Μόλις το καλοκαίρι καταφθάνει και ο υδράργυρος “χτυπάει” κόκκινο, όλα τα παιδιά ενθουσιάζονται και ζητούν να… ξεχυθούν στις παραλίες και τη θάλασσα! Άλλωστε, οι δροσιστικές βουτιές είναι οι αγαπημένες τους και τις περιμένουν κάθε χρόνο με μεγάλη ανυπομονησία! Ωστόσο, η έκθεση των παιδιών στον ήλιο θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και ιδιαίτερη μέριμνα από την πλευρά των γονιών, ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στον οργανισμό των παιδιών. Γι’ αυτό και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης προειδοποιεί και συμβουλεύει για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τον ήλιο, είτε πάμε στη θάλασσα, είτε στο βουνό. Όμως, ακόμη και αν κάνουμε βόλτες στην πόλη, η επαφή με τον ήλιο είναι αναπόφευκτη. Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι η ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία των παιδιών. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι χωρίς ήλιο δεν μπορεί να υπάρξει η ίδια η ζωή, αφού ο ζωοδότης ήλιος είναι απαραίτητος. Ειδικότερα, τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη την ηλιακή ενέργεια, διότι μόνο με τον ήλιο ενεργοποιείται η προβιταμίνη D που βρίσκεται στο δέρμα και μεταμορφώνεται σε κανονική βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και του σκελετού τους, αφού αποτελεί τη βασική δομή για τα κόκαλα.
Υπό κανονικές συνθήκες, λοιπόν, θα πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου τα παιδιά να εκτίθενται για ένα μικρό χρονικό διάστημα της ημέρας στον ήλιο. Αυτό το χρονικό διάστημα διαφέρει από ηλικία σε ηλικία και πρέπει να γίνεται με κάποια μέρη του σώματος εκτεθειμένα χωρίς ρούχα.
Κίνδυνοι από την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο:
♦ Έχει μελετηθεί ότι η ακτινοβολία που δέχεται το σώμα ενός παιδιού κάθε χρόνο προστίθεται στην προηγούμενη, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται και ανάλογα με τον οργανισμό του παιδιού να κινδυνεύει από εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα ή και άλλες μορφές, όπως η λευχαιμία.
♦ Επίσης, τα δερματικά εγκαύματα εκτός από την ταλαιπωρία που προκαλούν λόγω του πόνου, μπορούν να μολυνθούν, αλλά αν η έκτασή τους καλύψει πάνω από 70% του δέρματος, μπορεί να προκληθεί θάνατος από έλλειψη της άδηλου αναπνοής του δέρματος.
♦ Η ηλίαση είναι, επίσης, ένα φαινόμενο επικίνδυνο, διότι το παιδί μπορεί να έχει πονοκέφαλο, ζαλάδα, εμετό, πυρετό, λιποθυμία κλπ.
Ποιες ώρες της ημέρας είναι οι πιο επικίνδυνες:
Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 17:30. Το διάστημα αυτό είναι σχεδόν απαγορευτικό, ακόμη και με κάλυψη από ομπρέλα ή κάτω από δέντρο. Όμως, και τις υπόλοιπες ώρες θα πρέπει να είναι καλυμμένο το δέρμα με κατάλληλο τρόπο.
Ποια είναι τα καλύτερα προληπτικά μέτρα:
♦ Τα αντηλιακά είναι τα πιο δημοφιλή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο δείκτης προστασίας θα πρέπει να είναι πάνω από 30, τουλάχιστον στην αρχή. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν είναι φυτικά ή χημικά, αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι να χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο. Δηλαδή, θα πρέπει να εφαρμόζεται σε στεγνό δέρμα, τουλάχιστον είκοσι λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται τακτικά, ιδίως μετά την έξοδο από το νερό.
Τα καπέλα είναι και αυτά απαραίτητα. Θεωρούνται καταλληλότερα αυτά που έχουν το γείσο και πίσω στον αυχένα.
♦ Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια και είναι απαραίτητα. Πρέπει να είναι αγορασμένα από επίσημα καταστήματα οπτικών, να είναι καλής ποιότητας και να καλύπτουν τις ανάγκες για τη θάλασσα, το βουνό και την πόλη. Η ηλικία που μπορεί να φοράει ένα παιδί τα γυαλιά είναι αυτή στην οποία είναι ικανό να τα δέχεται στο πρόσωπό του.
Τι γίνεται σε περίπτωση ηλίασης ή εγκαύματος:
♦ Αν το παιδί πάθει ηλίαση, τότε αμέσως θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα δροσερό μέρος. Δροσίζουμε το σόμα του και το κεφάλι του με χλιαρό νερό και αφήνουμε τα μαλλιά του βρεγμένα. Αν είναι εφικτό, του δίνουμε να πιει λίγο νερό σε μικρές ποσότητες. Ένας ανεμιστήρας ή μια βεντάλια ενδεχομένως να βοηθήσουν.
♦ Αν το παιδί πάθει έγκαυμα, τότε αμέσως το μεταφέρουμε σε ένα δροσερό, αλλά και καθαρό μέρος. Αν το έγκαυμα είναι μικρό, τότε το ξεπλένουμε με καθαρό νερό, αφού πρώτα το έχουμε βράσει και το έχουμε αφήσει να κρυώσει ή με φυσιολογικό όρο. Μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια ενυδατική αλοιφή. Αν, όμως, το έγκαυμα είναι μεγαλύτερο και το δέρμα έχει ξεφλουδίσει, τότε μετά τα πλύσιμο με φυσιολογικό όρο θα πρέπει να το δει γιατρός, ώστε να χορηγήσει ειδικές αλοιφές ή και αντιβίωση για να μην υπάρξει μόλυνση.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ