Πολλές φορές οι γονείς παραπονιούνται ότι απο την μέρα που το παιδί τους άρχισε να πηγαίνει σε παιδικο ή βρεφονηπιακό σταθμό, άρχισαν και τα προβλήματα με συχνές λοιμώξεις. Δηλαδή, ενώ μέχρι εκείνη την στιγμή, το παιδί αρρώσταινε σπανίως, τώρα καθε τόσο έχει βήχα, μύξες, πυρετό, γαστρεντερίτιδα και άλλα και αναρωτιούνται τι φταίει και αν είναι, φυσικά, ανάγκη να το σταματήσουν απο το “σχολείο”. Ποιοι είναι, όμως, οι πιο συχνοί λόγοι που τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνά, όταν πηγαίνουν στο βρεφικό σταθμό; Πού “χτυπάνε” οι ασθένειες; Πώς μπορεί να μειωθεί η μετάδοση τους; Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου έχει ετοιμάσει ένα αναλυτικό κείμενο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρχικά, η πρώτη διαπίστωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι σήμερα το 35-40% των γυναικών εργάζονται και εκ του αποτελέσματος δεν έχουν κάποιον άνθρωπο να κρατάει το μωρό τους στο σπίτι. Έτσι, ενώ παλιότερα τα παιδιά πήγαιναν στο “σχολειο” μετά τα 5-6 χρόνια τους στη ζωή, σήμερα πηγαίνουν απο 4-5 μηνών και μετά.
Τα παιδιά τους πρώτους μήνες και χρόνια της ζωής τους δεν έχουν αναπτυγμένο αρκετά το ανοσοποιητικό τους σύστημα και έτσι αρρωσταίνουν πιο εύκολα.
Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς απο τους πιο συχνούς λόγους που τα παιδιά αρρωσταίνουν πιο συχνά, όταν πηγαίνουν στο βρεφικό σταθμό:
- Λόγω ηλικίας, στερούνται των ειδικών αμυντικών μηχανισμών, δηλαδή αντισωμάτων έναντι διαφόρων μικροοργανισμών.
- Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ευνοείται η ανάπτυξη και η μετάδοση των λοιμώξεων , λόγω της στενής και παρατεταμένης επαφής που έχουν τα παιδιά.
- Τα παιδιά στα σχολεία μπορεί να φαίνονται υγιή, όμως, μπορεί, να είναι φορείς μικροβίων και να μην έχουν συμπτώματα. Όμως, τα μεταδίδουν στους συνομηλίκους τους. Η μετάδοση γίνεται και χωρίς να φαίνεται ότι κάποιος είναι άρρωστος ή ακόμη και λίγες μέρες πριν να εμφανίσει τα συμπτώματα της αρρώστιας.
- Τα παιδιά παίζοντας έρχονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο και, μέσω των εκκρίσεων τους, από τα σάλια , τις μύξες, το φτέρνισμα και το γέλιο μεταδίδουν τα μικρόβια και μολύνουν τους γύρω τους. Τ
- Τα παιδιά μικρότερα των 5-6 χρόνων βάζουν το χέρι στη μύτη τους σχεδόν καθε πέντε λεπτά. Έτσι, αυτό-μολύνονται απο τα μικρόβια που έχουν πάρει απο το περιβάλλον. Η μετάδοση των μικροβίων γίνεται μέσα σε 15 δευτερόλεπτα.
- Αν οι παιδικοί σταθμοί είναι παλιές μονοκατοικίες που έχουν μετατραπεί σε σχολεία μπορεί να έχουν πολλή υγρασία, γεγονός που συμβάλει στην ανάπτυξη μικροβίων.
- Η έλλειψη ειδικών χώρων για την παραμονή και περιποίηση των αρρώστων παιδιών, είναι επίσης ένας παράγοντας μόλυνσης.
- Η επιστροφή των αρρώστων παιδιών στο σχολείο πριν την πλήρη ανάρρωση τους , αυξάνει τις περιπτώσεις μετάδοσης μικροβίων.
Όσον αφορά την συχνότητα των λοιμώξεων στους παιδικούς σταθμούς , αυτή αφορά:
- Το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, μύξες,άσθμα).
- Πυρετό
- Το γαστρεντερικό σύστημα (εμετούς , διάρροιες, πόνο στην κοιλιά).
- Ωτίτιδα (πόνος στο αυτί και έκκριση πύου απο τον ακουστικό πόρο)
- Λοιμώξεις μονοπυρήνωσης .
- Στρεπτοκκοκικές λοιμώξεις (πυρετό, εξάνθημα, οστρακιά)
- Σταφυλοκοκκίωση του δέρματος με κόκκινα σπυριά και πύον.
Το ιδανικό για την μείωση της μετάδοσης των λοιμώξεων στους παιδικούς σταθμούς θα ήταν να συχνάζουν μόνο υγιή παιδιά. Αυτό,όμως, είναι ανέφικτο. Υπάρχουν,όμως, 2-3 κανόνες που θα συνέβαλαν στην μείωση των ασθενειών όπως:
- η καλή προσωπική υγιεινή, δηλαδή το καλό πλύσιμο των χεριών, το καλό κόψιμο των νυχιών, η καλή καθαριότητα των ειδών υγιεινής.
- ο πλήρης εμβολιασμός όλων των παιδιών με τα προβλεπόμενα εμβόλια του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού.
- ο τακτικός αερισμός των χώρων.
- η πολύ συχνή καθαριότητα των παιχνιδιών και γενικά των αντικειμένων που χρησιμοποιούν τα παιδιά στον σταθμό.
- η αύξηση στη διατροφή τους των φρούτων και των λαχανικών.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ