Η καραντίνα τελείωσε. Μπορεί να μην μένουμε συνέχεια σπίτι, εξακολουθούμε, όμως, να κάνουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας, για να παραμείνουμε ασφαλείς. Πλέον, εσύ και το μικρό σου, μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας, αρκεί να βρίσκεστε σε απόσταση δύο μέτρων από τις υπόλοιπες οικογένειες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σιγά σιγά το παιδί σου θα επιστρέψει στα σχολικά θρανία. Βασικός σύμμαχο μας απέναντι στον κορονοϊό αποτελεί η προσωπική υγιεινή. Πώς, λοιπόν, μπορείς να εκπαιδεύσεις το μικρό σου; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το θέμα της προσωπικής καθαριότητας και υγιεινής είναι πάντα επίκαιρο, ειδικότερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αφού πρέπει να εκπαιδεύουμε τα παιδιά από τις μικρές ηλικίες προς αυτή την κατεύθυνση. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο πολιτισμός ενός κράτους υπολογίζεται και από την κατά κεφαλήν κατανάλωση σαπουνιού, αντιλαμβανόμαστε αμέσως την σημαντικότητα της καθαριότητας.
Ειδικότερα αν πρόκειται για σχολεία ή για χώρους, όπου εκ των πραγμάτων συγκεντρώνονται πολλά παιδιά , ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων από το ένα παιδί στο άλλο είναι πολύ μεγαλύτερος.
Τι πρέπει, λοιπόν, να διδάξουμε στα παιδιά, από μικρή ηλικία;
– Το πιο σημαντικό είναι να πλένουν με σαπούνι πολύ συχνά τα χέρια τους και όχι μόνο πριν το φαγητό.
– Να μάθουν να μην πιάνουν τα παπούτσια τους και να μην πατάνε με τα παπούτσια τους στους καναπέδες και τα κρεβάτια, ειδικότερα μετά από μία έξοδο από το σπίτι.
– Όταν μπαίνουν στο σπίτι, πρέπει να βγάζουν τα παπούτσια και να τα σκουπίζουν, να αλλάζουν ρούχα και να πλένουν τα χέρια τους.
– Επίσης, πρέπει να μάθουν να κόβουν πολύ συχνά τα νύχια τους, γιατί σε αυτά μαζί με σκόνη και βρώμα, φωλιάζουν και πολλαπλασιάζονται πολλά μικρόβια.
– Είναι απαραίτητο να κόψουν την κακιά συνήθεια να βάζουν το δάκτυλο ή διάφορα αντικείμενα (μολύβια, γόμες) στο στόμα και την μύτη, διότι από εκεί τα μικρόβια περνούν στους βρόγχους και τα αυτιά και μπορεί να παθαίνουν συχνά ωτίτιδες, βρογχίτιδες, ανεξήγητο βήχα και άλλα.
– Ο καθαρισμός των δοντιών και των ούλων δεν φτάνει να είναι καθημερινός, αλλά πρέπει να γίνεται και με τον σωστό τρόπο. Ο σωστός τρόπος διδάσκεται από τον παιδοδοντίατρο, τον οποίο πρέπει να αρχίσει να τον επισκέπτεται το παιδί, όταν συμπληρώσει το τρίτο έτος της ηλικίας του.
– Tο καθημερινό πλύσιμο όλου του σώματος, κεφαλιού και προσώπου είναι απαραίτητο. Οι πόροι του δέρματος πρέπει να καθαρίζονται, για να αναπνέει το σώμα με την άδηλη αναπνοή.
Επίσης, κράτησε στο πίσω μέρος το μυαλού σου, ότι τα αγόρια ηλικίας πάνω από πέντε ετών, παθαίνουν συχνά βαλανοποστήτιδες με πυώδες έκκριμα από το πέος τους, επειδή το πιάνουν με βρώμικα χέρια. Ακόμη, αγόρια και κορίτσια που πρώτα έχουν ακουμπήσει το χέρι τους στον πρωκτό και ύστερα στα γεννητικά τους όργανα, κινδυνεύουν από ουρολοιμώξεις και άλλες πολύ σοβαρές λοιμώξεις.
Το σημείο που συχνά δεν του δίνεις σημασία, αλλά πρέπει να προσέξεις…
Τέλος, ένα μέρος του σώματος που το υποτιμάμε και πάσχει είναι τα πέλματα. Απαραίτητες είναι οι βαμβακερές κάλτσες, τα δερμάτινα παπούτσια και το καθημερινό πλύσιμο προς αποφυγή ονυχομυκητιάσεων και ορθοπεδικών ανωμαλιών.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ