Οι ειδικοί συμφωνούν, πως οι πιπίλες είναι αναγκαίες για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει ή αισθάνεται δυσφορία. Παρόλα αυτά, οι παιδοδοντίατροι, προειδοποιούν πως η χρήση της πιπίλας πρέπει να αρχίσει να περιορίζεται μόλις το παιδί συμπληρώσει τα 2 έτη και να κοπεί εντελώς μετά τα 4, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανίσουν προβλήματα στα δόντια τους. Εκτός από αυτό όμως, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πότε ένα παιδί πρέπει να αποχωριστεί την πολυαγαπημένη του πιπίλα. Οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι, μόλις το παιδί γίνει ενός θα πρέπει να αφήσει την πιπίλα του, αφού οι αναπτυξιακές του ανάγκες δεν περιλαμβάνουν πια το “πιπίλιμα”. Υπάρχουν κι εκείνοι όμως, που λένε πως, μπορεί να κοπεί η πιπίλα, αφού το παιδί βγάλει την πάνα. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, τόσο λιγότερο την χρειάζονται, αφού αναπτύσσουν άλλους τρόπους για να καταπολεμήσουν την όποια δυσφορία τους.
Πώς όμως, μπορείς εσύ να βοηθήσεις το παιδί σου να αποχωριστείς την πιπίλα του;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πλάνο των 3 ημερών
Το παιδί σου μπορεί να ξεχάσει την πληρότητα που το έκανε να αισθάνεται η πιπίλα, σε 3 μόλις μέρες.
Ημέρα 1: Το πρωί αλλά και το βράδυ πριν τον ύπνο, μπορείς να πεις στο παιδί σου πως βλέπεις ότι έχει αρχίσει να κάνει πράγματα που το κάνουν να μοιάζει πιο μεγάλο. Πες του ότι αυτό είναι κάτι πολύ καλό και ότι σε τρεις μέρες, θα είναι ώρα να αποχαιρετίσει και την πιπίλα του. Πες του ότι ξέρεις πως θα τα καταφέρει και ότι θα το βοηθήσεις κι εσύ. Αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να κρατήσει πάνω από 30 δευτερόλεπτα και φρόντισε να μην ακούγεσαι σαν να του ζητάς την άδεια. Αν δεις ότι το παιδί σου δείξει δυσφορία, πες του ότι το καταλαβαίνεις και συνέχισε να κάνεις αυτό που έκανες. Είναι μύθος ότι το παιδί θα αγχωθεί αν το έχεις προειδοποιήσει. Όπως και οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά, θέλουν να προετοιμάζονται σωματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά για οποιαδήποτε αλλαγή.
Ημέρα 2: Την ίδια κουβέντα που έκανες για 30 δευτερόλεπτα την πρώτη μέρα, επανάλαβέ την ξανά δυο φορές μέσα στη μέρα, μόνο που αυτή τη φορά θα αντικαταστήσεις το “σε τρεις μέρες” με το “αύριο”. Μην προσπαθήσεις να το πείσεις. Να έχεις σταθερό τόνο στη φωνή σου και να είσαι κυριολεκτική.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ημέρα 3: Θύμισε στο παιδί σου ότι έχει έρθει η τρίτη μέρα και είναι ώρα να μαζέψετε όλες τις πιπίλες. Κάνε τη διαδικασία αυτή παιχνίδι και προσποιήσου ότι ψάχνετε θησαυρό και θες να σε βοηθήσει. Ακόμα κι αν αρνηθεί και αρχίσει να αντιστέκεται, εσύ συνέχισε να τις μαζεύεις και βάλτες στην ανακύκλωση. Εξήγησε στο παιδί ότι οι πιπίλες του θα γίνουν καινούρια παιχνίδια. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι η ανακύκλωση είναι κάτι το ωφέλιμο και έξυπνο και αναστατώνονται λιγότερο an ξέρουν ότι οι πολύτιμες πιπίλες τους θα δεν θα καταλήξουν απλά στα σκουπίδια. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα γλιτώσεις τα κλάματα, αλλά είναι σημαντικό να δείξεις κατανόηση, μένοντας παράλληλα σταθερή στη θέση σου. Τα πιο πολλά παιδιά ξεπερνούν την απώλεια της πιπίλας τους μέσα σε 48 ώρες.
Η μέθοδος του σταθερού “απογαλακτισμού” από την πιπίλα
Ξεκίνα να του παίρνεις την πιπίλα, σε καταστάσεις όπου το παιδί σου είναι σπίτι, ήρεμο και χαρούμενο. Μόλις συνηθίσει να μην έχει την πιπίλα μέσα στο σπίτι, άρχισε να του την ελαττώνεις και όταν είστε έξω. Δεν χρειάζεται να του εξηγήσεις τίποτα. Πολλές φορές υπεραναλύουμε τα πράγματα στα παιδιά. Το μόνο που χρειάζεται να του πεις είναι πως, η πιπίλα θα μένει σπίτι.
Από δω και πέρα τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. “Η πιπίλα θα μένει στην κούνια”. Το να πείσεις το παιδί σου να την αποχωριστεί για πάντα όμως, θα είναι ένα δύσκολο κομμάτι, παρόλα αυτά. Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν παραμύθια για να πείσουν τα παιδιά τους ή αν είναι περίοδος Χριστουγέννων λένε πως, ο Άγιος Βασίλης μαζεύει όλες τις πιπίλες για να τις δώσει σε μωρά και φέρνει παιχνίδια για τα μεγάλα αγόρια και κορίτσια. Μπορείς ακόμα να πεις στο παιδί σου πως ο οδοντίατρος μαζεύει τις πιπίλες των παιδιών και για αντάλλαγμα θα πάρει ένα παιχνίδι, αν αποφασίσει να δωρίσει τη δική του.
Μην ξαφνιαστείς όμως, αν πει ναι και μετά αρχίσει να την ζητά πάλι, ακόμα κι αν έχει πάρει το καινούριο του παιχνίδι. Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για μερικά βράδια με κλάμα. Τελικά όμως, όπως όλα τα παιδιά, έτσι και το δικό σου θα βρει να παρηγορηθεί με κάτι άλλο.
Όποια μέθοδο κι αν επιλέξεις, ετοιμάσου να για 1-5 νύχτες με κλάμα, αλλά ό, τι και να γίνει δεν πρέπει να υποκύψεις. Αν δώσεις σε ένα παιδί την πιπίλα του μετά από γκρίνια,κλάμα και κλωτσιές, θα του επιβεβαιώσεις πως με μια τέτοια συμπεριφορά θα περνά πάντα το δικό του. Να θυμάσαι πως δεν είσαι η πρώτη ή η μόνη που βιώνει αυτή την κατάσταση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ