Τι είναι η ιγμορίτιδα και πώς θα την αναγνωρίσεις; Είναι επικίνδυνη; Γιατί πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί!
Η ιγμορίτιδα είναι μία πολύ συνηθισμένη αρρώστια αλλά πολλές φορές διαφεύγει της προσοχής διότι αναγνωρίζεται δύσκολα ή παραβλέπεται ή συγχέεται επειδή συνήθως είναι απόρροια άλλης αρρώστιας ή συνυπάρχει με κάποιες άλλες.
Όταν λέμε ιγμορίτιδα εννοούμε ότι τα ιγμόρια φλεγμαίνουν από κάποιο μικρόβιο. Τα ιγμόρια είναι μικρές κοιλότητες που βρίσκονται μέσα στα κόκκαλα του προσώπου, πίσω και πάνω από τα μάτια, πάνω και δίπλα από τη μύτη και γενικά γύρω από το μέτωπο και τη μύτη. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες μέσα σε αυτές τις κοιλότητες υπάρχει καθαρός αέρας και μεταξύ τους επικοινωνούν με τη μύτη. Λόγω λοιπόν της επικοινωνίας τους με τη μύτη και το στόμα, πολύ εύκολα ένα μικρόβιο μπορεί να περάσει μέσα στα ιγμόρια, να πολλαπλασιαστεί και να τα γεμίσει πύον. Αυτό λέγεται ιγμορίτιδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι αρρώστιες που μπορούν να προκαλέσουν το πύον στα ιγμόρια είναι ένα κοινό κρυολόγημα, μία γρίπη, μία κρίση αλλεργικής ρινίτιδας κ.ά.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε ότι το παιδί έχει ιγμορίτιδα όταν μετά από ένα κρυολόγημα και μπούκωμα της μύτης, αισθάνεται το κεφάλι του βαρύ, μπούκωμα στα αυτιά, ρουθουνίζει και ροχαλίζει, έχει μύξα κιτρινοπράσινη που μυρίζει άσχημα, πόνο ανάμεσα στα μάτια, σε ολόκληρο το πρόσωπο ή στο πίσω μέρος του κρανίου. Επίσης είναι χαρακτηριστικό να πονάει στο μέτωπο ή να το αισθάνεται βαρύ όταν γέρνει το κεφάλι προς τα εμπρός. Γενικά λέμε ότι μέχρι την ηλικία των 5 ετών, σε κάθε ρινίτιδα (δηλαδή μπούκωμα της μύτης) συνυπάρχει και ιγμορίτιδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πότε καλούμε τον παιδίατρο;
1. Αν τα συμπτώματα του κρυολογήματος και το μπούκωμα της μύτης συνεχίζονται για πάνω από μία βδομάδα παρόλο που βάζουμε φυσιολογικό ορό στη μύτη και δίνουμε αποσυμφορητικά σιρόπια.
2. Αν ξαναπαρουσιάζεται ένα κρυολόγημα αμέσως μετά από ένα προηγούμενο που φαινόταν να έχει θεραπευτεί.
3. Αν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος χειροτερεύουν, με πυρετό και έντονη, πυώδη έκκριση από τη μύτη.
Τι θα κάνει παιδίατρος;
1. Θα εξετάσει το παιδί και ιδιαίτερα στόμα, μύτη, αυτιά, πνεύμονες.
2. Με ένα λαστιχένιο σφυράκι θα χτυπήσει ελαφριά σε κάποια σημεία στο μέτωπο και γύρω από τη μύτη για να διαπιστώσει εάν το παιδί πονάει σε αυτά τα σημεία.
3. Θα παρατηρήσει την υφή και το χρώμα της μύξας.
4. Αν το κρίνει απαραίτητο θα ζητήσει να γίνει α) ακτινογραφία των ιγμορίων, β) σε σοβαρές περιπτώσεις αξονική τομογραφία των ιγμορίων, γ) καλλιέργεια της ρινικής έκκρισης
Πώς θεραπεύεται η ιγμορίτιδα;
1. Ρινοπλύσεις: το καλύτερο “φάρμακο” για την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία είναι οι συχνές και καλές πλύσεις της μύτης με άφθονο φυσιολογικό ορό ή ισότονο αλατόνερο σε μορφή σπρέι.
2. Τοπική επάλειψη του εσωτερικού της μύτης με αντιβιοτικές αλοιφές ή με κορτικοστεροειδή ή με αποσυμφορητικά σε μορφή σπρέι.
3. Αντιβίωση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ιγμορίτιδας, τουλάχιστον για 10 έως 14 μέρες.
4.Αν η ιγμορίτιδα επιμένει, τότε μπορεί να γίνει χρόνια, οπότε θα χρειαστεί συντηρητική θεραπεία, έλεγχος για εκ γενετής ανατομικές ανωμαλίες της περιοχής, αλλά και για αδενοειδής εκβλαστήσεις (κρεατάκια) τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν.
Γιατί πρέπει να θεραπευτεί η ιγμορίτιδα;
Κάθε παραμελημένη ιγμορίτιδα μπορεί να είναι αιτία επέκτασης της φλεγμονής, δηλαδή του μικροβίου, σε γειτονικές περιοχές και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όπως μόλυνση δίπλα στο μάτι (κογχική κυτταρίτιδα), αποστήματα, μηνιγγίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδα, βαρυκοΐα κ.ά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ