Site icon TLIFE

Γιατί το παιδί μου ξυπνάει πάντα τόσο νωρίς;

Το παιδί σου έχει αρχίσει να μεγαλώνει και παρατηρείς ότι έχει, ήδη, αρχίσει να υιοθετεί μερικές συνήθειες. Μία από αυτές αφορά τον ύπνο του.  Δε θέλω να ξεχνάς ότι το πρόγραμμα και το σταθερό μοτίβο ύπνου είναι μία από τις σημαντικότερες “κατακτήσεις” σε ένα σπίτι με παιδιά. Παράλληλα, αποτελεί και βασικό παράγοντα ανάπτυξης του μικρού σου. Εκείνο, όμως, που έχεις αρχίσει σιγά – σιγά να παρατηρείς είναι πως όσο δύσκολα ένα παιδί μαθαίνει να κοιμάται συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας και να αποκοιμιέται φυσιολογικά και στο δικό του κρεβάτι και όχι στον καναπέ, άλλο τόσο δύσκολο είναι να καταφέρεις ένα μικρό παιδί να κοιμηθεί λιγάκι παραπάνω!

Μήπως ακόμα και τώρα, που οι παιδικοί σταθμοί και το Δημοτικό είναι κλειστά, συνεχίζει να ξυπνάει πριν ο ήλιος εμφανιστεί στον ουρανό και μας τυφλώσει με τις ακτίνες του; Έρχεται στο δωμάτιο σας και περιμένει πίσω από την πόρτα ή στη γωνίτσα του, μέχρι να ανοίξετε και οι δύο τα μάτια σας; Ναι, αυτό συμβαίνει συχνά. Έχεις, όμως, αναρωτηθεί το γιατί;

 

Σήμερα, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα!

 

– Ύπνος στη διάρκεια της ημέρας. Ας ξεκινήσουμε με το πιο συνηθισμένο και απλό. Όσο περισσότερο κοιμάται ένα παιδί στην διάρκεια της ημέρας, τόσο λιγότερο ύπνο θα έχει ανάγκη στην διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και ένας μικρός 30λεπτος υπνάκος μπορεί να επηρεάσει τη ρουτίνα του, με αποτέλεσμα είτε να θέλει να κοιμηθεί αργότερα, είτε να μην μπορεί να κλείσει τα ματάκια του. Για αυτό, προσπάθησε να περιορίσεις τη διάρκεια του μεσημεριανού του ύπνου.

– Μήπως πεινάει ή διψάει; Αρκετά συχνά, το μικρό σου κοιμάται με άδειο στομάχι, γιατί πολύ απλά πιστεύουμε ότι έτσι θα απολαύσει περισσότερο τον ύπνο του και θα ξεκουραστεί. Όμως, νηστικό παιδάκι δεν (πολύ) κοιμάται. Προσπάθησε, λοιπόν, πριν κοιμηθεί, να του δώσεις ένα ποτηράκι με νερό και ένα μικρό σνακ, όπως για παράδειγμα φρυγανιά ή γιαούρτι. Επίσης, πες “όχι” σε τροφές με αλάτι.

– Κουράζεται υπερβολικά, πριν πέσει στο κρεβάτι. Το ότι όλη μέρα τρέχει στο σπίτι, δε συνεπάγεται ότι θα κοιμηθεί περισσότερες ώρες. Συχνά, συμβαίνει το αντίθετο. “Πέφτει” για ύπνο στην ώρα του, αλλά ξυπνάει λίγο νωρίτερα, αφού η κούραση έχει φύγει από το σώμα του.

– Το πρόγραμμα τους αλλάζει αρκετά συχνά. Οι μικροί μας φίλοι χρειάζονται ένα σταθερό πρόγραμμα, προκειμένου να αισθάνονται ότι όλα κινούνται γύρω από ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Σε περιόδους, όμως, που το σχολείο είναι κλειστό, το πρόγραμμα αλλάζει. Έτσι, μπορεί να κοιμηθεί πιο νωρίς και να ξυπνήσει πριν το ρολόι δείξει επτά.

– Αφήνεις μία χαραμάδα από το παντζούρι ανοιχτή. Έτσι, το φως, μόλις κάνει την εμφάνιση του, μπαίνει στο δωμάτιο και στο πρόσωπο του μικρού σου. Αποτέλεσμα; Ανοίγει τα μάτια του αρκετά νωρίς. Και πες ότι γίνεται μία φορά. Ακολουθεί η δεύτερη, η τρίτη και ξαφνικά συνηθίζει στην ώρα αυτή, είτε κλείσεις το παντζούρι, είτε όχι.

– Κοιμάται πιο αργά. Το ότι θα κοιμηθεί αργότερα, δε σημαίνει ότι θα ξυπνήσει πιο μετά. Κάθε άλλο! Γενικότερα, προσπάθησε να τηρήσεις τη ρουτίνα ύπνου του, όποιες αλλαγές και αν παρουσιαστούν.

– Κληρονομικοί παράγοντες. Τέλος, σου άφησα τον παράγοντα, για τον οποίο πρακτικά δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, το αν το μικρό σου είναι νυχτοπούλι ή πολύ πρωινός τύπος, εξαρτάται από εσένα και τους γονείς σου.

© 2025 tlife.gr