Μία από τις πιο σοβαρές και γνωστές παιδικές ασθένειες, η ιλαρά που για αρκετά χρόνια είχε καταπολεμηθεί αποτελεσματικά, έχει κάνει την επανεμφάνισή της. Πολλοί γονείς ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα παιδιά τους, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει πλέον αρκετή πληροφόρηση σχετικά με την ασθένεια, ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης δίνει βασικές και καθοριστικές οδηγίες:
Οι νεότεροι σε ηλικία γονείς την έχουν ακούσει, αλλά δεν την έχουν δει ποτέ! Πρόκειται για την ιλαρά, μια πολύ μεταδοτική παιδική ασθένεια, η οποία παλιότερα θέριζε με τις επιδημίες που εμφανίζονταν κάθε περίπου τέσσερα χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λόγω του μαζικού εμβολιασμού που γινόταν σε σχεδόν όλα τα παιδιά από 15 μηνών και πάνω, ήταν άγνωστη για αρκετές δεκαετίες. Και όμως, τα τελευταία δύο με τρία χρόνια εμφανίστηκε πάλι απειλητικά σε τουλάχιστον επτά- οκτώ χώρες της Ευρώπης.
Η επανεμφάνισή της μάλλον οφείλεται στη μείωση του εμβολιασμού των παιδιών για διάφορους λόγους, όπως: οικονομικούς, προσωπικών πεποιθήσεων, αμέλειας και άλλων.
Η ιλαρά είναι μία παρά πολύ μεταδοτική νόσος, η οποία μπορεί να στοιχήσει ακόμη και τη ζωή ενός παιδιού, ειδικά αν είναι ηλικίας έως πέντε χρονών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι πρέπει να γνωρίζετε:
Η ιλαρά είναι ένας ιός ο οποίος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με την αναπνοή, το βήχα, το φτέρνισμα και την ομιλία.
Είναι τόσο μεταδοτική που υπολογίζεται ότι αν ένα παιδί νοσεί, τότε το 90 % των παιδιών που θα βρίσκονται κοντά του σε στενή επαφή θα μολυνθούν!
Ο ιός ζει και αναπτύσσεται στις εκκρίσεις της μύτης και του στόματος του άρρωστου παιδιού. Με τα σταγονίδια που βγαίνουν από τη μύτη και το στόμα, αλλά και με τα αντικείμενα που ακουμπάει, μεταδίδεται στους γύρω του.
Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει ιλαρά:
Δυστυχώς, τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη μόλυνση. Ο ιός επωάζει και εμφανίζει τα συμπτώματα μετά από επτά έως 21 ημέρες.
Τα πρώτα συμπτώματα είναι:
- πυρετός
- βήχας
- καταρροή από τη μύτη
- κοκκίνισμα των ματιών
- πόνος στο λαιμό
Μετά από τρεις ημέρες εμφανίζονται:
- χαρακτηριστικές άσπρες κηλίδες στο εσωτερικό του στόματος
Μετά από πέντε ημέρες εμφανίζεται:
- χαρακτηριστικό κοκκίνισμα στο σώμα που ξεκινάει από το λαιμό και σιγά- σιγά επεκτείνεται προς τα κάτω, σε όλο το σώμα του παιδιού
Πώς γίνεται η διάγνωση:
Ο παιδίατρος βάση των συμπτωμάτων και της εικόνας που βλέπει θα καταλάβει ότι πρόκειται για την ιλαρά. Αν χρειαστεί θα γίνουν εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση των αντισωμάτων της ιλαράς ή από ανάλυση των εκκρίσεων της μύτης.
Γιατί φοβόμαστε την ιλαρά:
Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά που θα νοσήσουν από ιλαρά έχουν πιθανότητες να αναπτύξουν μια βαριά επιπλοκή, όπως:
- δυσκολία στην αναπνοή λόγω λαρυγγίτιδας ή βρογχιολίτιδας
- ωτίτιδα
- πνευμονία βαριάς μορφής
- μόλυνση του εγκεφάλου και εγκεφαλίτιδα
Υπάρχει τρόπος προφύλαξης:
Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος προφύλαξης και μάλιστα οριστικός. Πρόκειται για το εμβόλιο της ιλαράς το οποίο χορηγείται από την ηλικία των 15 μηνών και έχει μια επαναληπτική δόση στην ηλικία των τεσσάρων με πέντε ετών. Παρέχει ανοσία δια βίου. Το εμβόλιο αποζημιώνεται 100 % από τα ασφαλιστικά ταμεία και για αυτό είναι αδικαιολόγητο να υπάρχουν παιδιά ανεμβολίαστα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ