Το καλοκαίρι είναι αδιαμφισβήτητα η αγαπημένη εποχή των παιδιών! Σε λιγότερο από ένα μήνα οι σχολικές αίθουσες θα αποτελούν πια παρελθόν και τα μικρά θα είναι έτοιμα να περάσουν δύο ολόκληρους ξέγνοιαστους μήνες, γεμάτους παιχνίδι, βουτιές, βόλτες, παρέα με τους γονείς και κάθε είδους σκανδαλιάς! Άλλωστε, το καλοκαίρι με τη νωχελικότητα, τον πολλαπλάσιο ελεύθερο χρόνο και την απουσία καθημερινών υποχρεώσεων και ευθυνών, είναι συνυφασμένο με τη χαλαρότητα και το “ξέσκασμα” των παιδιών. Τι γίνεται, όμως, με την τηλεόραση και τις ψηφιακές συσκευές; Περισσότερος χρόνος σημαίνει και μεγαλύτερη επιθυμία να… σκοτώσουν την ώρα τους και το μόνο σίγουρο είναι πως θα προσπαθήσουν να καταφύγουν πάση θυσία στο smartphone, το laptop, το tablet και την τηλεόραση! Μήπως, όμως, πρέπει να προστατεύσεις τα μικρά σου από την εκτενή έκθεση σε ψηφιακά μέσα και φωτεινές οθόνες και το καλοκαίρι;
Θεσπίζοντας ορισμένους κανόνες γύρω από την αλόγιστη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, θα καταφέρεις να περιορίσεις την απασχόληση των παιδιών με αυτά και να τα στρέψεις σε πιο εποικοδομητικά και ωφέλιμα πράγματα, όπως το εξωτερικό και δημιουργικό παιχνίδι!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς; Ρίξε μια ματιά παρακάτω για να πάρεις ιδέες από τέσσερις χρήσιμους κανόνες!
♦ Ο κανόνας του Σαββατοκύριακου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το τέλος της εβδομάδας πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στην οικογένεια! Γι’ αυτό και η “απαγόρευση” χρήσης των ψηφιακών μέσων τα Σαββατοκύριακα είναι μια ιδανική συνθήκη για όλους. Μάλιστα, εξίσου σημαντικό είναι και οι γονείς να ακολουθούν τον ίδιο κανόνα, απομακρύνοντας τα smartphones και τα tablets τους, ώστε να μην διασπάται η προσοχή και ο ποιοτικός χρόνος τους με τα παιδιά! Αντ’ αυτού, κρατήστε τα Σαββατοκύριακα για εσάς και επενδύστε το χρόνο στη θάλασσα, τις βόλτες στο πάρκο και το παιχνίδι στην αυλή!
♦ Ο κανόνας των 30 λεπτών
Σίγουρα θέλεις να αποφύγεις τις μάταιες ώρες που θα ήθελαν τα μικρά σου να περνούν μπροστά από τις οθόνες των smart συσκευών σας, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να τα αποκλείσεις εντελώς από αυτά. Για παράδειγμα, τα αγαπημένα τους animation στην τηλεόραση είναι κάτι στο οποίο θα μπορούσες να κάνεις μια παραχώρηση. Δώσε, λοιπόν, στα παιδιά ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώρια 30 λεπτών την ημέρα, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν όπως θέλουν στα ψηφιακά μέσα!
♦ Ο κανόνας του… δούναι και λαβείν
Ένας εποικοδομητικός τρόπος για να συνδυάσουν τα παιδιά πολλές ευχάριστες δραστηριότητες είναι να θεσπίσετε τον κανόνα “30-30”. Με λίγα λόγια, για κάθε μισή ώρα που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα, θα πρέπει να διαβάζουν άλλη τόση ώρα το αγαπημένο βιβλίο τους! Προσοχή, αυτό δεν είναι μία επίπτωση, ούτε κάποιο αντάλλαγμα, αλλά ένας κανόνας! Δηλαδή τα παιδιά δεν πρέπει να συνδέσουν την αλληλουχία των γεγονότων ως “αν διαβάσω ένα βιβλίο θα μπορώ να παίξω στον υπολογιστή”, ούτε ως “αν δω μισή ώρα τηλεόραση θα τιμωρηθώ με μισή ώρα διάβασμα”.
♦ Ο κανόνας της κοινωνικότητας
Δεν είναι ενοχλητικό, όταν σε μία παρέα τα δύο από τα τρία άτομα ασχολούνται με το κινητό τηλέφωνό τους και δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις; Αν μπορούσες, δεν θα απαγόρευες στις φίλες σου να φέρουν μαζί τους το smartphone, κάθε φορά που βρίσκεστε; Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των παιδιών! Γι’ αυτό και όταν πρόκειται για κάποια δραστηριότητα, όπως γιορτές, γενέθλια, επισκέψεις ή ακόμη και το απλό οικογενειακό γεύμα, οι συσκευές θα πρέπει να είναι απαγορευμένες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ