Ο λόγος για την “ωτίτιδα του κολυμβητή” που μπορεί να ταλαιπωρήσει το μικρό σου. Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και τι μπορείς να κάνεις ώστε να την αποφύγεις; Στις απαντήσεις μας βοηθάει ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης.
Η ωτίτιδα δεν είναι μια λοίμωξη του αυτιού ή των αυτιών, η οποία συμβαίνει αποκλειστικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα παιδιά μπορεί να πάθουν ωτίτιδα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και η αιτία είναι το νερό που μπαίνει στο αυτί τους από τη θάλασσα ή την πισίνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι είναι η ωτίτιδα;
Γενικά, όταν μιλάμε για ωτίτιδα, εννοούμε μία μικροβιακή λοίμωξη του αυτιού η οποία μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία του παιδιού και σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Αυτό θα συμβεί, όταν ένα μικρόβιο εγκλωβιστεί μέσα στο αυτί, περνώντας είτε από έξω και διαμέσου του ακουστικού πόρου στο εσωτερικό του αυτιού, είτε από τη μύτη – στόμα και διαμέσου της ευσταχιανής σάλπιγγας στο εσωτερικό του αυτιού.
Τι ισχύει για το νερό της θάλασσας και της πισίνας;
Το νερό της θάλασσας και της πισίνας περιέχει φορτίο μικροβίων, άλλοτε μεγάλο και άλλοτε μικρότερο. Αν, λοιπόν, τα μικρόβια περάσουν στο αυτί του παιδιού, τότε δημιουργείται μόλυνση, η οποία ονομάζεται χαρακτηριστικά ως “ωτίτιδα του κολυμβητή”. Συνήθως, το νερό περνάει στο αυτί από τις πολλές βουτιές και όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο εύκολο είναι να πάθει ωτίτιδα, λόγω ανώριμης ανατομίας του αυτιού.
Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίζουν να εμφανίζονται λίγη ώρα μετά το μπάνιο, αλλά και μετά από 1-3 μέρες. Όταν έχει ωτίτιδα, μπορείτε να το καταλάβετε εύκολα, διότι:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Διαμαρτύρεται για πόνο στο ένα ή και τα δυο αυτιά.
-Αν είναι μικρό, κλαίει και πιάνει το αυτί του.
-Αν δεν θεραπευτεί με ειδική θεραπεία, τότε μπορεί να σπάσει το τύμπανο και να φανεί μία έκκριση να βγαίνει από την τρύπα του αυτιού. Η θεραπεία θα γίνει μετά από την εξέταση του γιατρού, ο οποίος θα διαπιστώσει, αν πρόκειται για εξωτερική ή εσωτερική ωτίτιδα και θα χορηγήσει την κατάλληλη αντιβίωση και θεραπεία.
Ποια είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης;
Για να αποφύγουμε την “ωτίτιδα του κολυμβητή” υπάρχουν κάποια στοιχειώδη μέτρα πρόληψης, όπως:
-Αρχικά, φροντίζετε να κάνετε μπάνιο με το παιδί, μόνο αν είστε σίγουροι ότι η θάλασσα και η πισίνα είναι καθαρές.
-Μετά το μπάνιο, πλένουμε με καθαρό νερό το κεφάλι του παιδιού, ώστε να απομακρύνουμε την άμμο, τη σκόνη και άλλα αντικείμενα, όπως παραδείγματος χάρη τα φύκια.
-Τέλος, για μεγαλύτερη σιγουριά και μετά την επιστροφή στο σπίτι, μπορείτε να στεγνώσετε τα αυτιά με χλιαρό αέρα, χρησιμοποιώντας ένα πιστολάκι για τα μαλλιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ