Γιατί τα μωρά βήχουν την άνοιξη; Τι πρέπει να ξέρεις!

Η περίοδος της άνοιξης χαρακτηρίζεται από πολλές ιώσεις και αλλεργίες. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των μωρών είναι ο βήχας που ξεχωρίζει για το “βράσιμο” του στήθους, το σφύριγμα κατά την εκπνοή και την δυσκολία στην αναπνοή. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή με την ονομασία “βρογχιολίτιδα” και απασχολεί ιδίως μωρά από 2 μηνών έως 2 χρονών. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται!

Πού οφείλεται η βρογχιολίτιδα;
Όλοι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν βρογχιολίτιδα. Ο πιο συνηθισμένος, όμως, ιός ονομάζεται “συγκυτιακός-αναπνευστικός ιός”.

Τι προκαλεί η βρογχιολίτιδα;
Οι ιοί αυτοί προσβάλλουν τους πολύ μικρούς βρόγχους που λέγονται βρογχιόλια, δηλαδή κάτι μικρούς σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα με το οξυγόνο στους πνεύμονες του μωρού.
Αυτό με τη σειρά του προκαλεί οιδημα, δηλαδή πρήξιμο των βρογχιολίων και παράγονται πολλά φλέγματα. Το αποτέλεσμα είναι να μπλοκάρονται οι βρόγχοι, ο αέρας που αναπνέει το παιδί να μη μπορεί να κυκλοφορήσει εύκολα και να μην παίρνει το απαιτούμενο οξυγόνο για να αναπνέει.

Πώς καταλαβαίνουμε την βρογχιολίτιδα;
1. Το μωρό έχει δυσκολία στην αναπνοή.
2. Όταν αναπνεέει ακούγεται το στήθος του να “βράζει”.
3. Όταν είναι πιο σοβαρά, ακούγεται σφύριγμα κατά την εκπνοή.
4. Στο στήθος, ανάμεσα στα πλευρά του, βλέπουμε τους μύες να εισέχουν κατά την εισπνοή και εκπνοή.
5. Κάτω από το λαιμό του, στην αρχή του θώρακα, μπορεί να διακρίνουμε ένα βαθούλωμα να μπαίνει και να βγαίνει κατά την αναπνοή.
6. Μπορεί να υπάρχει πυρετός ή καταρροή στη μύτη, χωρίς αυτά να είναι απαραίτητα συμπτώματα.

Τι πρέπει να κάνετε;
Η διάγνωση της βρογχιολίτιδας γίνεται μόνο από τον παιδίατρο. Ακροάζεται τον θώρακα και ακούει χαρακτηριστικά ευρήματα που τον βοηθάνε να κάνει τη διάγνωση. Συνήθως δεν χρειάζονται πρόσθετες εξετάσεις εκτός αν υπάρχει και πυρετός οπότε μπορεί να γίνει ακτινογραφία θώρακος και γενικές αίματος.

Πώς γίνεται η θεραπεία;
1. Θα χρειαστούν οπωσδήποτε φάρμακα που ονομάζονται βρογχοδιασταλτικά.
2. Τα φάρμακλα χορηγούνται σε μορφή σπρέι ή νεφελοποιητή ή ενδοφλέβια με ορό ή από το στόμα σε ελαφριές περιπτώσεις.
3. Η υγροποίηση της ατμόσφαιρας με παραγωγή ατμών απο ειδική συσκευή (υγραντήρας) θα βοηθήσει στο λιώσιμο των πηχτών φλεγμάτων που βρίσκονται μέσα στους πνεύμονες.
4. Το ελαφρύ χτύπημα της πλάτης για περίπου 5-10 λεπτά, τη στιγμή που το παιδί βήχει, σαν φυσιοθεραπεία, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση και το ξεκόλλημα των φλεγμάτων.
5. Χορήγηση οξυγόνου με μάσκα
6. Χορήγηση ορού για ενυδάτωση
7. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί τεχνητή υποστήρξη της αναπνοής με μηχάνημα (αναπνευστήρα) και νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τρόποι προφύλαξης
1. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τους ιούς της βροχγιολίτιδας.
2. Αποφύγετε τους χώρους που υπάρχουν πολλά άτομα
3. Κρατήστε το παιδί μακριά από αρρώστους κάθε ηλικίας.
4. Φορέστε μάσκα και καλύψτε στόμα και μύτη αν νιώθετε άρρωστοι.
5. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα πρόωρα παιδιά, τα παιδιά που έχουν ασθματικές κρίσεις και τα παιδιά που έχουν χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, ενδοκρινοπάθειες κλπ.

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164