Η έξαρση των ιογενών λοιμώξεων προβληματίζουν τους γονείς και αναρωτιούνται τι θα μπορούσαν να κάνουν (εκτός από το εμβόλιο), ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες μόλυνσης των παιδιών τους.
Ακούγεται πολύ συχνά ότι η σπουδαιότερη μέθοδος είναι η προσωπική υγιεινή. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν τι είναι η σωστή και αποτελεσματική προσωπική υγιεινή και πώς επιτυγχάνεται; Σήμερα, λοιπόν, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα μας εξηγήσει με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η τόσο σημαντική προσωπική υγιεινή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΕΡΙΩΝ
Το πλύσιμο των χεριών είναι η κορωνίδα της πρόληψης. Όμως, πολλοί λίγοι γνωρίζουν πως επιτυγχάνεται το τέλειο καθάρισμα. Συνήθως τα παιδιά πλένουν γρήγορα -γρήγορα τα χεράκια τους και πολλές φορές χωρίς και την χρήση σαπουνιού. Ο σωστός τρόπος , λοιπόν, είναι ο εξής:
- αφιερώνουμε τουλάχιστον 60 δευτερόλεπτα για όλη την διαδικασία.
- βάζουμε άφθονο νερό και βρέχουμε τις παλάμες από όλες τις μεριές και ανάμεσα στα δάχτυλα.
- παίρνουμε σαπούνι κοινό ή υγρό σαπούνι και δημιουργούμε άφθονη σαπουνάδα.
- αρχίζουμε να σαπουνίζουμε σταδιακά όλα τα σημεία των παλαμών με αργές κινήσεις.
- μετρώντας μέχρι το 5, σαπουνίζουμε σιγά – σιγά τις παλάμες εσωτερικά και εξωτερικά, την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα και τρίβουμε τα νύχια στο εσωτερικό των παλαμών. Η διαδικασία τριψίματος-σαπουνίσματος της κάθε περιοχής θα πρέπει να διαρκεί 5 δευτερόλεπτα. Αυτό επιτυγχάνεται αν μετράμε μέχρι το πέντε.
Το πλύσιμο των χεριών επαναλαμβάνεται πολλές φορές το εικοσιτετράωρο πριν το φαγητό, αμέσως μετά την επιστροφή στο σπίτι και μετά από χειραψίες.
ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΝΥΧΙΩΝ
Στην περιοχή ανάμεσα στα νύχια και το δέρμα των δαχτύλων μαζεύονται πάρα πολλά μικρόβια, τα οποία είναι και δύσκολο να απομακρυνθούν. Είναι απαραίτητο να κόβονται πολύ καλά και κοντά τα νύχια, ώστε να μη βρίσκουν καταφύγιο εκεί τα μικρόβια. Με ένα νυχοκόπτη και με μια λίμα χάρτινη επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα.
ΔΑΧΤΥΛΑ-ΜΥΤΗ-ΣΤΟΜΑ
Υπολογίζεται ότι τα παιδιά σχεδόν κάθε 10 λεπτά βάζουν το δάχτυλο στη μύτη ή στο στόμα. Είναι μια κακή συνήθεια και ο πιο γρήγορος δρόμος για να μπουν τα μικρόβια στο σώμα του παιδιού. Είναι πολύ χρήσιμο από τις μικρές ηλικίες να διδάσκουμε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να βάζουν τα δάχτυλα ούτε στη μύτη, ούτε και στο στόμα, αλλά ούτε και να τρίβουν τα μάτια τους.
ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΕ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΒΑΤΙΑ
Πολλά παιδιά συνηθίζουν να ανεβαίνουν με τα παπούτσια σε καναπέδες και κρεβάτια απλώς για να καθίσουν ή να παίξουν. Τα παπούτσια είναι φορείς εκατοντάδων μικροβίων που μολύνουν τα καθίσματα και τα κρεβάτια και ύστερα θα περάσουν στο σώμα των παιδιών. Είναι καθαρά θέμα εκπαίδευσης, ώστε να μάθουν τα παιδιά ότι δεν πρέπει να κάνουν αυτή την κακιά συνήθεια.
ΣΥΧΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΡΟΥΧΩΝ
Τα ρούχα που φοράμε είναι φορείς μικροβίων. Τα καθαρά και σιδερωμένα ενδύματα είναι απαραίτητα για την πρόληψη της μετάδοσης των λοιμογόνων ασθενειών.
Μια καλή συνήθεια είναι αμέσως μετά την επιστροφή στο σπίτι από το σχολείο ή το γυμναστήριο κλπ, να αλλάζουν ρούχα και να φοράνε καθαρά.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ