυση τις πρώτες μέρες της ζωής και να προκληθεί ίκτερος.

4. Ασυμβατότητα στο Rhesus:
Στην περίπτωση που η μητέρα είναι Rhesus αρνητική και το μωρό είναι Rhesus θετικό, τότε λέμε ότι υπάρχει ασυμβατότητα Rhesus και μπορεί να προκληθεί ίκτερος στο μωρό.

5. Έλλειψη του ενζύμου G-6-PD:
Είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται φυσιολογικά στο αίμα και προστατεύει τον οργανισμό, ώστε να μην κάνει αιμόλυση.
Αν το ένζυμο λείπει ή είναι λίγο, τότε αν το μωρό έρθει σε επαφή με κάποιες ουσίες φαρμακευτικές ή τρόφιμα ή μυρωδιές, προκαλείται αιμόλυση και ίκτερος.

Πως αντιμετωπίζεται ο ίκτερος;
Στην περίπτωση που ο ίκτερος υπερβεί τις φυσιολογικές τιμές που δικαιολογούνται για το βάρος , την ηλικία κύησης και την ημέρα της ζωής του μωρού, τότε το μωρό μπαίνει σε φωτοθεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνει για κάποιες ώρες κάτω από συγκεκριμένη συσκευή που έχει λάμπες και αυτό θα βοηθήσει να “πέσει” ο ίκτερος.

Η φωτοθεραπεία θα διαρκέσει όσες ημέρες χρειαστεί για να πέσει η χολερυθρίνη σε φυσιολογικά επίπεδα.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες αιτίες ίκτερου, οι οποίες αν δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα και δεν πέφτει με τη φωτοθεραπεία, μπορεί να μεταφερθεί το μωρό στη μονάδα εντατικής νοσηλείας για περαιτέρω έλεγχο και για να κάνει μια ειδική θεραπεία που ονομάζεται αφαιμαξομετάγγιση. Αυτές οι αιτίες είναι οι λοιμώξεις από κάποιο μικρόβιο, ηπατίτιδα, κάποιο μεταβολικό νόσημα, ατρησία των χοληφόρων κλπ.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2024 tlife.gr