Τα σχολεία ξεκίνησαν, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Πρώτη διαφορά σε σχέση με την περσινή -και μακρινή, αν προσπαθήσεις να την θυμηθείς- χρονιά. Εκτός από αυτό, το μικρό σου φέτος πήγε σε νέο σχολείο. Άλλαξε τοποθεσία, δασκάλα και φίλους. Στο τελευταίο αρχίζουν τα δύσκολα. Μπορεί και όχι, γιατί όπως σου έχω πει πολλές φορές μέσα από τη στήλη αυτή, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Πώς θα βοηθήσεις, λοιπόν, το παιδί σου να κάνει νέους φίλους, πριν καν τελειώσει η πρώτη εβδομάδα;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρχικά, παρατήρησε προσεκτικά πώς κοινωνικοποιείται το παιδί σου. Ποια είναι η πρώτη φράση που χρησιμοποιεί πιο συχνά, για να προσεγγίσει τα υπόλοιπα παιδάκια; Ποια τακτική ακολουθεί; Πόσο περιμένει, μέχρι να αρχίσει τη συνομιλία με τα υπόλοιπα νέα μέλη του σχολείου; Ερωτήματα που θα απαντήσεις πολύ εύκολα. Αρκεί, να παρακολουθήσεις τον τρόπο κοινωνικοποίησης του. Άλλωστε, προκειμένου να το βοηθήσεις, χρειάζεται να γνωρίζεις από πρώτο χέρι τι κάνει λάθος.
Αύξησε την αυτοπεποίθησή του. Αρχικά, εξήγησε του ότι είναι μοναδικό. Παράλληλα, προσπάθησε με το δικό σου μοναδικό τρόπο να τονίσεις τα πλεονεκτήματα του, ώστε να καταλάβει και μόνο του ότι έχει όλα τα φόντα να γίνει ο καλύτερος φίλος κάθε παιδιού. Έχοντας αυτό στο μυαλό του, θα μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί συντομότερα και με μεγαλύτερη επιτυχία.
Ζήτησε από το δάσκαλό του να του αναθέσει μία αρμοδιότητα. Μην του ζητήσεις να το κρατάει μέσα στην τάξη και στα διαλείμματα. Απλά, να του δώσει ένα ρόλο, όπως, για παράδειγμα να είναι το παιδί που θα μαζεύει τα χρήματα για φιλανθρωπικές δράσεις. Έτσι, θέλοντας και μη, θα επικοινωνήσει με όλους τους συμμαθητές του.
Βάλε λίγες παραπάνω λιχουδιές στο κολατσιό του. Όλα τα παιδάκια αγαπούν το φαγητό. Οπότε, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. “Κρύψε” ένα τοστάκι παραπάνω ή μερικά σοκολατάκια / μπισκότα που ενθουσιάζουν τους μικρούς μας φίλους. Έτσι, την ώρα του διαλείμματος, το παιδάκι σου μπορεί να μοιραστεί το κολατσιό του με ένα ακόμη μικρό και μαζί να περάσουν το πιο ευχάριστο δεκάλεπτο της ημέρας.
Καλύτερα λίγοι, παρά πολλοί. Δεν χρειάζεται να πιέσεις το μικρό σου να κάνει παρέα με κάθε του συμμαθητή. Η πιο έξυπνη τεχνική είναι να σχηματίσει, σε πρώτη φάση, τον δικό του “πυρήνα”. Έτσι, θα ξεδιπλώσει κάθε πτυχή του παιχνιδιάρικου χαρακτήρα του και όλοι μαζί θα κατακτήσουν τις καρδιές και των υπόλοιπων μικρών στην τάξη (και στο σχολείο).
Εκμεταλλεύσου έξυπνα τα απογεύματα του. Κάθε παιδάκι που σέβεται τον εαυτό του έχει τη μέρα του γεμάτη από υποχρεώσεις. Φροντιστήρια ξένων γλωσσών, μαθήματα μουσικής ή του αγαπημένου του σπορ και η agenda γέμισε. Μία βόλτα λίγο μετά το μάθημα είναι ό,τι πρέπει, για να χαλαρώσει και να ηρεμήσει, πριν τα διαβάσματα αρχίσει. Μήπως να την ευχαριστηθεί με τον νέο του φίλο και έτσι να κάνουν παρέα και στο σχολείο;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ