Αν αυτή την στιγμή “μοιράζεσαι” το σπίτι σου με ένα νήπιο, τότε σίγουρα έχεις μπει στα δύσκολα χρόνια… της εφηβείας! Όχι, δεν μιλάω για πρόωρη ανάπτυξη του μικρού σου, απλά παρομοιάζω το νηπιακό στάδιο με τις δυστροπίες της εφηβικής ηλικίας. Βλέπεις, καθώς το παιδί μεγαλώνει και αρχίζει να αποκτά σιγά-σιγά τον έλεγχο του σώματος, της αντίληψης και των επιλογών του, ξεκινά και η διαδικασία διαμόρφωσης του χαρακτήρα του. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως θα πρέπει να βρει το όριό του, να δοκιμάσει την αντοχή του και να το ξεπεράσει αν χρειαστεί. Και αυτό το test στις δυνάμεις και τις δυνατότητες ενός παιδιού, μπορεί να μεταφραστεί σε αρκετές περιπτώσεις και ως “κακή συμπεριφορά”. Μην ανησυχείς, όμως! Δεν πρόκειται για ένα χαρακτηρολογικό ζήτημα, αλλά για ένα παιχνίδι ισχύος, στο οποίο το μικρό σου προσπαθεί να υπερισχύσει του εαυτού του -αλλά και της μαμάς και του μπαμπά του. Με λίγα λόγια, είσαι η παράπλευρη απώλεια στην επιχείρηση “αυτογνωσίας” του νηπίου σου!
Πώς θα αντεπεξέλθεις, λοιπόν, σε αυτή την απαιτητική φάση ανάπτυξης του μικρού σου και να διαχειριστείς την “κακή συμπεριφορά” του;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προσάρμοσε τις προσδοκίες σου
Το να επαναπροσδιορίζεις τις προσδοκίες που έχεις από το μικρό σου ανάλογα με την ηλικία του, δεν σημαίνει πως θα “θυσιάσεις” τα στάνταρ σου, αλλά ότι πολύ απλά αφουγκράζεσαι τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις ευθύνες που μπορεί να αντιληφθεί το παιδί. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να προσαρμόσεις τις απαιτήσεις σου βάσει της ηλικίας του, ώστε να κρατήσεις τις ισορροπίες -και την ψυχραιμία σου. Για παράδειγμα, όταν το παιδί αρνείται κατηγορηματικά να μαζέψει τα παιχνίδια του, θα πρέπει να ακούσεις τα επιχειρήματά του (σίγουρα κρύβεται μια ολόκληρη συλλογιστική πίσω από την άρνησή του, πίστεψέ με!) και με ήρεμο τρόπο να του εξηγείς ότι αυτός είναι ο κανόνας της οικογένειας είναι να μοιράζονται όλοι τις δουλειές του σπιτιού και όλα αυτά επιδεικνύοντας υπομονή.
Φρόντισε να είσαι πιστή στους κανόνες σου
Όταν θέτεις ένα πρότυπο συμπεριφοράς και “θεσπίζεις” έναν κανόνα σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί το παιδί, αυτό πρέπει να σημαίνει πως το πρότυπο είναι αμετάβλητο για όλους και πως ο κανόνας είναι σημαντικός και άρα πρέπει να τον ακολουθούν όλοι. Με λίγα λόγια, όταν απαιτείς από το μικρό σου να μαζεύει τα παιχνίδια του γιατί αυτός είναι ο κανόνας της οικογένειας, θα πρέπει αρχικά εσύ να είσαι το πρότυπο και άρα να συμμαζεύεις το σπίτι, αλλά και επιπλέον να φροντίζεις να συμμορφώνεται το παιδί με αυτό τον κανόνα κάθε φορά και χωρίς εξαιρέσεις -εκτός απροόπτου.
Εξήγησε τους κανόνες και τις απαιτήσεις σου
Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αρχίζει να αυξάνεται η αντιληπτική ικανότητά του, αλλά η περιέργειά του. Επομένως, θέλει πλέον να ανακαλύπτει πώς λειτουργούν τα πράγματα και να λαμβάνει εξηγήσεις. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πως δεν του αρκεί ένας κανόνας ή μια απαίτηση για να ακολουθήσει και να συμμορφωθεί, αλλά έχει ανάγκη την επεξήγηση, ώστε να πειστεί. Συνεχίζοντας, λοιπόν, με το ίδιο παράδειγμα που βλέπουμε έως τώρα, το παιδί θα θέλει να μάθει για ποιο λόγο πρέπει να μαζέψει τα παιχνίδια του. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ακούσει πως έτσι σε βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού και πως τακτοποιώντας το δωμάτιό του δεν θα κινδυνεύει να σκοντάψει ή να χτυπήσει.
Εκτίμησε την προσπάθειά του
Κάθε φορά που το παιδί ακολουθεί έναν κανόνα του σπιτιού, καλό είναι να αναγνωρίζεται η προσπάθειά του. Για να ενθαρρύνεις και να ενισχύσεις, λοιπόν, την διάθεσή του να είναι συνεργάσιμο και να υπακούει στους κανόνες, θα χρειαστεί να επιδοκιμάσεις το παιδί. Βλέπεις, όταν δείχνεις ότι εκτιμάς αυτό που κάνει, αυτό λειτουργεί ως κίνητρο για τις επόμενες κινήσεις του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ