Site icon TLIFE

Κατασκήνωση: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν στείλεις το μικρό σου

Όσο πιο κοντά φτάνουμε στην “καρδιά” του καλοκαιριού, τόσο περισσότεροι γονείς σκέφτονται την περίπτωση της κατασκήνωσης ως την ιδανική επιλογή για τις διακοπές των παιδιών τους, τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσουν οι άδειές τους, ώστε να γίνει η επίσημη έναρξη των οικογενειακών διακοπών! Ποια είναι, όμως, η κατάλληλη προετοιμασία για να γίνει και η σωστή επιλογή; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης μιλά για τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς γύρω από την κατασκήνωση:

Τα σχολεία έκλεισαν και πολλές σκέψεις και προτάσεις “πέφτουν” στο τραπέζι για τις διακοπές των παιδιών. Μία από αυτές είναι και η επιλογή της κατασκήνωσης. Πόσο, όμως, ωφελεί η κατασκήνωση; Ποια είναι η πιο σωστή ηλικία για να πρωτοπάνε τα παιδιά; Πώς θα γίνει η σωστή επιλογή; Θάλασσα ή βουνό; Αυτές είναι μερικές από τις απορίες και τις ερωτήσεις των γονιών.

 

1) Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για να πάει κατασκήνωση;

Οι περισσότερες κατασκηνώσεις και ανάλογα με τις δυνατότητές τους μπορεί να πάρουν παιδιά και από πέντε χρονών. Η καλύτερη ηλικία, όμως, είναι 7-8 χρόνων, όταν δηλαδή το παιδί έχει πάει ένα-δυο χρόνια στο δημοτικό σχολείο και έχει συνηθίσει τον αποχωρισμό, την τάξη και την πειθαρχία στην ομάδα και έχει συνηθίσει να κάνει συνειδητά φίλους και παρέες.

 

2) Ποια είναι τα οφέλη από μια κατασκήνωση;

Εφόσον όλα λειτουργούν κανονικά, μόνο οφέλη θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει η κατασκήνωση. Το παιδί απολαμβάνει τη φύση και με τις δραστηριότητες ενισχύεται το σώμα, το μυικό σύστημα, οι αρθρώσεις, η ευλυγισία και οι σωματικές δεξιοτεχνίες του.

Επιπλέον, αποκτά φίλους και κοινωνικοποιείται, μαθαίνει σε κανόνες καθημερινής συμπεριφοράς και ψυχαγωγείται με τα παιχνίδια. Ακόμη, αυξάνει τις πνευματικές ικανότητές του, καθώς συμμετέχει σε συζητήσεις και παιχνίδια γνώσεων.

 

3) Πώς θα γίνει η σωστή επιλογή;

Όλες οι κατασκηνώσεις φαίνονται όμορφες μέσα από τα διαφημιστικά φυλλάδιά τους. Πρέπει, όμως, να τις επισκεφτείτε και να προσέξετε κατά πόσο είναι συμβατές με αυτό που ζητάτε για το παιδί σας. Έχει άδεια από το Υπουργείο και πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας και υγιεινής;

Υπάρχει παιδίατρος και νοσοκόμα όλο το 24ωρο; Σας έχουν ζητήσει εγγράφως το ιατρικό ιστορικό του παιδιού; Υπάρχει πρόσβαση με κινητό τηλέφωνο; Το προσωπικό είναι αρκετό για να απασχολεί και να επιβλέπει τα παιδιά ή τα αφήνουν να παίζουν μόνα τους;

Επισκεφτείτε το ιατρείο για να διαπιστώσετε αν είναι εξοπλισμένο και έχει αναρρωτήριο. Έχει επαρκές φαρμακείο; Αν χρειαστεί να μεταφερθεί ένα παιδί μετά από ατύχημα ή επείγουσα αρρώστια, υπάρχει μέσον ασφαλούς και γρήγορης μεταφοράς;

Εκεί που θα κάνει τα θαλασσινά μπάνια, θα μεταφέρεται με αυτοκίνητο; Η θάλασσα είναι καθαρή και ασφαλής;

 

4) Τι γεύματα προσφέρουν στα παιδιά;

Μπορείτε να ρωτήσετε αν υπάρχει εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού και ποιο είναι. Πόσες φορές τρώνε κρέας; Τι γίνεται με τα γλυκά; Αν το παιδί σας δεν τρώει κάποιο φαγητό τι γίνεται;

 

5) Τι γνώσεις έχει το προσωπικό;

Είναι σημαντικό τα στελέχη της κατασκήνωσης να έχουν εμπειρία με τα παιδιά. Οι νηπιαγωγοί και οι γυμναστές είναι οι πιο κατάλληλοι γι’ αυτό τον σκοπό.

 

6) Ποιες είναι οι δραστηριότητες εκτός του χώρου της κατασκήνωσης;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν το παιδί θα μεταφέρεται σε άλλους χώρους κοντά ή μακριά από την κατασκήνωση και ποιοι θα είναι αυτοί. Ακόμη, ποιο θα είναι το μέσο μεταφοράς και τι δραστηριότητες θα κάνει. Γενικά, θα πρέπει οι γονείς να είναι ενημερωμένοι για κάθε δραστηριότητα και κίνηση του παιδιού τους.

 

7) Τι φάρμακα θα πρέπει να πάρει μαζί του;

Βασικά, δεν χρειάζεται να πάρει κανένα φάρμακο, διότι λογικά αν χρειαστεί οτιδήποτε θα το επιμεληθεί ο παιδίατρος της κατασκήνωσης. Σε περίπτωση, όμως, που το παιδί έχει κάποια ιδιαιτερότητα σε φαρμακευτική αγωγή, τότε απαραιτήτως θα πρέπει να το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι.

 

8) Τι πράγματα θα πρέπει να πάρει  μαζί του;

Δεν πρέπει να φορτώσετε το παιδί με πολλά πράγματα. Η κατασκήνωση δεν είναι ξενοδοχείο και το παιδί πρέπει να μάθει να περνάει και με τα λίγα. Ρωτήστε αν πρέπει να πάρει μαζί του ή του διαθέτουν ρουχισμό και σεντόνια στην κατασκήνωση.

Σε γενικές γραμμές, τα προσωπικά και απαραίτητα είναι τα εξής:

◊ σαμπουάν, αφρόλουτρο, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα

◊ μαγιό -τουλάχιστον δυο

◊ πετσέτες -τουλάχιστον τρεις για τη θάλασσα, το σόμα και τα χέρια

◊ αντηλιακό με δείκτη πάνω από τριάντα

◊ σαγιονάρες και αθλητικά παπούτσια

◊ πυτζάμες -μία με κοντό παντελόνι και μία με μακρύ για τις ψυχρές νύχτες

◊ αντικουνουπικό

◊ καπέλο

◊ γυαλικά ηλίου

◊ φακό -για τη νύχτα που θα ξυπνήσει

◊ βιβλία και κόμικ

◊ σακούλα για να βάζει τα άπλυτα ρούχα

 

9) Τι πρέπει να ελέγξετε πριν ξεκινήσει για την κατασκήνωση;

Ανοίξτε το βιβλιάριο υγεία του και ελέγξτε αν έχει εκκρεμότητες με τα εμβόλια. Ειδικά το εμβόλιο του τετάνου (αντιτετανικό) είναι απαραίτητο για να είναι καλυμμένο σε περίπτωση τραυματισμού. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α είναι επίσης σημαντικό, διότι η ηπατίτιδα “καραδοκεί” σε νερά και τροφές.

 

10) Τι πρέπει να αφήσει στο σπίτι;

Είναι μια ευκαιρία, για λίγες ημέρες που θα πάει στην κατασκήνωση, να κάνει μια “αποτοξίνωση” από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Καλό είναι, λοιπόν, να τα αφήσει στο σπίτι και να ασχοληθεί μόνο με τα παιχνίδια και τα βιβλία του.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2024 tlife.gr