“Βήχει σαν να έχει κοκκύτη” είναι μια λαϊκή έκφραση που χρησιμοποιούμε όταν κάποιος έχει παροξυσμικό βήχα, που αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παιδικής ασθένειας. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τι είναι ο κοκκύτης και πώς θεραπεύεται.
Τι πρέπει να γνωρίζεις για τον κοκκύτη;
- Ο κοκκύτης είναι μια ιδιαίτερα μολυσματική νόσος, η οποία έχει δείκτη μεταδοτικότητας σχεδόν 100% για τα άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή με όποιον νοσεί.
- Οφείλεται στο μικρόβιο του αιμόφιλου του κοκκύτη. Επειδή το μικρόβιο αυτό δεν επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό περιβάλλον η μετάδοση προϋποθέτει τη στενή επαφή μεταξύ των ατόμων.
- Η μετάδοση γίνεται από τα σταγονίδια που εκπέμπει το άρρωστο παιδί όταν βήχει, φτερνίζεται ή ακόμη και όταν μιλάει. Από τη στιγμή που θα μπει το μικρόβιο στον οργανισμό του παιδιού θα εμφανίσει τα συμπτώματα μετά από 7-14 μέρες
- Τα πρώτα συμπτώματα είναι ανάλογα με ενός απλού κρυολογήματος, (ρινοκαταρροή, ελαφρύς βήχας, πυρετός, μάτια που δακρύζουν κτλ)
- Μέτα από 7-14 μέρες εμφανίζεται χαρακτηριστικός παροξυσμικός βήχας που επαναλαμβάνεται. Ο βήχας διακόπτεται από απότομη εισπνοή με χαρακτηριστικό ήχο σαν το παιδί να πνίγεται. Μετά από παρατεταμένο βήχα, το παιδί μπορεί να βγάλει βλέννες ή να κάνει εμετό.
- Ο βήχας κρατά 15-30 μέρες και το παιδί σταδιακά βελτιώνεται μέχρι την πλήρη ανάρρωση του.
- Το παιδί που είναι άρρωστο μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια από τη στιγμή που εμφανίζεται ο βήχας μέχρι και 20 μέρες μετά.
- Ο κοκκύτης συνολικά διαρκεί περίπου 2 μήνες.
Πιθανές επιπλοκές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πνευμονία, σπασμοί, αιμορραγία στους βλεννογόνους (από τον έντονο βήχα). Ενίοτε το παιδί μπορεί να δαγκώσει και τη γλώσσα του.
Θεραπεία
Πολλά παιδιά θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο λόγω της βαριάς εικόνας που θα παρουσιάσουν ( υψηλός πυρετός, έντονος βήχας).Ο κοκκύτης αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένο αντιβιοτικό, την ερυθρομυκίνη. Η αντιβίωση δεν αλλάζει την πορεία της αρρώστιας που θα κάνει έτσι κι αλλιώς τον κύκλο της αλλά περιορίζει τη μετάδοση και προλαμβάνει επιπλοκές από άλλες ασθένειες. Επιπλέον, χορηγούνται βλεννολυτικά φάρμακα, ενώ δίνονται ειδικές οδηγίες σίτισης με μικρά ελαφρά γεύματα, καθώς το παιδί κάνει εμετούς και γενικά λόγω της ασθένειας δεν τρώει καλά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα παιδιά που νοσούν πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο ή το βρεφονηπιακό σταθμό και να επιστρέψουν μια εβδομάδα μετά την έναρξη της χορήγησης της αντιβίωσης, οπότε και παύει η δυνατότητα μετάδοσης.
Πολλές φορές κρίνεται απαραίτητο, τα παιδιά ή οι ενήλικες που δεν είναι εμβολιασμένοι και ήρθαν σε επαφή με παιδί που νοσεί, να λάβουν ερυθρομυκινη προληπτικά για δυο εβδομάδες ανεξάρτητα από την ηλικία και τη συμπτωματολογία τους- προκειμένου να περιοριστεί η δευτερογενής μετάδοση.
Ευτυχώς, υπάρχει πρόληψη για τον κοκκύτη με το αντίστοιχο εμβόλιο που ξεκινά να γίνεται στα παιδιά από την ηλικία των 2 μηνών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ