Site icon TLIFE

Και όμως! Τα video-games μπορούν να επιδράσουν θετικά στο παιδί σου

Συνήθως, οι γονείς είναι λίγο πιο αυστηροί, όταν ακούν ότι το αγαπημένο hobby του παιδιού τους είναι να παίζει video games, είτε στην τηλεόραση, είτε μέσω του διαδικτύου στο Laptop. Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας. Ναι, στα μικρά παιδιά αρέσει να βλέπουν εικόνες και να ταξιδεύουν. Ειδικά, όταν η εικόνα γίνεται διαδραστική, το παιχνίδι μεταμορφώνεται στα μάτια του μικρού σου σε ένα παράθυρο στον κόσμο. Σε έναν κόσμο ουτοπικό, στον οποίο είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Όσο και αν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις, τα video games έχουν και αυτά τα θετικά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση (ναι, ναι, ναι) του μικρού σου.

 

Ποια είναι, λοιπόν, τα θετικά που προσφέρουν τα video-games στη ζωή του παιδιού σου;

 

– Του μαθαίνει να βρίσκει λύση στα προβλήματα του. Αποτέλεσμα της ανάπτυξης εγκεφάλου που προσφέρει η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μία μαμά παρακολούθησε το μικρό της να παίζει το πιο γνωστό online game της εποχής και διαπίστωσε ότι μέσα σε λίγα, μόλις λεπτά, το παιδί της έπρεπε να επιλέξει το σωστό ανάμεσα σε αρκετά διλήμματα, να οργανώσει τη στρατηγική του, για να ολοκληρώσει την πίστα και να συνεργαστεί αρμονικά, προκειμένου να βγει ο νικητής της πίστας. Παράλληλα, φαινόταν ιδιαίτερα δεκτικό να κάνει “accept” στις συνέπειες των επιλογών του.

– Το κινητοποιεί να διαβάσει ιστορία και γεωγραφία. Γιατί, αρκετά παιχνίδια έχουν background ιστορικό και εμπνέονται από μία συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Με τη σειρά του, αυτό “ξυπνά” στο μικρό σου την επιθυμία να μάθει περισσότερα σχετικά με την ιστορία, αλλά και το γεωγραφικό περιεχόμενο.

– Το βοηθάει να αποκτήσει φίλους. Pause. Σε αυτό το σημείο, το βασικό σου επιχείρημα καταρρίπτεται. Τα κοινά ενδιαφέροντα δημιουργούν συνεκτικούς φιλικούς δεσμούς και μας φέρνουν κοντά με τους ανθρώπους γύρω μας. Ειδικά, αν το παιχνίδι προϋποθέτει συνεργασία, η ιδιότητα αυτή βρίσκεται στο… απόγειο της.

– Τον κάνουν Sporty τύπο. Η μίμηση αποτελεί την σημαντικότερη λειτουργία μάθησης ενός μικρού παιδιού. Έτσι, μην σου κάνει εντύπωση αν ένα πρωινό δεις τον μικρό σου ήρωα να μεταμορφώνεται στον ήρωα του παιχνιδιού και να αντιγράφει τις κινήσεις του.

– Αποκτά οργανωτικές ικανότητες. Μαθαίνει, συντονίζει, ηγείται, προσπαθεί. Αν είναι ο αρχηγός της ομάδας, μαθαίνει να παίρνει αποφάσεις και να προσαρμόζει τις κινήσεις του, βάσει αυτών.

– Μαθαίνει το ιδανικό του συναγωνισμού. Βρίσκεται σε μία υγιή “κόντρα” με τους υπόλοιπους, μόνο, για όσο το παιχνίδι διαρκεί. Μετά το τέλος, όλοι φίλοι και αγαπημένοι!

– Δημιουργική φύση; Αμέ. Όπως υποστηρίζει η ίδια έρευνα, μερικά video – games ενθαρρύνουν την έντονη συμμετοχή του μικρού, αφήνοντας μπροστά σε μία tabula rasa. Σε ένα λευκό πανί, το οποίο θα χρωματιστεί με οτιδήποτε φανταστεί.

Όλα αυτά, φυσικά, όταν η χρήση είναι λογική και δεν το παίρνουν οι ώρες!

© 2024 tlife.gr